Чи влаштовує вас діяльність вашої профспілки? ПИТАННЯ ДНЯ

Чи влаштовує вас діяльність вашої профспілки? ПИТАННЯ ДНЯ
Роботу освітянських профспілок міста Луцька розкритикували. На недавньому засіданні депутатської комісії Луцькради з питань фінансування галузі освіти її члени заявили, що профспілки шкіл і садочків міста – неефективні, пасивні й інтересів своїх членів зовсім не відстоюють. І хоч голова міської профспілкової організації працівників освіти Галина Василенко і заявила, що мітинги влаштовувати - не діло, адже навіть депутати не знають, де взяти гроші на освіту, все ж оцінка профспілкової роботи в обранців громади не помінялася.

«Чи влаштовує вас діяльність вашої профспілки?»
, – запитав у зв’язку з цим ВолиньPost лучан.

Олександр Пирожик, журналіст газети «Волинь-нова», 42 роки:

«Я є членом і профспілки газети «Волинь», і Волинської незалежної медіапрофспілки. Робота Раїси Козачук, яка очолює профспілку газети, мене повністю влаштовує. Бо організація ніколи не забуває і завжди дбає про своїх членів. До будь-якого свята завжди є якісь подарунки, кожна пам’ятна дата не проходить поза увагою. Більше того, профспілка дбає і про дітей працівників газети.

Крім того, організація забезпечує путівками для відпочинку і лікування своїх учасників. Що стосується Волинської незалежної медіапрофспілки – то я радий з того, що є і був на початках зародження цієї організації. Адже вона більше здійснює не соціальну, а юридичну допомогу, надає підтримку журналістам в захисті їх прав на працю і демократичні цінності.

Одним словом, усі ті відрахування, які йдуть у профспілку, є повністю виправданими».

Петро Савчук, доцент кафедри Луцького національного технічного університету, 41 рік:

«На сьогодні я є член профспілки ЛНТУ, але хочу вийти з неї. Оскільки я не бачу великої користі від цієї організації. Не в плані якихось страйків, кардинальних методів, а підтримки. Профспілки повинні працювати так, як у розвинених капіталістичних країнах.

Вони фактично там є найпотужнішим рушієм захисту прав робітників, у якій би вони сфері не працювали. Це такий собі індикатор, по якому влада бачить: чи усе гаразд. Усі страйки, які відбуваються у Європі, не мають політичного підґрунтя, а саме є ініціативою профспілок.

Я не бачу, аби профспілки були активними чи корисними. Тільки одні відрахування. Отримую кілька подарунків за рік, а відрахування є значно більшими, ніж те, що я отримаю із зарплати.

Узагалі вони повинні бути, адже інакшого, кращого способу захисту прав працівників немає. Втім у пострадянських країнах вони ще не можуть свої функції виконувати: ще не стільки часу пройшло і не те покоління. Не може за такий невеликий період молодої України стати все так, як ми того б хотіли».

Сергій Сівак, лікар-ординатор Волинської обласної клінічної лікарні, 47 років:

«Абсолютно не вважаю роботу профспілки ефективною. Мене, якщо огульно казати, не влаштовує все. Профспілка не виконує соціальні функції захисту працівників. Ця функція зараз втрачена. У всякому випадку в нашому чинному законодавстві, яке було написане ще при Радянському Союзі, вони були викладені. І була хоч якась тенденція до того, що працівники мали отримати соціальних захист. Це мається на увазі у вигляді відпустки гарантованої, 8-годинного робочого дня, путівок на оздоровлення і таке інше.

Зараз у зв’язку з тим, що в нашій країні незрозумілий феодальний капіталізм, ці функції відсутні. Хоча якщо я працюю в медичній галузі і нібито лікарняна установа є державної форми власності, однак ці функції не поновлюються. Оскільки профспілка є цілком залежною від адміністрації.
А при тому стані, що зараз йдуть масові скорочення лікарень, і кожен працівник за свою роботу переживає, то ніхто конфліктувати з адміністрацією не буде. І навіть якщо знайдеться зубатий голова профспілки, то я думаю, що в нього нічого б не вийшло.

Розвинута мережа профспілкових організацій говорить про розвинуте громадське суспільство. Не дивлячись на те, що ми критикували західний капіталізм – у всякому випадку там профспілковий рух розвинений. І якщо профспілка авіаперевізників у Франції каже, що будемо завтра виводити людей на страйк, то виходять всі як один. Якщо польські медики кілька років тому казали, що вийдуть на вулиці, то виходять всі як один. У цьому випадку наш український менталітет присутній «Моя хата скраю. А я посиджу в кущах і подивлюся, що з того вийде». Люди не активні і навіть за свої права переживати не хочуть».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
скажіть, в такому випадку -навіщо нам профспілка????- особливо бездіяльна Луцька районна профспілка працівників освіти. ... може справа у керівництві, у профспілкових лідерах, які тішаться своїми "мізерними кріслами"...
Відповісти
скажіть, в такому випадку -навіщо нам профспілка????- особливо бездіяльна Луцька районна профспілка працівників освіти. ... може справа у керівництві, у профспілкових лідерах, які тішаться своїми "мізерними кріслами"...
Відповісти
НАдто інертна більшість профспілчан. А голова профспілки будь-якого закладу може практично бути в опозиції до керівника? Протиставляти роботу, за яку отримує від керівника гроші, громадській роботі, за яку, крім головної болі, не отримує нічого?
Відповісти
Останні новини
Чи влаштовує вас діяльність вашої профспілки? ПИТАННЯ ДНЯ
08 лютий, 2012, 10:20