У Луцьку презентували центр історичних досліджень

У Луцьку презентували центр історичних досліджень
У Луцьку презентували організацію «Волинський регіональний центр історичних досліджень», яка займатиметься збереженням історичної спадщини Луцька та Волині на юридичному рівні та шляхом популяризації.

Презентація відбулася 16 травня в історичному корпусі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Як розповів декан факультету Анатолій Шваб, це громадська організація, у яку входитимуть як науковці, краєзнавці, так і громадські активісти, які вже мають досвід у «юридичних війнах» за збереження спадщини.

За словами Шваба, основна мета діяльності центру історичних досліджень – збереження та популяризація спадщини.

Перш за все, у центрі будуть займатися публікацією інформації, яка буде популяризувати історію Луцька. Крім того, у планах – серія видань на історичну тематику. Крім того, здійснюватимуть підготовку науково-популярних видань.

Окрім того, хочуть створити інтернет-ресурс із інформацією про всі пам’ятки. Сайт буде підключеним до сучасних медіа-додатків, як наприклад, вікі-карти, де можна робити тематичну навігацію тощо.

Шваб наголосив, що центр досліджень узгоджує співпрацю із Волинським краєзнавчим музеєм, обласним архівом, спілкою краєзнавців.

Директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський зазначив, що велику уваги надаватимуть захисту археологічної спадщини, якою дуже багатий Луцьк. Він наголосив, що багато археологічних об’єктів нині забудовуються і тому просто знищуються. Центр історичних досліджень планує у владних структурах лобіювати питання законних досліджень, які сьогодні зазвичай ігноруються.

Громадський активіст і представник центру досліджень Ігор Левчук заявив, що одна з основних проблем, яка стоятиме перед центром, – правова неграмотність чиновників, які працюють в міських та обласних структурах на Волині. За його словами, своїм незнанням та байдужістю вони сприяють втраті багатьох цінних об’єктів архітектури та рухомого мистецтва.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку презентували центр історичних досліджень
16 травень, 2013, 15:51