На Донеччині школярам розповідають про ворожнечу «шахтарів» і «хохлів». ФОТО

 На Донеччині школярам розповідають про ворожнечу «шахтарів» і «хохлів». ФОТО
У схваленому Міністерством освіти посібнику для учнів 9 класу «Історія рідного краю (Донеччина з кінця ХVIII до кінця ХIX століття)» історію Донецької області пропонують вивчати на прикладах протистояння в регіоні «шахтарів» і «хохлів».

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Донецького обласного товариства імені Олекси Тихого Євген Шаповалов, ‒ пише Українська правда.

«У «підручнику» все подано так, начебто й не було на Донеччині нас, українців, ‒ зазначає Шаповалов. ‒ Всі свідчення, дописи, оповідання, уривки з праць, спогадів ‒ все російською мовою».

Зокрема, у підручнику наводиться нарис «Невінчана губернія» з такими от фразами:
«Перед місцевою дівчиною стоять на вибір двоє: з одного боку ‒ свій брат хохол, неповороткий мужик, з іншого ‒ розвʼязний, веселий шахтар: із ним жити ‒ працювати не потрібно, одягатися будеш, як бариня, щодня можна чай пити. Шахтар, хоч йому і їсти нічого, а двічі на день чай пʼє неодмінно».
«В серцях батьків, чоловіків і братів росте глуха, важка ненависть до пришельців-шахтарів. І ненависть ця не лишається без прояву: хохли уміють жорстоко мститися».
«Взагалі ворожнеча між шахтарями та місцевими хохлами украй жорстока, шахтарі при кожній зручній нагоді лупцюють хохлів, хохли ‒ шахтарів. Це два ворогуючі табори, які не знаю між собою перемирʼ'я».

«Невенчанная губерния» ‒ назва роману уродженця Донбасу, київського журналіста 1960-90-х років Станіслава Калінічева. Але в цьому творі нема опублікованого вище уривку.

Автори посібника пропонують школярам відповісти на ряд питань, серед яких останнім є таке: «У чому були побутові підстави ворожнечі між мужиками-хохлами та заробітчанами-шахтарями?»

За словами Шаповалова, у книзі немає свідчень про ті часи авторства українських письменників чи публіцистів родом із регіону ‒ Спиридона Черкасенка, Олекси Тихого, Івана Дзюби, Володимира Сосюри.

Посібник схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах комісією з історії науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Haвчальний посібник було представлено на засіданні Юзівського ділового клубу, яке проходило в одному з пивних ресторанів Донецька. Книга видана накладом 2000 примірників за особисті кошти донецьких бізнесменів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Отак і розєднують одну державу...
Відповісти
Таких "видавців" судити треба, і судити дуже строго, за розбурхування ворожнечі між сходом і заходом.
Одним словом, за зраду Батьківщини!
Відповісти
Останні новини
На Донеччині школярам розповідають про ворожнечу «шахтарів» і «хохлів». ФОТО
17 квітень, 2013, 17:06