Таксисти та «маршрутчики» Луцька відтепер мають свій кодекс

Таксисти та «маршрутчики» Луцька відтепер мають свій кодекс
Луцька міська рада 27 червня ухвалила рішення про запровадження «Етичного кодексу водія таксі та маршрутного таксі», який має підвищити якість пасажирських перевезень у місті.

Як пояснив депутат Роман Романюк «етичний кодекс водія конкретизує, але не замінює норми чинного законодавства», а такий документ існує в багатьох містах.

Не всі депутати поділяли думку колеги.

«Мені здається абсурдним. Написано: «Водій зобов’язаний досконало знати правила дорожнього руху». Для чого приймати таке рішення? Ми колись приймали рішення заборонити курити в церквах», - критикував рішення депутат Юрій Корольчук.

«Давайте не будемо гратися і не вигадувати усякі там положення», - додав депутат.

Додамо, що кодекс – не є нормативним актом. Тобто, нести юридичну відповідальність за його порушення неможливо. Найгірше, що «світить» водіям за порушення кодексу – суспільний осуд.

Зокрема, у кодексі прописані принципи роботи водіїв. А саме толерантне ставлення до пасажирів, повага чесні та гідності, дотримання безпеки пасажирів. В кодексі зазначається, що водій не повинен дискримінувати пасажирів на будь-яких підставах, та гарантувати комфортний проїзд кожного пасажира.

«Водій конкурує зі своїми колегами іншими водіями лише якістю своєї праці», - зазначається у кодексі.

Окрім цього водій зобов’язаний добре знати місто і систему громадського транспорту, повинен володіти державною мовою та не калічити її.

Лайка, образливі жести, розмова по телефону під час керування, паління та прийом їжі, неохайний одяг, трансляція у салоні інформації (музики, реклами), окрім передбаченої державними та місцевими органами – заборонені.

Контролювати дотримання цих норм повинні перевізники. Плакати, фото та картини, що не відповідають моральним нормам суспільства або дискримінують – також недозволені. А от таксистам забороняється нав’язувати пасажиру розмову, яка не стосується поїздки. Окрім цього водій повинен мати гроші та решту, або ж сам розмінювати купюри.

Панібратське звернення до пасажира – неприпустимо. Курити, відкривати вікна, їсти у присутності пасажира таксисту також не варто. Серед прав таксистів – відмова у перевезенні, якщо клієнт у брудному одязі, п’яний чи агресивний, неплатоспроможний або у стані наркотичного сп’яніння.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: транспорт
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 21
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ідіоти. Замість того щоб приймати брєдові кодекси, зробіть щоб оплата була при виході!!!
Відповісти
Мені не подобається оплата при виході
Відповісти
як і більшості ідіотам
Відповісти
А головне. Щоб кожен пасажир одержував з рук водія проїздний квиток, точнісінько также як він одержує гроші з рук пасажира. А найкраще взагалі булоб розігнати усіх маршрутчиків, як і пільговиків і створити одне (можливо навіть державне) підприємство для перевезення пасажирів.
Тоді і порядок буде, бо буде контроль. А кому і справді належаться пільки (інваліди) тому держава повинна виплачувати гроші на проїзд, скажімо разом з пенсією. Усі інші повинні за проїзд платити.
Відповісти
А культуру вони мають?:)
Відповісти
Повна дурня!Толку з ньго...
Відповісти
дурдом...
Відповісти
підсажуюсь з дитиною в центрі у таксі. кажу адресу (вул. тарасова) - він здивований, кажу, їдь, дорогу покажу. їдем. на вулиці жара +28, прошу увімкнути кондиціонер. вмикнув.
приїхали....і почалось:
- скільки?
- 25.
- добре, тримай.
- І ЩЕ 5 ЗА КОНДИЦІОНЕР!!!
- за що?!
- ну за кондиціонер. якщо його вмикати, то бере більше пального.
- а за фари вночі ти 3 гривні не берешь? теж доречі на витрату пального впливає.

а ви кажете кодекс. стоїть гівно таке на жарі, печеться, клієнт прийшов сам, він навіть не витратив пального, як на виклик, наприклад, до адреси дістаються і з пасажира із малою дитиною вимагає окрему плату за банальний комфорт! нормальний таксист не тільки гроші за це не просив, а навіть сам би запропонував, щоб клієнту комфортно було.
п.с. менталітет не викорінюється ніяким кодексом.
Відповісти
нажаль, треба було не писати, а сказати йому це! в чому проблкма? важко рот було відкрити?
треба було 20грн. дати!виклику не було,підзаробив- і то добре! то чому тепер це мають всі читати? треба було прямо сказати, а не виписувати,як рот відкрити- так в нас не вміють,не хочуть, а ось виписувати уууууууууууу всі мастаки!
Відповісти
починати суперечку, коли я спізнююсь і на руках втомлене дитя - не маю бажання, як і псувати собі нерви та настрій через жлоба.
хай вдавиться.
а про нього та його авто знають всі мої знайомі які часто користуються таксі, і повірте, на ньому вже не поїдуть.
а як попаде до мене на виклик, то я його відфутболю і візьму другу машину, не подабається мені його відношення, маю право.
життя як бумеранг, все вертається.
Відповісти
ось це Ваше "хай вдавиться" ось до такого і доводить, так скажуть 50 чоловік і він собі заробляє,а ти "возумущайся" хоч 5років після цього...
самі винні! самі і крапка!
самі таке свавілля допустили і далі мовчимо,опускаємо руки, і не хочемо брати на себе ніяку відповідальність!
Відповісти
Ви це скажіть Януковичу, Ахметову, Коломойському, Фірташу, Порошенку, Азарову, Арбузову, Єрємєєву, Мартиняку, Симоненку, Ющенку, Кучмі, Черновецькому, Попову, Єфрємову, Тимошенко, Романюку, Палиці, Кдімчуку, Кернесу,Добкіну і так далі..., вони так з Вас сміятися будуть)) і це ще далеко не весь список...
Відповісти
а чому б їм з таких телепнів як українці і не посміятись :)))
Відповісти
тому що я не тато тому телепню і виховувати його не збираюсь, як воно виросло без совісті, так і жити буде. на рахунок сміху - я сам буду з вас сміятися, як тільки отримаю пмж у цивілізованій країні.
дешевше просто переїхати, ніж перевиховувати 80% населення.
і не чути цих всіх перерахованих вище прізвищ буде для мене чи не найбільшою радістю.
закидати мені про непатріотизм не треба, бо риба шукає де глибше, а людина - де краще. он діаспора в канаді яка патріотична, правда щось повертатись в україну ніхто не хоче :-)
Відповісти
Кожен народ заслуговує на свою владу. І якщо ми терпимо таких безсовісних політиків, то відповідно так нам і треба.
Правильно, тікати з відси треба, наша нація приречена.
Відповісти
Тікати не можна, бо засерете інші нації.
Відповісти
теж вірно, гірше українців хіба цигани...
Відповісти
я українець. мене не лякає моя інтеграція в інший народ. там також можна лишатись українцем і дітей виховувати українцями.
НЕ ХОХЛАМИ, а саме українцями.
Відповісти
ага, я українець, але навіть сказати коли мене дурять нічого не можу, я українець але моя хата скраю, я українець, але манав я щось зробити тут, краще спригну за кордон. так ти українець, добре що хоть не хохол, але всеодно тут нема чим пишатись...
Не бери особисто. Це стосуються майже всіх нас...
Відповісти
сарказм очікуваний, а щоб ти до кінця мене зрозумів, то в мене через бажання окремих держслужбовців відняти чесно зароблене більше двох десятків судів проти наших різних державних установ, починаючи від ДАІ і закінчуючи податковою і митнецею. виграні суди першої інстанції та апеляційні суди. всього я програв тільки два.
тому їбсти собі мозок з дибілом аж за 5 гривень - не вартує моїх нервів і здоров'я моєї дитини.
саме тому я втомився доводити, що я громадянин своєї країни і зі мною треба рахуватись. мені це набридло. дешевше поїхати. зазвичай з україни виїзжають або дуже працьовиті, або розумні. непотріб лишається тут - бо там він не вижеве.
гарного дня.
Відповісти