16 березня на Волині: гортаючи календар

16 березня на Волині: гортаючи календар
День народження сьогодні відзначають заступник начальника управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації Валентина Загрева, журналістка телеканалу «Нова Волинь» Богдана Колядюк (на фото).

Також день народження 16 березня у директора Волинського обласного центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Леоніда Савчука, начальник відділу кадрової роботи Волинської ОДА Зінаїда Гордієнко та клірика Свято-Покровського кафедрального храму Луцька митрофорного протоієрея Валентина Негоди.

Вітаємо їх усіх зі святом, бажаємо міцного здоров’я, достатку й любові.

16 березня 1976 року відбулася прем’єра вистави «Військова таємниця». Ця дата стала днем народження Волинського обласного театру ляльок.

У цей день 1989-го Рада у справах релігій при Раді Міністрів СРСР прийняла постанову «Про дозвіл зареєстрованому релігійному об’єднанню руської православної церкви в с. Черче Камінь-Каширського району Волинської області Української РСР на будівництво молитовної споруди».

Про цей факт йдеться у книзі «Волинь на зламі століть». Як зазначається у виданні, це був перший в області за весь повоєнний час випадок, коли нещодавно зареєстрованому православному об’єднанню дозволено будівництво нового типового храму.

16 березня 1995 року керуючі єпархіями УПЦ КП та УПЦ архієпископи Яків та Ніфонт у присутності голови обласної ради Бориса Клімчука підписали два звернення: до Священних Синодів та єпископату церков, до православних волинян.

У зверненнях вони закликають до примирення, припинення церковного розколу та скликання Всеукраїнського православного собору за участю представників Вселенського патріархату, який би мав розглянути питання про об’єднання православних українців, обрати Патріарха та звернутися до православних церков світу з проханням про визнання помісності.

16 березня 2004 року помер митрополит Луцький і Волинський Якiв.

Рівно рік тому – 2011-го – околицями Луцька гуляла ведмедиця. Звір невідомо звідки взявся у селі Брище, чим неабияк налякав місцевих жителів.

Ведмедиця півдня бігала між Брищем і селищем Рокині, проте поводила себе неагресивно. Декому навіть вдалося її погодувати.

Щоб піймати звіра, працівникам Луцького зоопарку довелося викликати з Подільського зоопарку, що у Вінниці, ветеринара зі спеціальним обладнанням. Останньому вдалося без проблем усипити тварину. Ведмедицю поселили у Луцькому зоопарку, де вона мешкає й дотепер.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Богданочка Колядюк - найкрасивіша дівчинка в нашому місті! Нехай їй щастить на довгій життєвій ниві, хай буде їй добре, радісно і комфортно як в сімї, так і на роботі.
Відповісти
Останні новини
16 березня на Волині: гортаючи календар
16 березень, 2013, 00:00