Назвали найдовшу і найкоротшу вулиці Ковеля

Назвали найдовшу і найкоротшу вулиці Ковеля
У Ковелі провели ревізію вулиць та затвердили повний перелік міських шляхів.

Сьогодні їх у місті 309 (280 вулиць, 28 провулків та один бульвар), - повідомили у прес-службі муніципалітету.

Переважна більшість з них носять імена відомих поетів, істориків, письменників, вчених, композиторів, а також пов’язані із знаковими датами в історії України.

Ковель одним із перших міст на Волині ще у 1990 році розпочав процес перейменування вулиць. Протягом шести років свої назви змінили 107 вулиць.

Досить часто ініціаторами перейменування були самі мешканці, які з відповідними заявами зверталися до міської влади. Багатьом повернули їх колишні ще дорадянські назви, інші отримали зовсім нові.

Зокрема, в місті були вулиці Комсомольська, Червонопрапорна, Пролетарська, Куйбишева, Кірова, Фурманова та інші, у назвах яких намагалися прославити радянську систему чи партійних діячів. На зміну прийшли назви вулиць на честь відомих в Україні постатей.

У Ковелі триває детальне планування територій індивідуальної житлової забудови. Майже щороку проектуються нові вулиці, яким дає назви топонімічна комісія і рекомендує сесії міської ради на затвердження.

Останнім часом вони не пов’язані з відомими особистостями: Весела, Світла, Дружби, Щаслива, Паркова, Низинна та інші. Загалом у Ковелі є ряд вулиць з досить милозвучними назвами – Кленова, Волошкова, Барвінкова, Медова, Сонячна, Кришталева, Гайова, Лісова, Польова, Річкова, Садова, Зелена, Тополева, Мирна, Тиха.

Є в місті вулиці, названі на честь міст-партнерів Ковеля, з якими впродовж багатьох років триває співпраця у різних сферах діяльності. Це вулиця Вальсроде (місто у Німеччині), Пінська (місто в Білорусі) та Холмська (місто у Польщі).

Цього року Ковель відзначатиме 495-у річницю з часу надання йому Магдебурзького права, отримати яке вдалося завдяки королеві Боні – дружині польського короля Сигізмунда I. За часів Речі Посполитої, у середині 16-го століття вона була власницею Ковельських помість і значну увагу приділяла розвитку міста.

Часи її володарювання називали «золотим віком». На честь королеви Бони була названа вулиця, яку згодом перейменовували у Сталіна, Театральну, Героїв Сталінграда. У 90-х роках повернули їй колишню назву – Театральної. Саме так вона називається і сьогодні.

Досить часто змінювала назву центральна вулиця Ковеля. Її історія розпочалась із назви на честь Олександра ІІ, згодом була Імператорською, Луцькою та Варшавською (була розділена на дві частини), потім її назвали вулицею Легіонів. В період фашистської окупації, за розповідями старожилів, вона йменувалася вулицею Гітлера, хоча письмових підтверджень цього факту немає. У повоєнні роки, як і у більшості міст Радянського Союзу, центральні вулиці носили назву Леніна. Незалежність України подарувала їй нову назву – Незалежності.

Історія вулиць міста Ковеля цікава і для більшості мешканців мало відома. Дослідженням історії вулиць, походженням їх назв займається місцевий краєзнавець Анатолій Семенюк, а також директор історичного музею Маргарита Матвійчук.

До речі, найдовшою вулицею Ковеля є Брестська. Її протяжність – 3 км 900 м. А найкоротшою – лише 70 метрів, є вулиця Академіка Кравчука.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хоч чимось займаєтьмя Маргарита Матвійчук. Бо коли в музей не зайдеш, то "вони кушають".
Відповісти
Останні новини
Назвали найдовшу і найкоротшу вулиці Ковеля
26 березень, 2013, 10:36