Ширина залізничної колії в Україні та Європі*

Ширина залізничної колії в Україні та Європі*
При будівництві та подальшої експлуатації будь-якого ж/д полотна головним ключовим фактором стає ширина залізничної колії. Простими словами - це певна дистанція між рейками з внутрішньої сторони нижче верхнього рівня приблизно на 15 мм - в тому місці, де відбувається контакт рейки і колісної межі, повідомляє mskukraine.com.

Сьогодні існує три основні різновиди залізничної колії, які використовуються у всьому світі:

• стандартне полотно (ширина залізничної колії дорівнює 143,5 см);
• широка колія (відстань між рейками більше 143,5 см);
• вузька колія ж/д рейки (відстань менше 1435 мм).

Стандартом вважається колія європейського типу, яка також застосовується сьогодні практично повсюдно на американському континенті, а також в північній частині африканського континенту, в Китайській Народній Республіці та Австралії.

Залізничні колії даного стандарту - це понад 63% всіх залізничних колій у всьому світі. Вперше колія з такими параметрами побачила світ під час запуску нової пасажирської /д дороги між англійськими містами Ліверпулем і Манчестером.

Значення 143,5 см вибрали, як оптимальний варіант - воно дозволяло побудувати залізницю з мінімальними вкладеннями по реконструкції і перебудови вже існуючих на той момент перегонів, річкових мостів та залізничних насипів.



Ширококолійка або російська колія

Близько 17 відсотків всіх шляхів в світі відносять до широкої колії. Ці ж/д дороги мають ширину від 1520 до 1524 мм, а вперше їх побудували під час зведення залізниці з Москви в тодішню російську столицю - Санкт-Петербург.

Нестандартна ширина колії, на думку деяких істориків, була вибрана не випадково. Це було зроблено навмисно, щоб у разі можливих військових дій або вторгнення з боку Європи, доставка вантажів залізничним рухомим складом була максимально ускладнена.
Втім, існує і більш «мирне» пояснення - інженерами в той час були американські фахівці з південних штатів. Там був прийнятий саме такий стандарт ширини, тому його запропонували і для загальноросійських доріг. В даний час широка колія використовується у всіх країнах колишнього СРСР, включаючи Україну.

Вузька або «капска» колія

Ж/д рейки вузької колії розташовуються на дистанції 1067 мм один від одного. Вперше вузькоколійка була збудована в Капській британської колонії в Африці, після чого набула поширення практично по всьому континенту за винятком півночі.

Сьогодні такий стандарт використовують також в Східній Азії і в Новій Зеландії. Вузькоколійка - це приблизно 12% від усіх залізничних шляхів сполучення. Решта 8 відсотків припадають на нестандартні типи колії - «метрову», що включає жд дороги в Індії, Іберії, Ірландії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: колія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Ширина залізничної колії в Україні та Європі*
30 листопад, 2018, 22:30