Луцькрада засуджує наміри Польщі визнати ОУН–УПА злочинцями

Луцькрада засуджує наміри Польщі визнати ОУН–УПА злочинцями
Луцька міська рада 24 квітня підтримала заяву «Щодо намірів Сейму Республіки Польща ухвалити антиукраїнську резолюцію», внесену фракцією ВО «Свобода».

Текст звернення виголосив заступник голови фракції «Свобода» у Луцькій міській раді Андрій Калахан.

Ініціативу під час сесії підтримали фракції «Фронту змін» та «Батьківщина».

У зверненні йдеться, що Луцька міська рада висловлює глибоке обурення та категорично засуджує наміри Сейму Республіки Польща ухвалити шовіністичну за змістом та антиукраїнську за суттю постанову про визнання ОУН–УПА «злочинними організаціями, які вчинили геноцид польського населення «східних кресів» 1939-1947 років».

«В той час, коли в останні роки помітно налагодились польсько-українські стосунки, зроблено суттєвий прорив у міждержавних відносинах, – депутати польського Сейму зайняли неочікувано жорстку антиукраїнську позицію», - йдеться у зверненні.

«Така ухвала фактично перекреслює добросусідські рівноправні міжнародні відносини України та Польщі. З боку польської сторони на українців знову чиниться шалений тиск із метою покласти всю відповідальність за події 1942-1943 років на Волині на українську сторону.

Волинь пам’ятає про трагічні події 1943 року не тільки з наукових трактатів та публікацій у пресі. Ще живі учасники тих подій, які дивом врятувалися від трагічної загибелі. І чи не в кожній волинській родині живе пам’ять про «діяння» загонів Армії Крайової, які боролися проти права українців на власну державу.

Формулювання, які вживає польська сторона в проекті ухвали, є цілковито неприйнятними та суперечать історичній правді. Від них віє ознаками польського колоніалізму, шовінізму та ксенофобії, втручанням у внутрішні справи суверенної держави та прагненням нав'язати чужих героїв чи заборонити іншій нації вшановувати своїх. Крім того, у проекті ухвали Сейму містяться ознаки територіальних претензій до України», - додається у заяві.

«Ми, депутати Луцької міської ради, переконані, що Польському Сейму потрібно було би покаятися перед українцями за багаторічну політику окупації та знищення української ідентичності, а не ухвалювати постанови подібного змісту.

Вважаємо своїм обов'язком нагадати депутатам вищого законодавчого органу Республіки Польща про те, що з середини XIV століття Польща здійснювала послідовну загарбницьку політику щодо українського народу.

Польща неодноразово брала участь у розподілі українських територій, підписувала договори, які позбавляли українців права на власну державність, здійснювала колонізаційну політику, вдавалася до різноманітних форм соціального і національного гноблення, утисків української мови, школи та церкви. Крім того, була причетна до депортацій і репресій українців, етнічних чисток на землях їхнього компактного проживання. Рішення про це ухвалювалися на найвищому державному рівні, і ця політика тривала понад шість століть – з середини XIV до середини ХХ століття.

Останні події у Польщі свідчать, що депутати Сейму та польська влада взяли курс на замовчування злочинів, здійснених Армією Крайовою та іншими польськими збройними формуваннями, а також фактично відмовилися засудити операцію «Вісла». Позиція польської сторони у питанні оцінки українсько-польської війни 1943 року не сприяє встановленню рівноправних стосунків між двома народами та суперечить історичній правді.

Напевно, депутати Сейму забули, що Волинь – українська територія. І зовсім не українці прийшли на польські етнічні землі з метою їхньої анексії. Також обурення викликає той факт, що споконвічні етнічні українські землі у проекті ухвали пропонується назвати «східними кресами» та «малопольщею». Це все дуже нагадує рецидиви польського імперіалізму. Таке враження, що хтось навмисно готується спровокувати нове протистояння та посіяти ворожість у стосунках.

Українцям також не доведеться вибачитися перед Польщею за Богдана Хмельницького, Івана Гонту, перед Росією – за Виговського і Мазепу, перед татарами – за Івана Сірка, перед Німеччиною – за вояків УПА, зрештою – за всіх тих, хто не давали можливості зайдам-окупантам спокійно грабувати і знищувати українське населення та поневолювати український народ.

Подібні ініціативи польської сторони суперечать принципу добросусідства між двома народами. Прагнення польської сторони оголосити борців за незалежність України «злочинцями» завдасть непоправної шкоди міждержавним відносинам та зруйнує взаємопорозуміння між націями, досягнуте в попередні роки.

Не Україна має просити вибачення за дії УПА, що стала на захист українського населення та перекреслила загарбницькі наміри поляків стосовно українських земель в роки Другої світової війни, а Польща – за дії своїх загонів, які боролись на українських етнічних землях проти права нашої нації на свободу та незалежність за «Жеч Посполіту від можа до можа», - йдеться у заяві.

Тому Луцька міська рада вимагає від МЗС України на офіційному рівні висловити ноту протесту намірам вищого законодавчого органу Республіки Польща, які суперечать принципу рівноправності та добросусідства між двома народами. А від Верховної Ради України – звернутися до Польського Сейму із закликом відмовитися спекулювати на складній і трагічній темі українсько-польської війни та припинити втручатись у внутрішні справи України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Наші хочуть як завжди падати в нохи і вибачатися. А всі решту - визнають нас катами. Так що робіть висновки.
Відповісти
Давно пора на лаву підсудних всіх упівців.
Злочин проти людства не має терміну давності.
Львівська резня єврєєв ще не отримала юридичної оцінки.
Відповісти
де докази? давай факти й докази тої різні..й хто там кого різав.. а то язиком тілький ляпаєш!
Відповісти
Ти це полякам скажи.
А це країна член Євроунії.
Накриється тоді вступ України до ЄС накриється мідним тазом.
Відповісти
факти в інтернеті - набери в гуглі - волинська різня і почитай, але ж ти таке дурне, що навряд чи це зробиш
Відповісти
Коллаборант - априори преступник!!!
Пора называть вещи своими именами. ОУН-УПА пособники фашистов!
Я делал запрос в Госархив Германии, спрашивал: Сколько солдат и офицеров погибло от рук украинских националистов и в каких боях?
Ответ чёткий: Не зафиксировано ни одного боя немецких войск с украинскими националистами с военизированных формирований ОУН-УПА. Не зафиксировано ни одного убитого немецкого солдата и офицера в боях с ОУН-УПА.
и хватит врать украинскому народу!!!
Вы омерзительны и лживы, как и ваша идеология!!!
Відповісти
вах..які ми грамотні тут, робив запрос в германію...
Відповісти
Згідний.
Відповісти
Весняне загострення кононовичів переросло в хронічне. Плюс недопохмєл після днюхи Лєніна
Відповісти
Але факт міжнародної ізоляції "наркодиспансер" заперечити не може.
Відповісти
Луцькрада має займатися проблемами МІСТА...
Відповісти
А я згоден. Ну припустимо "керовані поляки" вирішили зробити демарш своїй позиції - підтримки українського питання в єс, на противагу потеплінням з ЄС (зі звільненням луценка).
Ну припустимо що гомосєкі з росії фінасують наших радикалів а гомосєкі США польських. Ну за 10-20 років відбудеться зміна поколінь і українці стануть нероздільними. Та вони тупі ці гомосятини шустро придумати зараз нагнітати ситуацію. Тримайте дупи то ще буде.
Відповісти