Жителі Торчина бунтують проти «медичної реформи». ФОТО

Жителі Торчина бунтують проти «медичної реформи». ФОТО
Жителі містечко Торчин не згідні з перетворенням центральної районної лікарні у Центр надання первинної медико-санітарної допомоги.

Вони підписалися під резолюцією, яку прийняли збори громади 5 березня.

У ній жителі протестують проти реорганізації лікарні. Кажуть, що рішення, яке прийняла Луцька районна рада, було поспішним та необґрунтованим. Окрім цього мешканці прагнуть перегляду бюджетних видатків, згідно з якими 35% віддається на амбулаторії. Збори громадян просять, аби гроші пішли на лікарню.

А селищній раді Торчина рекомендують провести засідання та висловити свою думку щодо медичної реорганізації.

Депутат районної ради Марія Пивовар (ВО «Свобода»), яка була головою зборів, каже, що подала адміністративний позов до Луцького міськрайонного суду, бо рішення про реорганізацію медичної галузі погіршить обслуговування населення. А тому – є незаконним.

Засідання Луцької районної ради відбулося 8 лютого. Саме тоді рада і ухвалила рішення про створення комунального закладу Центру надання медико-санітарної допомоги. Він має почати діяти вже з 15 квітня 2013 року. Цікаво, що засідання провели позачергове. Його ініціатором став голова райради. А оскільки засідання було позачерговим, то питання про створення центру у профільних постійних комісіях навіть не обговорювали.

«У цьому рішенні було, що на базі поліклінічних відділень районних лікарень створити амбулаторію сімейного типу. Оприлюднили це рішення 14 лютого і зразу 15 лютого у лікарні 18 людей були попереджені про звільнення з 15 квітня. Усно лише сказано, що вони будуть переведенні в амбулаторію. Але їхні документи подаються у центр зайнятості», - каже Марія Пивовар.

Вона побоюється, що в подальшому закриється стаціонарне відділення.

«Це перший крок медичної реформи, так званої оптимізації. Якщо перший крок – це створення центру, який буде керувати ФАПами, амбулаторіями, то другий крок – це реформування нашої Торчинської лікарні. Ми по прогнозах будемо відносити до госпітального округу у центрі в Горохів», - каже Пивовар.

Вона переконана, що реорганізація погіршить медичне обслуговування населення. Розповідає, що кількість ліжок у стаціонарному відділенні з кожним роком скорочується. Жителі селища обурюються, чому закон про реформування медицини, що вступає у силу з 2015 року, на Волині починає працювати вже.

Мешканці Торчина переконанні, що на місцях немає кваліфікованих кадрів, які б працювали як сімейні лікарі і не розуміють навіщо поспіхом міняти медичне обслуговування, яке і так влаштовує місцеве населення. Вони бояться, що згодом їм доведеться їздити аж до Горохова для лікування.

Окрім цього згідно з новими нормативами у Торчині, де живе 5 тисяч населення, буде працювати лише 3 сімейних лікаря. Жителі кажуть – цього мало і питаються у влади, коли та приїде до Торчина закривати школу, місцевий музей і, зрештою, церкви.

Депутат обласної ради Олександр Пирожик порівнює область з «плацдармом великих вогнищ». Натомість представники влади переконують, що закривати Торчинську центральну лікарню ніхто не збирається, а реформа має на меті наблизити лікаря до пацієнта.

Мовляв, сімейний лікар не буде універсалом, який виконуватиме функції усіх вузьких спеціалістів. Він, як і терапевт, при потребі надаватиме направлення та краще знатиме пацієнтів, адже спостерігатиме їх з раннього віку.

«Дивлячись на західні країни ми бачимо, що на первинному рівні 80% пацієнтів знаходяться лікування. У нас так не відбувається. Це є довготривалий процес, аби створився сімейний кваліфікований лікар, який міг би надати допомогу. Ми не закриваємо поліклініки. Ми просто забираємо дільничну службу з поліклінік. У Торчині вона представлена трьома спеціалістами, у Луцькій районній лікарні 4 педіатрами і 5 спеціалістами. Оце спеціалісти, які переходять до первинного рівня. В подальшому якісь реформи Торчинської райлікарні, Луцької ЦРЛ немає», - каже головний лікар Луцької рай лікарні Сергій Коновал.

Він переконує, що стаціонарне відділення та швидка допомога у Торчині залишиться.

«Тобто говорити про те, що якісь люди будуть звільненні, навіть пенсіонери – вони не будуть звільнені і всі будуть працевлаштовані», - каже Коновал.

Натомість люди у Торчині настроєні рішуче проти будь-якого реформування. На збори до місцевого будинку культури зібралося кілька сотень людей. Вони вимагають залишити їхніх медиків на місці.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пані Марія не обдурюйте людей!!!
Відповісти
алкашня- і пирожик і боруцький
Відповісти
Це очевидно найнеобхідніше для жителів Торчина, а саме - відчути покращення вже сьогодні. Повірте владі - бо вона в нас найчесніша і найрозумніша в світі. Слава Климчуку, хоча він ще не поффесор.
Відповісти
Останні новини
Жителі Торчина бунтують проти «медичної реформи». ФОТО
06 березень, 2013, 10:05