Останні місяці існування СРСР.ФОТО

Останні місяці існування СРСР.ФОТО
12 червня ‒ День Росії і початку закінчення існування СРСР.

Підбірку найяскравіших кадрів, на яких відображені останні місяці існування Союзу та події, супутні його остаточного розвалу, зробив сайт bigpicture.ru.

Як відомо, СРСР йшов до загибелі вже давно. Причин назвати можна безліч ‒ авторитарність держави, моноцентризм прийняття рішень, нездатність держави задовольняти запити населення, постійне відставання в рівні життя від розвинених країн Заходу, а до кінця, невдалі спроби реформування політичної та економічної системи, які, власне, і привели до самого розвалу, ‒ йдеться в публікації.

Люди купують чашки в магазині в центрі Вільнюса 27 квітня 1990 року. Незважаючи на економічну блокаду Литви Радянським Союзом, на її 10 день в магазини Вільнюса безперебійно надходили продукти і інші товари народного споживання.

Матері, що втратили своїх синів у Червоній Армії, стоять на Червоній Площі з фотографіями своїх дітей у понеділок, 24 грудня 1990 року. Біля стін Кремля тоді протестувало близько 200 батьків, сини яких загинули в результаті міжетнічного насильства в армії. За 1990 рік у СРСР загинуло близько 6000 військовослужбовців.

Сотні тисяч людей зібралися на Манежній Площі в Москві 10 березня 1991 року з вимогами зречення влади Михайла Горбачова і його комуністичних соратників. Натовп налічував 500 тисяч осіб, і це була найчисленніша антиурядова демонстрація з часів приходу комуністів до влади.

Михайло Горбачов в оточенні свої «товаришів» за кілька тижнів до того, як вони очолять Серпневий путч. Поруч з Горбачовим стоїть віце-президент СРСР Геннадій Янаєв, який незабаром стане видатним діячем Путчу. На фото ‒ керівники країни під час урочистого запалювання вогню на могилі невідомого солдата близько Кремля в травні 1991 року.

Радянські танки на тлі Собору Василя Блаженного і Спаської башти 19 серпня 1991 року. Танки проїхали всю Москву до самого білого дому, де Борис Єльцин зібрав своїх прихильників і підписав указ «Про незаконність дій ГКЧП».

Лідери Серпневого путчу зліва направо: Міністр внутрішніх справ СРСР Борис Пуго, Віце-президент СРСР Геннадій Янаєв, заступник голови Ради оборони Олег Бакланов. Вони утворили Державний комітет з надзвичайного стану і намагалися запобігти розвалу СРСР.

Натовп оточив БТР, намагаючись заблокувати дорогу 19 серпня 1991 року. Військова техніка вийшла на вулиці Москви після того, як було оголошено, що президента Михайла Горбачова змістили з поста, і на його місце прийшов Геннадій Янаєв.

Прихильники Бориса Єльцина котять на барикади велику трубу, 19 серпня 1991 року.

Борис Єльцин на танку напроти будівлі уряду 19 серпня 1991 року. Єльцин звернувся до натовпу прихильників зі своєю заявою про незаконність дій ГКЧП.

Виступ президента СРСР Михайла Горбачова 20 серпня 1991 по телебаченню. У ньому він повідомляє, що в країні відбувається антиконституційний путч, а з його здоровʼям все гаразд.

Демонстрант нападає на радянського солдата біля Білого дому 19 серпня 1991 року. У цей день тисячі людей у Москві, Ленінграді та інших містах країни почали споруджувати барикади ну шляху бронетехніки і військ.

Демонстрант спілкується з радянським солдатом ввечері 20 серпня 1991 року.

Демонстранти грають на гітарах і спілкуються з солдатами перед Білим Домом 20 серпня 1991 року.

Люди на барикадах перед Білим домом 21 серпня 1991 року.

Солдат розмахує триколором зі своєї бойової машини, у той час як інша бойова техніка йде зі своїх рубежів після придушення путчу 21 серпня 1991 року. Лідери путчу втекли зі столиці або покінчили життя самогубством.

Натовп тріумфуючих людей зовні будівлі уряду Росії радіє закінченню путчу 22 серпня 1991 року.

Святкування на честь невдачі перевороту і в памʼять про загиблих у серпні 1991 року.

Знесення памʼятника Феліксу Дзержинському на Лубʼянській Площі в Москві 22 серпня 1991 року.

Житель Баку сокирою рубає портрет вождя світового пролетаріату Володимира Ілліча Леніна 21 вересня 1991 року. Азербайджан був оголошений радянською республікою в 1920 році, а в 1991 Національна Рада Азербайджану проголосувала за незалежність.

Жінка поставила сумку на скинутий з пʼєдесталу «серп і молот».

Молода литовка сидить на статуї Володимира Леніна у Вільнюсі 1 вересня 1991 року.

Радянська сімʼя дивиться звернення президента СРСР Михайла Горбачова про відхід у відставку 25 грудня 1991.

Один із останніх вечорів, коли червоний прапор розвивається над Кремлем і Красною площею, вечір суботи, 21 грудня 1991 року. Прапор був змінений на російський триколор в ніч на Новий рік.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Непрофесійність автора матеріалу і редактора ВП вражає. Загальновизнаним і підтвердженим багатьма подіями фактом є розпад СРСР в грудні 1991 року, але аж ніяк не 12 червня. Смішно і жалюгідно виглядаєте, тупо перепощуючи матеріали з російських ресурсів. Ганьба неосвіченості!
Відповісти
Автор репортажу - ПеТеУшник.
Відповісти
хочу назад в РС.
Відповісти
Горбі таку країну прос***в
Відповісти
А я не хочу назад, мне здесь комфортно. Надоело жить за железным занавесом, стоять в очередях за продуктами и записывать на покупку автомобиля через 20 лет. Может кто-то у в торговле работал и "вопросы решал", а я на производстве.
Відповісти