У «Богдану» ‒ труднощі з поставкою тролейбусів у ЄС

У «Богдану» ‒ труднощі з поставкою тролейбусів у ЄС
Найбільший виробник міського транспорту в Польщі ‒ Solaris ‒ оскаржив у суді результати тендеру, в якому переміг консорціум «Богдану» і польської Ursus.

Позивач наполягає на тому, що консорціум подав заявку, яка не відповідає технічним умовам. Втім, експерти вважають, що ці претензії незначні, а результати тендерів в ЄС переглядають рідко, ‒ пише Коммерсантъ-Украина.

Польська Solaris Bus & Coach подала позов до Національної апеляційної палати Варшави з вимогою скасувати результати тендеру на поставку тролейбусів Любліна. Про це повідомив прес-секретар Solaris Матеуш Фігашевскі.

«Ми вважаємо, що спільна заявка консорціуму «Богдану» і Ursus, що перемогла в тендері, не відповідає технічним умовам конкурсу», ‒ сказав він. За його словами, справа буде розглянута 15 березня. Інші подробиці спору не повідомляються.

У секретаріаті Національної апеляційної палати Варшави підтвердили, що такий позов зареєстрований. В Ursus і «Богдані» вчора не змогли дати коментарі.

Спільна заявка корпорації «Богдан» і польської компанії Ursus перемогла в тендері на поставку 38 тролейбусів для Любліна в кінці лютого.

Передбачалося, що місто отримає низькопідлогові тролейбуси, зібрані на базі 12-метрової моделі T701-15. «Богдан» поставить кузови та комплектуючі до них, чеська Cegelec ‒ систему управління, а остаточну збірку здійснить Ursus. Ходова частина буде від німецького виробника, а двигун ‒ від польського.

Загальна вартість пропозиції склала 52820000 злотих (майже 17 млн доларів). Консорціум запропонував тролейбуси по 1390000 злотих ($ 439 тисяч доларів) за одиницю, а Solaris ‒ по 1396000 злотих (441 тисячі доларів). Крім того, тролейбуси Solaris мають менший запас автономного ходу ‒ 2,5 км проти 5 км.

Директор управління міського транспорту Любліна Гжегож Малець розповів, що заявка консорціуму повністю відповідала умовам тендеру.

«Нам відомо про подання позову компанією Solaris, але зараз складно щось коментувати. Через кілька днів у Варшаві відбудеться зустріч між сторонами спору, після цього ми зможемо представити нашу точку зору», ‒ пообіцяв пан Малець.

Практика показує, що скасування результатів тендерів в Євросоюзі ‒ досить рідкісне явище, говорить керуючий партнер юридичної компанії AstapovLawyers Андрій Астапов.

«Важко уявити, що технічні фахівці не змогли визначити відповідність пропозиції компанії тендеру. Фактично їм потрібно визнати свою неспроможність, що малоймовірно в ЄС», ‒ пояснює експерт.

За його словами, поки доводи Solaris виглядають непереконливо, щоб розраховувати на позитивний результат у суперечці.

Втрати «Богдана» в разі визнання його заявки такою, що не відповідає умовам тендеру, значно на фінансових результатах виробника та його репутації не позначаться, оскільки тут мова йде не про якість продукції, а про відповідність вимогам тендеру, вважає старший аналітик ІГ «АРТ-Капітал» Олексій Андрейченко.

«Але з точки зору виходу на ринки ЄС це дуже важливий тендер. Перемога в ньому може відкрити можливості для реалізації продукції в інших містах», ‒ відзначає пан Андрейченко.

Нагадаємо, 20 лютого стали відомі результати відкритого тендеру на постачання 38-и нових низькопідлогових тролейбусів для потреб польського Любліна. Перемогу здобув консорціум, утворений двома компаніями для спільної участі у тендері ‒ ДП «Автоскладальний завод № 1» АТ «АК Богдан Моторс» та URSUS S.A.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
БОГДАНА, щось переслідують НЕВДАЧІ! Щось їм ПОРОБЛЕНО та
ЗАДАВНЕНО! Старт ніби був непоганий, але ЖАДНІСТЬ загубила
ФРАЄРІВ! Ганялись за ШВИДКИМИ ГРОШИМА, випускаючи неякісні
моделі ("малі БОГДАНИ"- А-069, А-092, А-079 і інш.).
Не зуміли перелаштуватись,майже втратили внутрішній ринок.
Ціна така на тролейбуси, що не всі міста спроможні купувати. "Щось не так у датському королівстві"
Відповісти
>>випускаючи неякісні
моделі ("малі БОГДАНИ"- А-069, А-092, А-079 і інш.).
А-079 - такої моделі в Богдана ніколи не було, це БАЗ випускає таку модель, А-092 випускались завжди на Черкаському автобусному заводі, наразі вони ніякого відношення до Луцького Богдана взагалі не мають та і перейменувалися вони після продажу в Ataman. А-069 - з цим згідний що дуже і дуже не вдала модель. Що до тролейбусів то міста які купили моделі типу Т701, Т801, Т901 дуже ними задоволені і експлуатуються вони досить не погано, проблем також мало на відміну від конкуренту ЛАЗу який робить фактично із більшої половини китайських комплектуючих, але що зробиш якщо держава лобіює інтереси тих кому вони вважають потрібні. Це для прикладу поставка шкільних автобусів - ПАЗи - російські, БАЗи - ніякої критики експертів вони не витримують (це я про ті нові що поставлялися в школи того року) замість того щоб було кинути хоча б замість ПАЗ -ів замовлення нашому Богдану на модель Богдан А20410. Я сам був якось того року на заводі, так виробництво досить сучасне я можу це точно сказати.
Або смішно те що Київпастранс подав в суд і виграв позов щоб Богдан поставив їм 77 тролейбусів на які підписано договорів, а гроші не уплачено даже на 1 з них який поставлений і вони не дають ніяких гарантій що вони зможуть оплатити наступні 76...
Відповісти
Повторю ще раз, А-092 випускав Луцьк паралельно із Черкасами! А все таки моделі А-092, А-069 це "ГОЛІМІ МОДЕЛІ" по своїй конструкції, не можна випускати такі уроди. Велоприхильник, напевно, перший раз стикнувся з
виробництвом через це дивиться очима ДИЛЕТАНТА-поверху.
А-079(I-VAN)були наміри випускати. Гунчик правий в тому,що
маршрутні автобуси для міста повинні бути середні та довгі.
Відповісти
Дуже погано наговорювати на національного товаровиробника, а тим більше на найбільше за розмахом підприємство у місті Луцьку. Але все ж висловлю свою думку. По-перше, що таке тендер по-українськи знає кожен, що таке тендер по-європейськи (тут перемагає ціна і технічні параметри). Але от існує і по-друге, при розгляді тендерних пропозицій навряд чи хоч хтось тестував Луцькі тролейбуси - тоді б результати були б інші. Техніка "Богдан" і "Соляріс" - небо і земля.
Відповісти
власне "Соляріс" якісніший за "Богдан".
Відповісти
Останні новини
У «Богдану» ‒ труднощі з поставкою тролейбусів у ЄС
05 березень, 2013, 11:44