Михаїл розповів про розмови з Порошенком під час Об’єднавчого собору

Михаїл розповів про розмови з Порошенком під час Об’єднавчого собору
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл розповів, що мав не одну розмову з Президентом України Петром Порошенком напередодні та під час Об’єднавчого собору, рішенням якого створили Автокефальну Помісну Православну Церку України.

Про це йшлося під час прес-конференції Михаїла 18 грудня.

За словами владики Михаїла, він розмовляв з Петром Порошенком неодноразово.

Так, перша розмова відбулася ще напередодні подій у Софійському соборі, коли мала відбутися процедура саморозпуску Київського патріархату для того, аби в майбутньому відбувся Об’єднавчий собор.

Вперше митрополит Михаїл розмовляв з Петром Порошенком в храмі Малої (Теплої) Софії. Напередодні цієї розмови тривали дискусії між Михаїлом і патріархом Філаретом, який підтримував кандидатуру Епіфанія на посаду предстоятеля новоутвореної церкви.

Натомість, розуміючи, що перевагу у голосуванні матиме Михаїл, не хотів іти на саморозпуск і Собор. Тож відбувався, за словами владики Михаїла, відбувався певний шантаж і тиск на нього з боку Філарета.

«Ми розмовяли хвилин 20. Я, Президент і патріарх Філарет. Потім долучився Епіфаній. Не всі подробиці я можу розповісти, бо потрібна згода всіх сторін», - сказав Михаїл. Він додав, що чогось таємного чи особливого не обговорювали. Мовляв, це була просто розмова щодо майбутнього церкви України, під час якої кожен висловив свої побоювання і побажання.

«Позиція Президента була така: давайте домовлятися, бо для України це вирішально», - сказав Михаїл.

Наступні розмови Михаїла і Порошенка відбулися вже у Софійському соборі, коли вже Київський патріархат саморозпустився. Спочатку мало бути рейтингове голосування. Коли обирали лідерів з усіх 199 осіб, які мали бути обраними. Михаїл увійшов в трійку лідерів.

«Тобто на основі того я мав повне право прийняти рішення, що я балотуюся. Але я розумів, що з того вийде», - додав Михаїл.

Він, до того ж, наголосив, що влада жодним чином не впливала на рішення Об’єднавчого собору, не було жодного тиску. Підтримка влади була хіба інформаційна, в організації охорони події, транспорту тощо.

Нагадаємо, 15 грудня в соборі Святої Софії в Києві відбувся Об'єднавчий собор, рішенням якого створили Автокефальну Помісну Православну Церкву України.

Об'єднавчий собор обрав предстоятелем єдиної помісної УПЦ митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
мішаня покайся
Відповісти
Останні новини
Михаїл розповів про розмови з Порошенком під час Об’єднавчого собору
18 грудень, 2018, 13:54