Волинські освітяни ‒ найдисциплінованіші, ‒ експерти

На Волині 86% освітніх відомств забезпечені ЕЦП, що є найвищим показником в України.

Про це йшлося під час круглого столу, де експерти представляли проміжні результати моніторингу державних закупівель в системі освіти Волинської області, - повідомили у Центрі Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу.

За останні три місяці експертами Центру було досліджено стан дотримання порядку оприлюднення інформації під час проведення тендерних процедур в органах освіти Волинської області, впровадження електронного цифрового підпису та проаналізовано передплату на періодичні фахові видання волинськими освітянами.

Зокрема було зазначено, що у 15% випадків порядок оприлюднення інформації на сайті «Державні закупівлі» порушується. Найбільшими порушниками є відділи освіти Ратнівської та Рожищенської РДА. Проте 50% волинських освітян неухильно дотримувалися букви закону й жодних порушень з їхнього боку зафіксовано не було.

Щодо передплати на фахові періодичні видання, то експерт ЦПАВКу Дмитро Безвербний зазначив, що у більшості випадків кошти витрачалися за призначенням. Проте під час моніторингу було виявлено, що відділ освіти Ратнівської РДА передплатив газети «Команда» та «Україна за кермом», а відділ освіти Камінь-Каширської РДА - газети «Тайны», «Бульвар Гордона» та газету «Волинь-регіон», яку видає Партія регіонів. На думку експерта, тут можна говорити про нецільове використання коштів.

З приводу впровадження електронного цифрового підпису (ЕЦП)в органах освіти Волинської області, то експерт Центру Андрій Лучик зазначив, що станом на квітень 2013 року серед волинських освітян лише відділи освіти Володимир-Волинської та Луцької РДА та управлінні освіти Волинської ОДА не мали цифрових підписів. А цифровий підпис, за його словами, необхідний для здійснення електронного документообігу та проведення електронних реверсивних аукціонів. Електронні аукціони мали б стартувати ще з 1 січня 2013 року, проте їх проведення відкладається на невизначений час через технічну неготовність та відсутність належної нормативної бази.

Проте у ЦПАВКу відзначили, що волинські освітяни одні з найкращих в контексті дотримання всіх законних вимог під час проведення закупівель. Наприклад, ЕЦП наявний у 86% волинських освітян, 60% - у донецьких, 44% - у харківських і лише 17% - у сумських.



Як розповів під час круглого столу голова Волинського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віктор Гупало, його структура нещодавно виявила порушення при закупівлі хлібобулочних виробів відділом освіти Луцької РДА. Мовляв, комітет з конкурсних торгів відхилив пропозицію великого виробника хліба, натомість «не побачив» порушень у конкурсній пропозиції одного з приватних підприємців. Зараз матеріали справи передані до правоохоронних органів.

За словами Віктора Гупала, процедура оскарження в Антимонопольному комітеті може тривати від 1 до 3 місяців. Це теж може створювати певні проблеми для органів освіти. Наприклад, підприємство «Волиньторф» оскаржило процедуру закупівлі енергоносіїв відділом освіти Рожищенської РДА. Й поки скарга розглядалася, закінчилися запаси торфу, й в районі виникла проблема із опаленням шкіл.

Також волинські освітяни нарікали , що ДП «Зовнішторгвидав України» зловживає своїм монопольним становищем власника «Вісника державних закупівель» та веб-порталу «Державні закупівлі», де замовники зобов'язані публікувати інформацію щодо своїх закупівель. За їхніми словами, «Зовнішторгвидав» інколи спеціально затягує процедуру опублікування інформації, а коли термін її оприлюднення, визначений законом минає, то виставляє рахунки на «виправлення помилок». І хоча офіціно закон передбачає безкоштовне оприлюднення інформації, насправді часто доводиться за це платити. Суми можуть складати від 200 до 600 гривень за одне оголошення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: освіта
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинські освітяни ‒ найдисциплінованіші, ‒ експерти
13 червень, 2013, 16:15