Міліція України «пересяде» на японські авто

Міліція України «пересяде» на японські авто
Україна закупила 1220 автомобілів Toyota Prius з бензиново-електричним двигуном.

Вони були закуплені в рамках проекту «Зелені інвестиції» для заміни патрульних автомобілів МВС, заявив 8 квітня міністр екології і природних ресурсів Олег Проскуряков, - пише ТСН з посиланням на «Коммерсант-Украина».

Перші п'ять Toyota Prius чекають на розмитнення в Іллічівському морському торговельному порту. Решта надійдуть у парк МВС у вересні, додав міністр. Старі автомобілі утилізують. Інші імпортери гібридних автомобілів не брали участь у проекті.

Директор з маркетингу ТД «Ніко» (імпортер Mitsubishi) Максим Хом'як пояснює, що операція з купівлі гібридних автомобілів для МВС, по суті, є бартером. Кошти для закупівлі - а це 380,7 млн грн - отримані від продажу Японії частини держквоти на викиди парникових газів.

Спочатку умови договору передбачали те, що гроші у рамках цього проекту будуть виділені під закупку саме Toyota Prius, говорить Хом'як. З цих же причин не брав участь у тендері й інший японський бренд - Honda, в лінійці якого також присутні гібридні автомобілі.

У травні 2011 року МВС повідомило про попередню домовленість з японською урядовою організацією NEDO про реалізацію проекту з заміни автопарку відомства за рахунок «кіотських грошей».

В рамках схеми «зелених» інвестицій планувалося замінити 2 тисячі патрульних автомобілів ВАЗ і УАЗ на Toyota Prius. Тоді парк легкових автомобілів МВС становив 12,7 тисячі одиниць, з яких 30% потребували «негайної заміни».

«Це автомобілі, введені в експлуатацію 20 років тому з витратою палива 12-17 літрів на 100 кілометрів. Щорічно кожен такий автомобіль викидає в атмосферу 27,5 тонн діоксиду вуглецю»,- пояснювали в МВС. У міністерстві розраховували, що заміна старих автомобілів скоротить щорічне споживання бензину на 16 тисяч тонн.

«Якщо звичайний автомобіль, який використовується зараз в МВС, в середньому споживає 12-14 літрів бензину на 100 кілометрів, то ці гібриди будуть споживати близько 3-4 літри»,- зазначив Проскуряков. Однак учасники ринку сумніваються, що економія при експлуатації гібридних автомобілів буде настільки велика.

«Навряд чи витрата палива буде відрізнятися в рази від автомобілів з бензиновими і дизельними двигунами. З якістю українських доріг і особливості водіння в Україні, де водії люблять натиснути на газ на одному перехресті, щоб зупинитися на іншому, можна говорити про економію бензину на рівні 15-20%»,- говорить директор з маркетингу «Хонда Україна» Олександр Подолянко.

Водночас обслуговування гібридних автомобілів обійдеться дорожче. «Тому говорити про істотну економію не доводиться», - додає Максим Хом'як.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а чому не підтримати відчизняного виробника і не пересісти за ЗАЗ форза чи ланос, ми ж так "печемся" за наш автопром, що і всупереч здоровому глузду надбавку за імпорт вводимо і акцизи на авто (мабуть єдина країна на планеті), а тут опа - на тобі. Пан Порошенко і Васадзе мабуть відкат поганий запропонували нашим самим чесним органам.
Відповісти
Дані авто були надані Україні по квотам за кіотським протоколом, а дані кошти слід використовувати тільки на застосування енергоощадних та екологічно чистих технологій. А наші зази до таких не відносяться.
Відповісти
а в нас що екологічно чиста країна???
з якого часу, часом не від епохи вибуху Чорнобиля?:)
пане, Павло, не вам носити укр. ім*я, це не ваше, вам більше близьке за духом та інтелектом-Іванушка дурачок!, ось тут ваша вікова категорія...
Відповісти
Під квоту не попали автомобілі із гімбридними двигунами. Вот вони їх і купляють.
Відповісти
А обслуживать придется нам, украинским водителям.
Відповісти
а чому вітчизняного виробника не підтримали???
міліція сяде?
давно вже пора її дійсно посадати разом з вами, на нари!!!
підтримуйте українське та їздять на укр. дорогах самі на українському,що слабо?
краще б ці гроші хворим в лікарні віддали, як Бога не бояться..., я диву даюся...
Відповісти
Останні новини
Міліція України «пересяде» на японські авто
09 квітень, 2013, 09:09