Попереджати луцьку мерію про мітинги за 4 дні тепер не потрібно

Попереджати луцьку мерію про мітинги за 4 дні тепер не потрібно
Луцька міська рада скасувала рішення виконавчого комітету щодо мирних зібрань.

Відповідне рішення Луцька міська рада прийняла 24 квітня.

Нагадаємо, що 24 квітня відбулася акція «Ми вільні збиратися вільно» під стінами Луцької міської ради. http://www.volynpost.com/news/14060-pid-luckoyu-meriieyu--piket-foto-video.

Раніше Виконком прийняв рішення про те, що організатори мирних зібрань повинні повідомляти мерію про захід за 4 дні до події. Проти цього виступають кілька громадських організацій Волині, зокрема, й «Асоціація молодих реформаторів», яка ініціювала громадську кампанію за скасування рішення.

Заступник голови організації «Аморе» Марія Доманська повідомила, що рішення суперечить конституції. Попередження про мирні зібрання можуть регулюватися лише законом, конституцією, але не рішенням органу місцевого самоврядування.

«На місцевому рівні слід максимально уможливлювати реалізацію прав людини, закладені у Конституції. Бо штучні обмеження ведуть до узурпації влади і диктатури», - зазначив депутат Андрій Калахан.

Депутат Андрій Осіпов назвав таке рішення ганебним і нагадав, що свого часу міська рада вже спробувала заборонити політичну мирну акцію, посилаючись на цю норму.

Депутат Богдан Шиба, який був міським головою на час ухвалення рішення, пояснив, що «коли приймалося рішення виконкому на подання міністерства МВС, то воно нікому не заважало, не було оскаржено, влаштовувало всіх».

За його словами, тому, що на той момент діяла демократична система, Конституцію не використовували для захисту приватних інтересів, а міліцію не використовували проти свого народу.

Нинішній міський голова Микола Романюк не знає, «навіщо цю проблему роздмухали». Він каже, що 50 міст прийняли таке рішення. А у 2012 році 121 раз було повідомлено міську раду про акції. Міська рада лише три рази зверталася до суду про заборону. А саме, коли про мітинг в один день повідомили партії «Свобода», «Батьківщина» та Партія регіонів, коли могла бути сутичка між націоналістами та комсомольцями, а також, коли представники Радикальної партії відмовилися забирати намети на день міста.

Проблема, на думку міського голови, полягає у тому, що часто організатори повідомляють про проведення акції за день чи кілька годин. А часом необхідно забезпечити супровід міліції і ДАІ. Організувати це за лічені години – важко.
Не зважаючи на такі аргументи мера, рада прийняла рішення скасувати рішення виконкому.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: мітинг
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вітаю усіх з перемогою, тепер ви зможете нарешті пояснювати своїм керівникам, пацієнтам, друзям, підзахисним чому ви запізнились.
Відповісти
Тепер прийшов наш час. Коли хтось зі своїм збіговиськом опиниться у мене на шляху будьте готові розступитися бо я реалізуватиму своє право на вільне пересування вулицями свого міста. Шановні жителі міста робіть так як я не поступайтеся дорогою, не піддавайте ризику свої життя обходячи мітинги по проїжджих дорогах, не втрачайте дорогоцінний час на пошуки обходів "збіговиськ" поважайте себе і свої життя. Пішли ці малолєткі невизначеної орієнтації до .... разом!
Відповісти
"1. Положення частини першої статті 39 Конституції України щодо завчасного сповіщення органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про проведення зборів, мітингів, походів і демонстрацій в аспекті конституційного подання треба розуміти так, що організатори таких мирних зібрань мають сповістити
зазначені органи про проведення цих заходів заздалегідь, тобто у прийнятні строки, що передують даті їх проведення." - це цитата з рішення конституційного суду. Тобто тут чітко зазначено: "що передують даті їх проведення", тобто не пізніше 24.00 дня, що передує дню проведення. Таким чином можна чітко стверджувати, що виконком (очолюваний Шибою, та прийнявший естафету на чолі з Романюком) - "зарвались". Але, якщо керуватись рішенням Конституційного суду України, то й організатори заходів не повинні ігнорувати цю правову норму.
Відповісти
Шановні, диву даєшся читаючи деякі коментарі. Не логічно підтримувати "псевдо патріота" Осіпова і кумпанію. Вам подають викривлене розуміння Законів, Конституції і ви вірите. А причина одна - легко керувати тим, хто нічого не знає. І тут виходить наступне, щодо свого провідника Осіпова кожен певне говорить як про Голохвастова ("За двома зайцями" - пам"ятаєте!): "Вчьоний!". і тут наша проблема. Насправді почитайте Конституцію, Тлумачення Конституції і конституційної норми поданої Конституційним судом і тоді все стане ясно. "Повідомити заздалегідь", "забезпечити порядок" і т.і. це саме те, що було декларовано рішенням виконкому ЛМР.
Відповісти
пацанчики такі да наші клієнти
Відповісти
Це перемога! Вітаю! Це ще раз доказує те що, громадські активісти мають вплив на владу! Це є приклад для всієї України!
Відповісти
Останні новини
Попереджати луцьку мерію про мітинги за 4 дні тепер не потрібно
24 квітень, 2013, 12:54