Масові заворушення в Туреччині: двоє людей загинули, тисячу затримали. ФОТО

Масові заворушення в Туреччині: двоє людей загинули, тисячу затримали. ФОТО
У Туреччині другий день тривають акції протесту проти політики чинного прем'єра-міністра.

Зранку в неділю, 2 червня, близько п'яти тисяч демонстрантів зібралися біля будівлі канцелярії глави уряду Туреччини в Стамбулі, - пише Газета.ua.

Протестувальники спробували закидати резиденцію камінням, поліція у відповідь застосовуєла сльозогінний газ, водомети і перцевий аерозоль. У зіткненнях отримали поранення 7 поліцейських. Демонстранти також атакували автомобілі турецьких телеканалів на знак протесту проти слабкого висвітлення останніх подій у ЗМІ. В Анкарі кілька сотень маніфестантів палять багаття в окрузі Туна.

Сутички між турецькою поліцією і демонстрантами сталися в Анкарі та Стамбулі на другий день протестів, спочатку спровокованих планами побудувати торговий центр на місці парку в центрі Стамбула. Тисячі демонстрантів зібралися на площі Таксим, поблизу парку Гезі, після того як поліція звільнила її від загороджень. Заворушення перемістилися в престижний район Бесіктас, де поліція застосувала проти протестувальників сльозогінний газ і водомети.

За даними влади, 90 акцій протесту пройшли в Туреччині за два дні, зокрема в таких містах, як Анталья, Ізмір і Конья. Як повідомив міністр внутрішніх справ Муаммер Гюлер, 939 осіб були затримані по всій країні. Десятки людей отримали поранення.

Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган визнав "помилки" в силових методах поліції, але заявив, що протести в Стамбулі повинні припинитися, оскільки площа Таксим "не може бути територією, де екстремісти пускаються у всі тяжкі".

Противники плану прем'єр-міністра заявляють, що парк Гезі - одне з небагатьох зелених місць у центрі Стамбула. Прем'єр же заявляє, що реконструкція площі проводиться з метою розвантаження руху автомобілів і транспорту, і він не має наміру відмовлятися від цього плану.

Почалося все з мирної чотириденної акції, учасники якої висловлювали незгоду з планами реконструкції цієї частини площі Таксим. У п'ятницю, 31 травня, почалися зіткнення, коли поліція спробувала розігнати протестувальників за допомогою сльозогінного газу і водометів. Більше ста людей отримали поранення і понад 60 були затримані.

Як зазначають кореспонденти, те, що починалося як акція екологів місцевого значення, швидко вилилося в невдоволення всією політикою турецького прем'єра і правлячої Партії справедливості і розвитку, зокрема передбачуваною "ісламізацією" Туреччини.

Сотні демонстрантів в Анкарі розташувалися в міському парку і розпивають там алкогольні напої, протестуючи таким чином проти нещодавно введених обмежень на продаж і рекламу алкоголю.

Ердоган у суботу, 1 червня, виступив з різкою промовою, заявивши, що роботи з реконструкції парку в Стамбулі, де досі збереглися військові бараки часів Османської імперії, будуть продовжені. Говорячи про побоювання протестувальників через плани будівництва торгового центру, Ердоган заявив, що він "може бути побудований на першому поверсі міського музею", але це ще не вирішено остаточно.

Ймовірно, намагаючись знизити градус невдоволення, поліція покинула площу Таксим, дозволивши тисячам громадян зібратися на ній для демонстрації. Один з протестувальників - політолог Корай Джаліскан - заявив, що люди відчули себе "переможцями".

"Це перший раз в політичній історії Туреччини, коли мільйон людей вийшов на площу Таксим, щоб заявити своє право на громадський парк", - сказав він.

Інший протестувальник Орал Гоктас заявив, що демонстрації тепер ведуться "проти уряду, проти того, що Ердоган приймає рішення, як король".

При розгоні турецької поліцією антиурядових заворушень у Стамбулі загинули дві людини, більше тисячі людей отримали поранення. Про це в неділю, 2 червня, повідомила Міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Повідомляється, що один із загиблих помер від серцевого нападу, про другого інформації поки немає.

Правозахисна організація Amnesty International засудила дії поліції.

"Влада Туреччини має заборонити поліції будь-яке надмірне застосування сили і негайно почати розслідування випадків зловживання", - заявив директор європейської та центрально-азіатської програми організації Джон Далхусейн.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Туреччина
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Масові заворушення в Туреччині: двоє людей загинули, тисячу затримали. ФОТО
02 червень, 2013, 13:00