У селі під Луцьком сільраду назвали «волинським капітолієм»

У селі під Луцьком сільраду назвали «волинським капітолієм»
У селі Боратин у Луцькому районі – кращий у Східній Європі сільський спорткомплекс, амбулаторія сімейної медицини із власною соляною шахтою і сільрада у стилі хай-тек.

Про це йдеться у сюжеті новин каналу СТБ.

Крім того, на депозитах органів самоврядування – понад чотири мільйони гривень.

Пенсіонерка Марія Войтишина пам’ятає, як важко жилося у селі двадцять років тому.

«Дороги були паскудні, води не було. В колодязі тільки була вода. І вода зараз люкс. Дороги – асфальт. Світло є на вулиці», – каже жінка.

Сільрада охоплює чотири села: Боратин, Новостав, Голишів і Рованці.

Приміщення сільради побудоване у стилі хай-тек. В ЄС його визнали кращим адмінприміщенням Східної Європи. Його звели усього за півроку на місці звалища.

«Була старенька пошта на цьому місці. Були смітники, чагарники. Це приміщення у нас в області називають капітолієм, волинським капітолієм», – розповів боратинський сільський голова Сергій Яручик.

Місцевий сільський спорткомплекс теж визнаний кращим у Східній Європі. Він розміщений на п’яти гектарах. Тут – поля для футболу, баскетболу, волейболу і тенісні корти.

«Сто тисяч гривень. Це перший раз, як ми засівали. Сюди пішло 460 кг трави. І в рік два рази ми її досіваємо», – каже директор спорткомплексу «Боратин» Володимир Марчук.

У двоповерховій сільській амбулаторії – денний стаціонар, сім медиків, обладнання на мільйони і послуги, які в українських селах в основному бачать тільки по телевізору.

У цій амбулаторії є навіть власна соляна шахта.

Голова впевнений, що так може зажити ледь не кожне село – було б бажання. Свої досягнення він пояснює, перш за все, не близькістю до обласного центру, а співпрацею влади, інвесторів і громади. Землю підприємцям тут не просто продають.

«Якщо бізнес іде заробляти кошти, він обов’язково має вкласти і свої власні кошти. Для простих людей щось зробити. Відповідно ми заключали договори на реалізацію якоїсь інвестпрограми», – стверджує Сергій Яручик.

Наприклад, місцевий бізнесмен Степан Москвич має у господарстві сто коней. За декілька останніх років вклав у села Боратинської ради тридцять мільйонів.

«Хто в офшори, хто куди ховає, хто в калитки, ну, а ми є уродженці даної території і хочемо, щоб після нас була якась згадка про нас», – каже Москвич.

Місцеві ж мешканці мріють ще про новий будинок культури та бенкетний зал.

«Щоб і весілля можна там відгуляти, і хрестини і, якщо я вже вмру, щоб там мене відспівали. Ну, церква в нас є. Але щоб там обід зробили. Цього можете не казати. Я ще вмирати не збираюся. Так… років з 50», – зазначила пенсіонерка Марія Войтишина.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У селі під Луцьком сільраду назвали «волинським капітолієм»
27 січень, 2012, 16:57