«Покращення» Пенсійної реформи, або За що Вітів похвалив «волинських олігархів»

«Покращення» Пенсійної реформи, або За що Вітів похвалив «волинських олігархів»
Верховна Рада у середу, 17 квітня, тричі не підтримала скасування Пенсійної реформи.

Парламентарі розглядали три законопроекти, які містять зміни до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Жоден з них не був підтриманий більшістю голосів, хоча для здобуття переваги опозиції не вистачило всього кілька голосів.

Волинські депутати по-різному голосували за ці пропозиції, а «свободівець» Вітів вперше похвалив депутатів-бізнесменів з Волині.

Що пропонував депутат Міщенко?

Спершу провалилася ініціатива Сергія Міщенка (позафракційний), яка прописувала поліпшення умов виходу на пенсію. У проекті пропонувалося, що за умови наявності страхового стажу не менше 15 років є право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років для чоловіків та 55 років для жінок.

Як уже повідомляв ВолиньPost, за цей проект проголосувало 223 депутати. До прийняття не вистачило три голоси.

З волинських нардепів не підтримали ініціативу регіонали Катерина Ващук і Григорій Смітюх. Ігор Палиця не прийшов на засідання.

Що пропонувала Денісова?

Наступним розглядали проект Людмили Денісової, фракція ВО «Батьківщина». «За» проголосували 221 депутат із 226 мінімально необхідних. З опозиційного табору не голосували двоє відсутніх депутатів з «Батьківщини», п’ятеро з «УДАРУ», а також 10 позафракційних. Волиняни голосували аналогічно, як і за проект Міщенка.

Положення цього законопроекту передбачали пенсійний вік для жінок 55 років; встановлення страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком – 5 років, та страхового стажу, що надає право на одержання мінімальної пенсії за віком - 20 років для жінок та 25 років для чоловіків.

Також Денісова пропонувала запровадити страховий стаж, необхідний для призначення пенсії по інвалідності, відновити порядок визначення розміру пенсії за віком. Законопроектом передбачався й ряд інших змін.

Що пропонував Литвин?

Третім розглядали законопроект Володимира Литвина щодо врегулювання порядку призначення пенсії за віком.

Литвин пропонував врегулювати питання збільшення страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, шляхом його поетапного збільшення для окремих категорій осіб з урахуванням їх віку.

Йдеться про те, що після запровадження Пенсійної реформи певна категорія осіб втратила право на соціальний захист у старості, гарантований Конституцією. Це люди, які не могли знати про зміну умов пенсійного забезпечення, встановлену з 1 жовтня 2011 року, а тому не забезпечили собі страховий стаж. Наприклад, це стосується жінок, які частину свого працездатного життя доглядали за дітьми.

Однак, і третя спроба «покращити» Пенсійну реформу провалилася. Її підтримало тільки 208 депутатів.

Однак, член фракції Партії регіонів, волинянка Катерина Ващук, підтримала ініціативу свого колишнього шефа Литвина. Попри позицію Партії регіонів, яку розділяла на попередніх голосуваннях.

На цьому голосуванні різко збільшилася кількість відсутніх членів фракції «Батьківщина» - 8 з них значаться як відсутні і 1 не голосував. Це – Турчинов, Москаль, Стець, Терьохін, Лукашук, Катеринчук, Данілов, Абдуллін.

«Зникли» також і 11 «ударіців», серед яких і волинянин Юрій Савчук. А також Геращенко, Гурвіц, Іонова, Паламарчук, Агафонова, Іщенко, Кутовий, Романюк, Чернега і Пинзеник.

За мотивами голосування

Лише фракції ВО «Свобода» і комуністів послідовно і майже одноголосно проголосували за всі пропозиції до змін у Пенсійній реформі.

«Регіонали» ж у свою чергу пообіцяли створити робочу групу для створення робочої групи для удосконалення пенсійної реформи. Депутат Олександр Стоян заявив: «Наша політична сила побачила, що пенсійну реформу необхідно допрацювати».

Лідер волинської «Свободи» Анатолій Вітів так пропокоментував сьогоднішнє голосування:

«Катерина Ващук і Григорій, Смітюх, які є представниками Партії регіонів звісно голосували як Партія регіонів. Комуніст Адам Мартинюк теж проголосував «за».

«Але є і позитив. Це те, що Івахів, Мартиняк і Єремєєв голосували за всі 3 проекти рішень», - додав Вітів.

«Що стосується Палиці… Він не присутній в залі і я давно його не бачив і тому мені важко судити про його позицію, як би він голосував. Але в даний момент він проголосував ногами», - сказав Анатолій Вітів.

Нагадаємо, нардеп Ігор Єремєєв на початку засідання пропонував об’єднати усі три законопроекти. Та депутати вирішили голосувати за кожен законопроект окремо, але жоден з них не зміг набрати більшості голосів.

Наталка ПАХАЙЧУК
Фото Сергія ШАПОВАЛА

(для ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Палиця як і в попередньому парламенті перший прогульщик.А зарплатню вчасно отримує.З доплатами це 20 000грн:)Треба подякувати тим 40 000 лучанам що за нього проголосували.Це ж треба, в нашому місті живе аж 40 000 тупих продажних йолупів:)І шо цікаво ніхто не признається що за того недоумка голосував:)
Відповісти
Саме продажних, бо голосували за гроші, які він щедро роздавав перед виборами. А от якими діями (чи навпаки бездіяльністю) Ващучка отримала голоси виборців, це загадка, мабуть, для всіх...
Відповісти
А за Ващук які йолопи голосують, ця то точно все життя там сидить і ні чорта не зробила путнього, а Палиця хоч до виборів Луцьк трохи підшаманив.
Відповісти
А чого вітів мовчить про соратників? Страшно іх кусяти? Чи мо визнають шо правильно зробили, а ну іі в болото ту реформу?
Відповісти
Останні новини
«Покращення» Пенсійної реформи, або За що Вітів похвалив «волинських олігархів»
17 квітень, 2013, 17:31