У Луцьку хочуть нові парковки, паркінги і навіть автоевакуатори

У Луцьку хочуть нові парковки, паркінги і навіть автоевакуатори
У Луцьку треба негайно вирішувати проблему хаотичного паркування автомобілів й узятися за зведення парковок у мікрорайонах із багатоповерховою забудовою.

Про це йшла мова під час «круглого столу», організованого Волинським Інститутом Підтримки та Розвитку Громадських Ініціатив спільно з Асоціацією підтримки та розвитку ОСББ та ОСН, що відбувся у коворкінг-центрі «Репортер» 15 травня.

За словами керівника організації «Волинський Інститут Підтримки та Розвитку Громадських Ініціатив» Петра Лавринюка, впродовж останніх двох років у Луцьку значно побільшало автомобілів.

«Офіційна статистика каже, що машин стало більше на 26%. Місць для стоянок авто натомість не більшає. Люди дуже часто скаржаться у мерію на заблоковані проїзди у дворах. Авто ставлять і на тротуарах, і на дитячих майданчиках. Паркування у невстановлених для цього місцях створює великі незручності для пожежних машин, карет «швидкої допомоги» й інших служб. Якось у своєму дворі нарахував 70 автомобілів», – розповідає Лавринюк.

Ця проблема відома усім, але за її вирішення ніхто всерйоз не береться, наголошує Петро Лавринюк. Якщо й далі ігнорувати цю тему, то місто зовсім скоро дійде до «критичної межі», впевнений він. Тому міська влада спільно з усіма причетними службами мусить взятися за наведення порядку із паркуванням авто.

Нагальність проблеми підтверджує і начальник оперативно-координаційного центру управління Державної служби надзвичайних ситуацій в області Віктор Милостивий.

«Ми з цією проблемою боремося вже не перший рік. Своєчасне прибуття до місця пожежі й відсутність штучних перешкод – це шанс врятувати життя, швидше подолати стихію. А якщо, скажімо, пожежа дуже велика, то на місце події виїздить кілька спецмашин, і не лише пожежних», – пояснив рятувальник.

«Вперше так серйозно з цією проблемою у Луцьку ми зіткнулися, мабуть, у 2004 році, коли сталася пожежа у будинку на вулиці Лесі Українки. Через штучні перешкоди ми не могли під’їхати до будівлі. А це суттєво вплинуло на результат», – каже він.

Депутат Луцької міськради Сергій Сівак («Свобода»), який є членом постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження, наголошує і на тому, що у багатьох дворах мешканці з власної ініціативи створюють штучні перешкоди для заїзду авто, адже не хочуть, аби їхньою прибудинковою територією «кружляли» чужі автівки, а тим паче паркувалися.

«Роблять це переважно ті будинки, які мають ОСББ. Ставлять стовпці, шлагбауми, клумби. Різні перепони вигадують, щоб тільки сторонні машини не потрапляли у їхні двори», – каже він.

Утім роблять люди це, як правило, незаконно, переконаний депутат. І таким чином самі наражають себе на небезпеку, бо створюють складнощі для спецтранспорту: чи то пожежників, чи то газовиків, чи то «швидкої допомоги». Ці самовільно встановлені перепони треба демонтувати, наголошує Сівак.

Це визнають і в міському департаменті ЖКГ. Але і на демонтаж потрібні кошти, а їх у бюджеті міста просто не передбачено, принаймні у нинішньому. А коли комунальники і робили поодинокі спроби демонтувати перешкоди, то наражалися на категоричну реакцію мешканців, які зрештою не давали цього зробити. Також у департаменті ЖКГ кажуть, що рух транспорту на прибудинкових територіях могли б контролювати у ДАІ, але правоохоронці робити цього не хочуть, або не можуть.

Є й інша проблема – автовласники просто не мають, де паркуватися, тому й ставлять машини там, де є вільні місця, навіть якщо це заборонено правилами благоустрою чи правилами дорожнього руху.

Учасники «круглого столу» визнають: міська влада мусить думати, як і де будувати нові місця для паркування. Якщо такі парковки і навіть паркінги будуть, то прибудинкові території розвантажаться. Але робити це треба на умовах державно-приватного партнерства.

На думку депутата міськради Тараса Баса («Батьківщина»), який до того ж є заступником директора комунального підприємства «АвтоПаркСервіс», потрібно вводити штрафні санкції за паркування у невстановлених для цього місцях. Допомогли б вирішити проблему і автоевакуатори. Але тут повинен бути системний підхід і повна взаємодія усіх причетних служб, наголошує Бас.

За словами Сергія Сівака, найближчим часом він та інші депутати підніматимуть цю тему на сесіях міськради, ініціюватимуть рішення щодо моніторингу самовільного встановлення перешкод для транспорту у дворах та зменшення кількості незаконних гаражів.

Далі працювати над цією темою обіцяють і у Волинському Інституті Підтримки та Розвитку Громадських Ініціатив.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Лавренюк купив машину, а гаража немає, от і бузить)))
Відповісти
Повна маячня. Із засиллям автомобілів не можна боротись шляхом покращення умов для тих же автомобілів. Чим краще умови, тим більше будуть користуватись особистим транспортом, що призведе до збільшеня кількості авто і т.д.
Відповісти
Да кто им выделит землю под многоярусные парковки
Відповісти
ну шо, є пропозиція зібрати голоси за відставку депутата Сівака для початку. Місцевих депутатів можна звільняти достроково. Думаю тисячі дві голосів для цього достатньо, а зібрати можна тисяч двадцять. А потім подивимось що інші заспівають. Напевно коли перший піде то інші прикриють рота керівнику незрозумілої організації Лавренюку та іншим.
Відповісти
У Львові при забудові будинків, все починається з парковки. Стоїть багатоповерхівка а машин практично немає, все в підземній парковці. А в нас?
Відповісти
Що не кажіть, а створювати парковки додаткові необхідно. Бо у дворах вже машини одна на другій стоять, просто неможливо. Вони позаймали вже все - і тротуари, і дитячі майданчики, і спортивн майданчики... Ні пройти, ні проїхати нормально... Звичайно, хтось один це все не може організувати, але потрібно об'єднатись і щось з цим зробити. Інакше взагалі скоро з під'їздів не можна буде вийти!
Відповісти
Пане Лавринюк, місць для стоянок авто не тільки не більшає, а й закривають вже існуючі.... як це зробили зі стоянкою на Набережній!!!!
Тарас Бас, спочатку закриваємо, а потім штрафуємо!!!
Відповісти
Останні новини
У Луцьку хочуть нові парковки, паркінги і навіть автоевакуатори
16 травень, 2013, 15:33