Новим рішенням про медичну реформу у Луцьку хочуть врятувати обличчя влади, ‒ депутат

Новим рішенням про медичну реформу у Луцьку хочуть врятувати обличчя влади, ‒ депутат
Луцька міська рада після довгих суперечок, судових позовів та громадських слухань щодо медичної реформи може таки створити Центр надання первинної медичної допомоги, втім на базі лише двох амбулаторій, не чіпаючи поліклініки № 3, як це було раніше.

Відповідний проект рішення зареєстрований на сайті Луцької міської ради.

Як відомо, 18 грудня 2012 року Луцька рішення ради «Про реорганізацію комунальних лікувально-профілактичних закладів охорони здоров'я», яким передбачалося реформування луцької поліклініки № 3, що на вулиці Стефаника, 3а.

Лучани неодноразово висловлювали незадоволення цим рішенням, зокрема, під час громадських слухань та мітингу під стінами міської ради.

Людей не влаштовувало, що з закладу переведуть частину вузькопрофільних спеціалістів, а деяких лікарів, ймовірно, звільнять.

А нещодавно стало відомо: на сесії Луцької міської ради 27 березня виносять аж три рішення, які стосуються медичної реформи.

Один з проектів вніс депутат Андрій Осіпов. Цей проект рішення «Про недопущення закриття та реорганізації міських комунальних закладів охорони здоров’я без проведення громадських слухань» передбачає правило: рішення про припинення (перетворення, злиття, приєднання, поділ, виділ, ліквідацію), перейменування та винесення змін до установчих документів міських комунальних закладів охорони здоров’я приймаються лише після проведення загальноміських громадських слухань.

Інший проект рішення, внесений 13 березня, підготовлене депутатами фракцій ВО «Свобода», ПП «Фронт Змін» та заступником голови фракції ВО «Батьківщина» Андрієм Осіповим. Проект передбачає скасування рішення Луцької міської ради від 18.12.2012р. №35/20 про реорганізацію комунальних лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я.

Згідно з цим проектом рішення пропонується також скасувати дію усіх розпорядчих документів пов’язаних з рішенням від 18 грудня 2012 року та поновлення усіх змінених правовідносини,в тому числі і трудових.

Третє рішення

А 20 березня на сайті міської ради оприлюднили ще один проект рішення. Він підготовлений постійною комісією з питань соціального захисту, охорони здоровя, материнства та дитинства.

Згідно з ним грудневе рішення сесії міської ради не відміняють, а змінюють. За ним КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» таки повинні створити. Головна відмінність у тому, що в Центр не входитиме поліклініка №3.

У Центр входитимуть комунальні заклади «Луцька амбулаторія загальної практики-сімейної медицини № 1» та «Луцька амбулаторія загальної практики-сімейної медицини». Базуватися цей Центр буде на вулиці Бенделіані.

Один з ініціаторів такого проетту рішення депутат Сергій Григоренко пояснює:

«Це поки що дві амбулаторії. У подальшому пропонується приєднання до нього інших амбулаторій, які будуть відкривати. Амбулаторія на Бенделіані найбільша за площею, має великий досвід роботи і приміщення. Рішення сприятиме розвитку амбулаторій і економію на керівництві. Бо амбулаторії матимуть єдине керівництво».

На Печерських пагорбах не зрозуміють. - Осіпов

А один з найктивніших опонентів медичної реформи у Луцьку депутат Андрій Осіпов вважає, що внесення такого проекту рішення - «спроба влади зберегти обличчя».

«Так, рішення переглянули, але Центр надання первинної допомоги є незаконним», - каже Осіпов.

Свої слова депутат аргументує тим, що поняття Центр згадується лише у двох законах України. Один стосується лише чотирьох областей, до яких Волинська не належиться, а згідно з другим, створення Центрів стане можливим лише з 2015 року.

Хоча водночас Осіпов зазначає: новий проект рішення, у якому «передумали» чіпати поліклініку № 3 - це перемога громади у справі захисту третьої поліклініки. «Це означає, що на сьогодні третя поліклініка захищена», - каже депутат.

осіпов так пояснює причини того, що зявиввся новий проект рішення про створення у Луцьку Центру первинної медико-санітарної допомоги:

«Це можливість прозвітуватися на Київ, що Центр первинної медико-санітарної допомоги функціонує. Навряд чи хтось з Печерських пагорбів буде досліджувати, а що саме входить у склад цього Центру. Тому фактично це є з однієї сторони збереження обличчя влади, а з іншої – замилювання очей перед Києвом».

Депутат підозрює, що Центр зможе згодом «забрати» частину пацієнтів з третьої поліклініки. Осіпов переконуватиме голосувати якраз за скасування рішення про створення Центру, а не зміни його змісту. Якщо ж рішення комісії ухвалять – обіцяє оскаржувати його у суді.

«За допомогою певних маніпуляцій можна різко скоротити відвідувачів третьої поліклініки. Наприклад, казатимуть, що вас приймають тут, а не тут. Таким чином через недовантаження зможуть у поліклініці скоротити персонал», - говорить Осіпов.

Чому опозиція?

Андрія Осіпова дивує той факт, що проект рішення вигідний владі, втім його ініціюють депутати від «Батьківщини».

«Хіба депутати від «Батьківщини» не чули виступ Яценюка на акції «Україна, вставай!»? Він закликав скасувати медичну реформу. Це вступає у сильний дисонанс з позицією лідерів партії, а по-друге, воно не логічне. Адже депутати від «Батьківщини» не повинні рятувати обличчя влади», - додає Осіпов.

Розгляд рішень відбудеться 27 березня під час сесії міської ради.

Депутат Сергій Григоренко політики у проекті рішення не вбачає, а лише покращення сімейної медицини. Він сподівається, що саме рішення про створення Центру підтримає більшість.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це дуже вірно сказав Осіпов. Той Григоренко хіба щось може петрати в реформах. Хто то такий, чим він в житті займається, окрім дерибанів. Скасувати треба рішення по медичній реформі і ніяких там центрів першої допомоги !!!!!!!!
Відповісти
Осіпов знову піариться а не за людей думає.
Відповісти
З батьківщини погнали, підлузується до фронту змін - хамеліонство. Кров росіяна грає
Відповісти
Останні новини
Новим рішенням про медичну реформу у Луцьку хочуть врятувати обличчя влади, ‒ депутат
22 березень, 2013, 10:35