На Волині у старій хаті знайшли упівську вишивку

На Волині у старій хаті знайшли упівську вишивку
Невеличку макатку, кулемет та гвинтівку знайшли на горищі старої хати під Луцьком.

У селі Радомишль Луцького району сільському голові Володимиру Семенюку вручили цікаві знахідки: невеличку макатку (так на Волині, Рівненщині називали вишивки, які вішали на стіну) із зображенням тризуба з волошками і надписами «Слава Україні», «Героям Слава», «Цвіти, Україно», а ще протигаз та кулемет з гвинтівками. Правда, останні не витримали випробувань часом – їх з’їла іржа, ‒ пише Вісник+К.

Все це знайшли на горищі у місцевій хаті. Та найбільше дивує, як добре збереглася макатка, знайдена під покрівлею, полотно й досі міцне.

«Нам це все приніс господар тієї хати. Знайшов, коли її розбирав, – розповідає сільський голова. – Старожили кажуть, що там був штаб УПА, потім енкаведисти жили, але це все якось не знайшли. На протигазі навіть збереглася дата (1931 рік) та ім’я його власника – він служив у польській армії. Все це передамо у шкільний музей. Мені вже за макатку великі гроші пропонували, але про це й мови не може бути – то сільська реліквія».

Спочатку голова думав повісити реліквію в себе в кабінеті. Каже, що взяв додому, щоб випрати, привести її в порядок, і показав мамі.

«Вона хвора, лежить у ліжку, тому розстелив їй в ногах на покривалі та й розповідаю. А мама мені каже: «Не вішай, сину, під цим прапором загинуло багато людей, хоч і за хорошу справу, але енергетика важка. Багато крові», ‒ розповідає чоловік.

«Мама припустила, хто міг це вишити. В куточку на макатці є ініціали «ШО». І тут з іншої кімнати виходить моя донька: «Покажи, покажи!» Підходить до цього прапорця, нахиляється – і раптом щось відкидає її назад. Я підхопив доньку. «Що з тобою, що таке?» – запитуємо. Так і не зрозуміли. А вранці Таня встає і розповідає сон, який їй тієї ночі приснився. До неї підходить великий чоловік з голкою в руці та й каже: «Доцю, то я того прапора вишивав». Вона хоче його наздогнати і запитати щось, але він від неї відходить, відходить – і десь пропав. Стільки років минуло, а душа дала про себе знати. Якби хтось інший розказав, мабуть, не повірив би», ‒ додав він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мені подобаються такі новини
Відповісти
Останні новини
На Волині у старій хаті знайшли упівську вишивку
08 квітень, 2013, 10:46