Чоловік вивів персик «Краса Полісся»

Чоловік вивів персик «Краса Полісся»
Садівник з Волині вивів персик, який на смак як справжній південний, але дерево дуже боїться морозів.

Коли Петру Дмитруку було шість років, він уже вмів прищеплювати яблуньку, ‒ пише Слово Волині.

А коли пішов у початкові класи теклівської школи, то вже посадив сад власними руками. Звичайно, вишуканих сортів у ньому не було. Однак дуже радів кожному саджанцю, спостерігав, як той тягнеться до сонечка, ‒ йдеться в публікації.

Зайнятися садівництвом чоловік вирішив по поверненні з Дніпропетровщини, де після закінчення інституту працював головним спеціалістом з озеленення Західного Донбасу.

«Взяв 3,5 гектари землі, бо більше не виділяли. У 1993 році заснував фермерське господарство «Троянда», яке було другим у нашій великій сільській раді. Хотілося порадувати земляків хорошими саджанцями плодово-ягідних культур та квітів. Викопав ставок», ‒ розповів чоловік.

У саду Петра Дмитрука донедавна налічувалося до тисячі кущів троянди, 114 сортів тюльпанів, 30 сортів нарцисів. У свій час він навіть хотів захистити кандидатську дисертацію з вирощування тюльпанів.

«Мені навіть персик вдалося вивести, – ділиться здобутками садівник, – назвав його Красою Полісся. Має смакові якості південних плодів, відповідні розміри. Правда, бракує йому морозостійкості. Вперше пригощав старовижівчан персиками на святкуванні Дня селища, люди ласували та дякували. На Дніпропетровщині я мав 30 сортів винограду. Ягоди сорту Ризамат у розрізі сягали 5-7 сантиметрів. Із Криму привіз додому ранній виноград Магарач, але на Поліссі він не прижився».

Тому Дмитрук нині віддає перевагу вирощуванню яблунь, груш, слив, чорної та червоної смородини, малини. Він радо ділиться досвідом та саджанцями.

«Добре культивуються на Волині чорна смородина Тритон польської селекції, українська Черешнева, російська Ядрівка. З одного куща цих невибагливих сортів за сезон можна зібрати до відра ягід. Із червоної смородини перевагу віддаю голландським сортам. Щодо малини, то любителям цієї солодкої ягоди до смаку має бути український літній сорт Одарка та пізній голландський – Хісмеджесті. Але, на жаль, люди нині стали прагматичними, їх більше вабить зайвий долар, а не пора, коли зацвітають перші весняні квіти», – зазначив Петро Дмитрук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Чоловік вивів персик «Краса Полісся»
28 березень, 2013, 17:50