У Луцьку ‒ виставка 300-річних ікон. ФОТО

У Луцьку ‒ виставка 300-річних ікон. ФОТО
У Музеї Волинської ікони відкрилася експозиція «Народна ікона XVII-XIX ст.».

Цей мистецький проект розпочинає низку заходів Волинського краєзнавчого музею з відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі, - пише Музейний простір Волині.

Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк розповів, що глядачі виставки зможуть доторкнутись до глибини народної мудрості та віри.

«Оглядачі зрозуміють, як люди бачили Бога, Святого Миколая, Богородицю. Наш музей має унікальну можливість показати народну любов до Бога, до Христа. Це – унікальна виставка, яку мистецтвознавці визначають, як народне малярство», – зазначив він.

На загал виставили 52 експонати з фондів Музею волинської ікони. Серед них – 17 ікон волинської школи іконопису XVII-XVIII століть, виконаних традиційно темперними фарбами на дерев’яній основі. Особливою шаною і пієтетом сповнені ікони Ісуса Христа та Богородиці.

Їхні образи народні малярі наділяли зворушливою поетичною одухотвореністю, ліричним настроєм. Вони наслідували традиційну іконографію й одночасно подавали власну інтерпретацію творів.

Вперше на виставці демонструються хатні ікони XVIII-XIX століть. Вони стали невід’ємним і органічним компонентом оздоблення інтер’єру української хати. Малюнок виконувався олійними фарбами прямо на дошці без попереднього ґрунтування.

Улюбленим прийомом декорування середника стають різноманітні букети, квіти, рослинний орнамент. Осередками малювання таких ікон були окремі села, міста, монастирі. Малювали ікони на замовлення або на продаж. Збували образи на ярмарках і церковних відпустах, на храмових святах. Характерною рисою народних ікон була наївна щирість та безпосередність у змалюванні образів шанованих святих.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку ‒ виставка 300-річних ікон. ФОТО
10 квітень, 2013, 09:15