Луцький Будинок офіцерів можуть віддати філармонії

Луцький Будинок офіцерів можуть віддати філармонії
Приміщення колишнього Будинку офіцерів у Луцьку можуть облаштувати під концертні зали обласної філармонії.

Про це йдеться у дорученні президента Віктора Януковича прем’єр-міністру Миколі Азарову від 25 січня, про що 27 січня повідомили у Волинській ОДА.

У дорученні президента сказано:

«Розглянути питання щодо передачі будівлі колишнього Будинку офіцерів (м. Луцьк, вул. Винниченка, 8) зі сфери управління Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України в управління Волинської обласної державної адміністрації для облаштування в ньому концертних залів Волинської обласної філармонії».

Нагадаємо, ще восени 2011 року приміщення колишнього Будинку офіцерів із власності Міністерства оборони України передали Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України. Міносвіти своєю чергою передало це приміщення Луцькому національному технічному університету. Передачу цього об’єкту погодив виконком Луцької міської ради.

А 9 грудня за результатами тендеру ЛНТУ уклав угоду з ПП «Житлобуд – 1» про реконструкцію Будинку офіцерів під навчально-лабораторний корпус. Ремонт будівлі потягнув би щонайменше 4,19 мільйона гривень. Роботи планували виконати до грудня 2012 року.

Більше того, реконструкцію будівлі вже розпочали. В ЛНТУ планують після ремонту у новому корпусі вишу навчати дизайнерів й будівельників.

За словами проректора університету Миколи Баховського, нині за документами будівля належить ЛНТУ, а ремонт триває. Про президентське доручення в ЛНТУ вже чули, втім офіційно до адміністрації вузу ніхто не звертався.

Директор Волинської обласної філармонії Сергій Єфіменко такій інформації зрадів, адже вже тривалий час просить владу підшукати місце для облаштування концертного залу.

«Волинська філармонія – єдина в Україні, у якої немає концертного залу. Це нонсенс. Це як лікарня без операційної, як школа без класів», – зауважив він.

«Я бачив цю інформацію, але нам про це ніхто ще офіційно не заявляв. Надіюсь, що приміщенням нам таки віддадуть», – сказав Єфіменко.

А заступник голови Волинської ОДА Олександр Курилюк розповів, що рішення про те передавати чи не передавати філармонії це приміщення ще не прийнято. Можливо, воно залишиться у власності ЛНТУ. Проте Курилюк запевняє, що він тільки за, щоб колишній Будинок офіцерів у Луцьку облаштувати під концертні зали, репетиційні та костюмерні приміщення.

«Приміщення має використовуватись раціонально. Ми постараємось це рішення прийняти якомога швидше. Може, філармонії і не дістанеться, хоча воно їй дуже потрібно. Це буде діалог з усіма зацікавленими сторонами. Поки що невідомо, хто там буде – університет чи філармонія. Я схиляюсь до того, що філармонія», – повідомив заступник губернатора.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
невже ж то у Волинської філармонії за стільки років з"явиться концертна зала? а то репетиціних класів та костюмерних і так не бракує. ще б до нового приміщення керівника хтось дав нового....
Відповісти
першого лютого в 8:45 та 12:45 дивіться на каналі ICTV продовження кримінального серіалу "Буратіно"

не пожалкуєте...
Відповісти
Філармонія «Клімчука», або до чого доводить безгосподарність
Знову повернутись до критичного інциденту, висвітленого в засобах масової інформації та обговореного волинянами, підштовхнуло суб’єктивне вивчення даного об’єкта.
З різних джерел черпалась інформація про реальний стан справ. Почнемо з початку.
Гарнізонний Будинок офіцерів у м. Луцьку по вул. Винниченка, 8 збудовано в 1939 році як земельний банк. З часом в ньому розміщувались офіційні та інші структури. Після розпаду СРСР у цьому приміщенні були аудиторії приватного вузу, а також різні приватні фірми і фірмочки. У 2006 р. шляхом незаконних оборуток Будинок офіцерів перейшов у власність «Західної продуктової компанії», яка незабаром перепродує його комерційному банку.
У цей же час, після звернення ректорату технічного університету в урядові структури, виходить розпорядження Кабінету Міністрів України за №57-р від 20.02.2007 р. про передачу майнового комплексу «Гарнізонний будинок офіцерів» у м. Луцьку на баланс Міністерства освіти і науки України з подальшою передачею його в розпорядження Луцького державного технічного університету для реконструкції під учбово-лабораторний корпус.
Проте не так сталося, як гадалося – починається судова тяганина між двома «майбутніми» власниками (ЛДТУ і «Райфайзенбанк»). Разом з тим ні Волинська обласна державна адміністрація, ні управління культури і туризму не звертають ніякої уваги на руйнацію цього пам’ятника містобудування та архітектури. Попри те, що об’єкт формально знаходиться на балансі Міністерства оборони, спостерігається повне знищення всіх інженерних комунікацій (як зовнішніх, так і внутрішніх), зокрема опалення, водопроводу, електромереж, з часом вириваються двері і вікна, руйнується підлога і стіни. Безпритульні облаштували собі нічний притулок. Всюди гори сміття та бруду. Через зруйнований дах дощові води потрапляють в приміщення, як наслідок – гниють стелі і підлоги, а стіни забарвлені грибком.
Впродовж більш ніж чотирьох років тривав цей «судовий армагедон». І врешті-решт рішенням Вищого Господарського суду України від 21.06.11 р. було поставлено крапку на користь університету. Колишній Будинок офіцерів є власністю Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, а Луцький національний технічний університет має право оперативного управління, на що в університету є відповідні акти і свідоцтва.
Почалась підготовка до реконструкції. Організовані студентські загони для прибирання сміття, наведення порядку в приміщеннях. Розроблено проект на реконструкцію, полагоджено зовнішній водопровід, відновлено енергопостачання, закриті шляхи доступу безпритульним, поставлена охорона. Почалось відновлення.
Як тільки Будинок офіцерів набув законного власника (МОН молодьспорту), новий оборот, здавалось би, завершеній справі надав Голова Волинської обласної державної адміністрації п. Клімчук. Восени 2011 р. у засобах масової інформації він висловив думку про передачу приміщення у власність облдержадміністрації, щоб в подальшому передати для користування національним меншинам. Але зрозумівши абсурдність цього рішення, Борис Петрович змінив думку на користь обласної філармонії.
Виникає питання до шановного посадовця: «Де ви були всі ці роки? Що зроблено для збереження нормального стану цієї пам’ятки архітектури?»
Я, як пересічний громадянин м. Луцька, впевнений, що ні національним меншинам, ні філармонії ця споруда передаватись аж ніяк не планувалась, а планується перепродажа (за винагороду) комерційним структурам.
Ось таке безвідповідальне відношення до народного добра і довело нашу державу до прірви. Згадайте всі військові містечка у Волинській області, до чого вони доведені і хто за це відповідає!
Для наочного підтвердження «господарського відношення» обласного управління культури і туризму облдержадміністрації до збереження пам’ятника містобудування наводжу ряд фотознімків.
Окрім наведення та аналізу фактів, хочу запропонувати п. Клімчуку допомогти студентам і виділити кошти з його власного фонду «Рідна Волинь» на реконструкцію Будинку офіцерів. А філармонію побудувати теж за рахунок цього ж фонду на пустирі, який заростає бур’янами та огороджений високим парканом, за адресою вул. Володимирська 1, бо там казарми доведені до такого стану, як і Будинок офіцерів.
Відповісти
Останні новини
Луцький Будинок офіцерів можуть віддати філармонії
31 січень, 2012, 19:03