Тонна макулатури рятує від вирубки близько 25 дорослих дерев*

Тонна макулатури рятує від вирубки близько 25 дорослих дерев*
Книги, газети, упаковки - все це здається на перший погляд безневинним і безпечним видом відходів. Але в масштабах великого міста паперу накопичується так багато, що через сотню років це може призвести до екологічної катастрофи на Україні. Скільки дерев йде на виробництво волокнистого матеріалу і чи можна використовувати його повторно?

З чого роблять папір?

Вважається, що папір винайшли в Китаї близько 100 р. до н.е. Літописи приписують ідею Цай Луню. Він перший растолок волокна шовковичного дерева, деревну золу, ганчірки, змішав з водою і виклав на бамбукове сито.

Якщо уважно розглядати клаптик паперу в мікроскоп, можна визначити, з якого дерева воно зроблено. Наприклад, пакувальний папір володіє не тільки певною міцністю, але і трохи грубий. Його виробляють з порід м'якого дерева: сосни, кедра. Клен з дубом відносять до твердих порід дерева, а ось папір з них менш міцний. А якщо змішати матеріали сосни і дуба, то може вийти якісний міцний лист, що йде на виробництво книг.

Як зменшити споживання?

Пропонується на розгляд кілька дієвих методів щодо збереження лісу в нашій країні.

• Здавайте макулатуру. Викидайте паперове сміття в спеціальні урни або здавайте в пункти прийому. Його перероблять, і він знову стане папером.
• Замість крейди - маркер. У навчальних закладах пора використовувати замість дерев'яних дощок магнітно-маркерні, які до того ж простіше витираються.
• Непотрібні копії. Деякі копії документів можна переслати по електронній пошті. Друкуйте тільки те, що дійсно потрібно.
• «Сім разів перевір». Перед тим як роздрукувати остаточний варіант документа, уважно перевірте його на комп'ютері.
• Дрібний шрифт. Для економії паперу спробуйте друкувати документи дрібнішим шрифтом і використовувати невеликі інтервали.
• Цифрова фоторамка. Замість того, щоб друкувати всі фотографії, можна придбати електронний пристрій, який буде показувати відразу кілька знімків, змінюючи один іншим.
• Друк з двох сторін. Це не тільки економія паперу, але і прекрасна можливість не втратити документи.
• Посадіть дерево. Висаджуйте самостійно. Саджанці легко придбати в спеціальному магазині за посиланням https://greensad.ua/category/hvojnye-rastenija/

Якщо кожен з нас перед тим, як використовувати папір, задумається, чи дійсно зараз він необхідний, ми не тільки поліпшимо екологічну ситуацію, а й зекономимо чимало власних коштів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: папір
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Тонна макулатури рятує від вирубки близько 25 дорослих дерев*
26 січень, 2020, 01:07