Депутатам влаштували турне клубами Волині. ФОТО

Депутатам влаштували турне клубами Волині. ФОТО
Депутати Волинської обласної ради оглянули будинки культури та бібліотеки сіл Старовижівського та Ратнівського районів.

Так, в селі Синове будинок культури розташувався у приміщенні колишнього дитсадка, зведеного тут близько 30 років тому, - повідомили у прес-службі облради.

Як розповіла директор закладу Марія Кіпень, тут діє 4 гуртки художньої самодіяльності (вокальний, драматичний, фольклорний, художнього читання), проводиться ряд масових заходів. Будинок культури забезпечений необхідними музичними інструментами та звукопідсилюючою апаратурою.

У цій же будівлі знаходиться й бібліотека, де обслуговується понад чотири сотні місцевих мешканців, з них 85 дітей.

Директор книгозбірні Наталія Сачук розказала депутатам, що фонд бібліотеки не перевищує 7 тисяч примірників книг, надходить і 14 періодичних видань. В одній із кімнат книгозбірні облаштовано народознавчу світлицю.



Спонсорським коштом у 2012 році тут було замінено 5 вікон на енергозберігаючі та 2 дверей, завершено капітальний ремонт актового залу. Втім головною проблемою тутешніх працівників культури є аварійний стан даху будівлі, що потребує капітального ремонту. Власними силами та коштом меценатів уже частково придбано матеріали для перекриття даху, роботи планують завершити уже цьогоріч.

Своє сприяння пообіцяли і члени профільної комісії, зокрема депутат Валентина Блінова ініціюватиме виділення коштів обласного бюджету на ці цілі в рамках реалізації Регіональної програми розвитку культури, мистецтва і туризму, що розрахована на 2011-2015 роки.



Також на Старовижівщині депутати побували в селах Кримне та Мокре.

На Ратнівщині спочатку депутати завітали до Замшанівського сільського будинку культури. Приміщення збудоване за типовим проектом і введено в експлуатацію у 1985 році.



У приміщенні будинку культури обладнано історико-краєзнавчий музей та етнографічний куточок. Окрасою коридору другого поверху є виставка вишиваних картин, зібраних у місцевих майстринь.

В 2012 році тут придбали музичну апаратуру, сценічні костюми, тенісний стіл. Замінено вікна, двері на металопластикові та відновлено опалення. Планується проведення ремонту.



Сільський клуб та бібліотека села Видраниця теж розташувались в одному приміщенні. Будівля зведені за типовим проектом в 1987 році.

У сільському клубі села Прохід Ратнівського району, який теж відвідали депутати, діють 5 гуртків аматорського мистецтва - сольного співу, художнього читання, вокальний жіночий ансамбль, фольклорний колектив, театральний колектив.

На цей рік заплановано відновити опалення в сільському клубі. У цьому ж приміщенні розташувалась і тутешня біблотека-філія.



Підсумовуючи виїзне засідання комісії голова профільної комісії облради Роман Карпюк відмітив негативну тенденцію, щодо відсутності фінансування поновлення бібліотечних фондів сільських книгозбірень. Він зауважив, що більшість літератури, яка знаходиться у книгозбірнях є російськомовною, адже була закуплена ще за радянських часів.

«Я думаю ми на підсумковому засіданні комісії розглянемо це питання і будемо ініціювати залучення бюджетних та спонсорських коштів на поновлення фондів сільських бібліотек та освітніх закладів, адже як мінімум треба забезпечити книгозбірні програмною україномовною літературою», - зазначив депутат.



Своєю чергою інший член комісії, депутат облради Віталій Собко відзначив, що у бібліотечних фондах—обмаль літератури на духовну тематику, та вказав на не доопрацювання у цьому плані релігійних організацій. Обранець висловив переконання, що подолання проблему недофінансування сільських книгозбірень треба підходити системно.

«Потрібно буде готувати звернення до центральних органів влади, щодо скасування постанови, яка забороняє платні послуги у бібліотеках, адже можливість заробляти відповідно дасть книгозбірням можливість розвиватись», - наголосив Собко.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а оце діло хай хоч деколи побачать наслідки своеї славної непідкупної та архіважкої праці
Відповісти
Походили, подивились, поспівчували... і на сесії будуть волати, що влада винна, гроші давайте?! А ви для чого? Залучайте спонсорів, меценатів... От ледарі та базікали!!!
Відповісти
на фіга так далеко перлись?в Рожищенському районі майже в кожному селі клуби в аварійному стані.
потовкли воду в ступі...
Відповісти
Останні новини
Депутатам влаштували турне клубами Волині. ФОТО
13 червень, 2013, 16:04