Назвали найбільших тендерних хитрунів на Волині

Назвали найбільших тендерних хитрунів на Волині
Освітяни Ковельського та Горохівського районів виявилися чиновниками, які найбільше хитрують під час здійснення державних закупівель.

Про це йшлося 19 березня під час презентації проекту «Особливості державних закупівель в системі освіти Волинської області».

Зі слів експерта Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Дмитра Безвербного, реалізація проекту лише розпочалася, а під час першого етапу експерти зосередилися на аналізі додатків до річних планів закупівель, які ухвалює кожне підприємства, організації чи установи.

Зокрема, усі управління та відділи освіти в міста та районах Волині отримали відповідні інформаційні запити.

Про висновки, які зробили фахівці під час аналізу відповідей на запити, розповів експерт проекту, головний редактор газети «Хроніки Любарта» Андрій Лучик.

За його словами, протягом 2011 року освітяни здійснили державних закупівель на 56 мільйонів гривень, а в 2012-му - на 39.

«Сума знизилася. Ми припускаємо, що це сталося через політику економії державних коштів. Як відомо, в 2012 році уряд видав постанова, яка забороняла за державні кошти купувати мобільні телефони, ноутбуки, робити ремонт кабінетів та інше», - зауважив Лучик.

Також експерт розповів про хитрощі, до яких вдаються освітяни під час проведення державних закупівель, щоб уникнути тендерних процедур.

Так, великою популярністю користуються так звані підпорогові закупівлі, тобто закупівля, обсяг якої не досягає 100 тисяч гривень, і може становити навіть 99 тисяч 999 гривень.

«Добре це чи погано? З одного боку це погано, бо зменшує конкуренцію при державних закупівлях. З іншого боку потрібно розуміти, що сфера освіти пов’язана з харчуванням і безпекою дітей. Тому найбільше підпорогові закупівлі здійснювалися, коли купляли продукти харчування», - відзначив фахівець.

Водночас він пояснив, що тендерна процедура триває приблизно два місяці, а якщо її скасують, то організація та проведення нової займе такий ж відрізок часу.

«А дітей ж треба весь цей час чимось кормити», - додав Лучик.

Окрім цього, з його слів, чиновники часто прибігають до дроблення сум закупівель. Для прикладу, в плані річних закупівель позицію будматеріали розбивають на кілька пунктів, щоб уникнути громіздкої тендерної процедури.

Насамкінець він оприлюднив інформацію щодо районів та міст, які найчастіше хитрують під час тендерів.

Зокрема, за підсумками 2011-2012 років за загальним обсягом підпорогових закупівель лідирують Горохівська і Ковельська РДА. А найчастіше таким шляхом закупляли продукти харчування 42%, будівництво – 23%, енергоносії – 11%.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.