Як правильно давати «на чай» таксисту?*

Як правильно давати «на чай» таксисту?*
Ви берете таксі в Україні чи закордоном і думаєте, як віддячити водієві за гарну роботу? Звичайне «дякую» завжди приємне. Але якщо пасажирові дуже цього хочеться, він може лишити і «на чай». Пам’ятайте, що в транспорті «s-taxi» цього від вас ніколи не вимагатимуть. Компанія надає послуги відповідно до прейскуранту. Ви можете дізнатися вартість поїздки у диспетчера ще до прибуття автомобіля. Цілодобовий недорогий сервіс – це те, що потрібно і киянам, і гостям столиці. Але якщо ви подорожуєте в іншій країні (особливо європейській чи азійській), поради щодо фінансової подяки можуть стати в нагоді.

Особливості «чайових» для таксистів
Найголовніша порада – видавайте чайові лише тоді, коли повністю задоволені сервісом. Це ваше право, а не обов’язок. Якщо водій вів себе некультурно, не прислухався до ваших прохань, розплатіться і розпрощайтеся.

Переходимо до інших порад:

У більшості країн лишають 10% або округлюють вартість послуги. Наприклад, якщо потрібно заплатити 56 гривень, можете дати 60 грн і сказати: «Решти не треба». Для водія простіше, якщо ви заокруглите суму. Тоді йому не доведеться шукати решту.

Краще зовсім не давати чайові, ніж давати малу суму. Якщо ви поїздили по місту на 100 грн і хочете лишити «на чай» 2 грн, краще не лишати нічого.

Винагороджуйте водія за додаткові послуги. Найчастіше це допомога з вантажем. Дружня бесіда, консультація з приводу туристичних цікавинок та місцевих страв також можуть бути варті винагороди. Керуйтеся своїми відчуттями.

Зверніть увагу на маршрут. Якщо водій везе вас кружним шляхом, аби більше заробити, він явно не заслуговує на винагороду. Те ж саме стосується водіїв, які погано знають дорогу, не можуть розібратися в місцевості й потрапляють у затори.

Скористайтеся інтернетом, щоб наперед дізнатися, скільки прийнято давати «на чай» таксистам в певній країні чи місті. Це допоможе не виглядати жадібними, але й не витрачати занадто багато грошей.

В Україні таксисти зазвичай не очікують чайових, оскільки ця практика малорозвинена. Найчастіше пасажири просто заокруглюють вартість замовлення. А щоб не створювати водієві труднощів, запасіться дрібними купюрами.

Винагороджуючи водія за погану роботу, ви шкодите його наступним пасажирам. Адже таксист звикатиме до того, що для отримання грошей йому не потрібно старатися. В результаті рівень його сервісу зовсім не підвищиться. Він навіть може знизитися. Якщо поїздка виявилася жахливою, потрібно повідомити про це керівництво служби таксі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: таксі
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.