Україна лишається напіврадянською, ‒ Семен Глузман у Луцьку. ФОТО

Україна лишається напіврадянською, ‒ Семен Глузман у Луцьку. ФОТО
Україна все ще залишається в Радянському Союзі але має шанс стати успішною європейською країною, вважає правозахисник і дисидент Семен Глузман.

Про це він говорив у Луцьку 6 червня.

Нагадаємо, тоді відбулася зустріч з відомими правозахисниками Семеном Глузманом та Робертом ван Вореном.

В рамках презентації своєї книги «Рисунки по памяти, или воспоминания отсидента» Семен Глузман розповів про свій досвід дисидентської діяльності та жахливі умови, що існували в СРСР для людей з вільним мисленням.

«Влада поламала багатьох. Люди не хотіли розлучатися з почуттям власної гідності, з відчуттям правди», - розповів дисидент.

Глузман констатував, що на даний момент залишається у напіврадянській дійсності: «70-80 відсотків Радянського Союзу все ще існує». Надії щодо виведення країни з такого стану він покладає на українську молодь, що має вільне мислення та не зазнавала приниження радянським режимом: «Ми вже зараз майже європейці, трохи залишилось, але все це від вас залежить».



Відомий голландський політолог, правозахисник Роберт ван Ворен розповів про свій досвід контактів з радянськими дисидентами.



Зокрема, він розповів про те, як передавав гуманітарну допомогу в Радянський Союз та вивозив цінні матеріали самвидаву за кордон.



Людей, що в радянські часи контактували з ван Вореном, постійно переслідували та заарештовували: «Є багато тих, хто не витримав». Проти дисидентів використовували «систему зловживання психіатрією», тобто визнавали психічно хворими. «З 1974 року активно будувалися психіатричні клініки для примусового «лікування» дисидентів», - розповів правозахисник.

За словами ван Ворена на даний час в Росії зберігається радянська репресивна система. Приклади політичних репресій він описав у своїй новій книзі «О дисидентах и безуми: от Советского Союза Леонида Брежнева до Советского Союза Владимира Путина».

Правозахисник зазначив, що в сусідній державі обмежується свобода слова: «Це ви така вільна країна, але така зустріч в мене в Росії не відбулася».

У підсумку гості побажали українцям цінувати свою свободу: «Ви повинні будувати країну, яка б не випробовувала вас на опір».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: книги
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мене примусово лічили радянські псіхіатри,Цей злочинець лікар до цієї пори працює в псіхіатричні тюрмі в Буданові.Психотропними препаратами мене лишали свідомості і злочинці ці гуляють по волі.Коли їх будуть судити за злочинипроти людини.Вот його номер тел. 0679920215 робить по дві інєкції азопіну і я втритив розсудок від цих препаратів.Інакше комуніст не виписував з тюрми психіатричної.Сотник Валерка Алєксєевіч не лікар ,а фашист в білому скаті.
Відповісти
Останні новини
Україна лишається напіврадянською, ‒ Семен Глузман у Луцьку. ФОТО
07 червень, 2013, 14:32