У Маневичах санстанція приховала результати аналізу забрудненої води,‒ «Свобода». ДОКУМЕНТ

У Маневичах санстанція приховала результати аналізу забрудненої води,‒ «Свобода». ДОКУМЕНТ
Маневицька санстанція приховала результати перевірки води, забруднення якої перевищує в 110 разів норму, - кажуть у ВО «Свобода».

Реагуючи на це порушення, народний депутат Анатолій Вітів направив звернення головному державному санітарному лікарю Волинській області Наталії Янко, - повідомили у партійній прес-службі.

У ньому нардеп просить дати оцінку діям посадових осіб Маневицької санстанції, які, як він ствердужє, сфальсифікували результати перевірки стану води, та вирішити питання про притягнення винних до відповідальності, передбаченої законом

Це звернення свободівець надіслав в СЕС після скарги Василя Смоковича, який проживає у селі Великий Курінь Любешівського району. Той розповів, що на сусідній із його садибою ділянці звели каналізаційний колодязь, відстійник якого знаходиться в безпосередній близькості від його шахтного колодязя – на відстані дев'яти метрів, що є очевидним порушенням санітарно-епідеміологічних норм.

Зі слів скаржника, каналізацію самовільно, без його на те згоди як сусіда, без погодження з санстанцією, свідомо порушуючи норми санітарної гігієни, збудував мешканець Луцька Віталій Ковтуненко на земельній ділянці, яка належить пенсіонерці Вірі Смокович.

На неодноразові прохання заявника усунути порушення чинних норм і облаштувати відстійник подалі від колодязя, з якого родина заявника бере воду, сусіди не відреагували.

З приводу правомірності спорудження каналізації заявник звертався до головного державного санітарного лікаря Любешівського району Волинської області. Внаслідок проведеної перевірки головний лікар Любешівської СЕС Б.В.Юрчик листом від 18.09.2012 року № 1278 підтвердив факт порушення санітарних норм, вказавши, що відстань від шахтного колодязя до дворової вбиральні не повинна бути менше 20 метрів. Користувачів каналізації зобов’язали усунути порушення, провести герметизацію каналізаційного колодязя та облаштувати направляючі труби в каналізаційному колодязі. Однак потім Любешівська СЕС зазнала реорганізації і виконання вимог цього листа ніхто не проконтролював.



Після реорганізації СЕС скаржник повторно звернувся вже до Маневицького міжрайонного управління Головного управління Держсанепідемслужби у Волинській області. Отримав відповідь від 15.03.2013 № 121 за підписом начальника управління Н.П.Маковецької, в якій міжрайонне управління «констатує, що джерело водопостачання (шахтний колодязь) громадянина Смоковича Василя Миколайовича знаходиться на відстані 30 м. від джерела забруднення (вигрібної ями)».



Як вбачається з цього листа, за результатами лабораторного дослідження проба води з вищевказаного джерела водопостачання відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Згідно з висновком маневицьких санепідеміологів, відповідного забруднення води даного шахтного колодязя від вищевказаного джерела забруднення немає.

Не погоджуючись із сфальшованим висновком Маневицького міжрайонного управління Головного управління Держсанепідемслужби у Волинській області, заявник звернувся до Державного підприємства «Волинський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» з заявою про проведення відповідних випробувань.

Як вбачається з Протоколу випробувань зразків продукції № 1058 від 8 липня 2013 року, результати випробувань показують, що мікробіологічні показники перевищують допустимі показники за стандартом більше, ніж у 110 разів. Висновок: «За перевіреними мікробіологічними показниками зразки продукції не відповідають вимогам НД». Як стверджує заявник, працівники Державного підприємства «Волинський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» пояснили: на доступній мові це означає, що в його колодязі – практично такий самий туалет, як і в сусіда у вигрібній ямі.



Також заявник повідомив, що 16 липня його сусіди в екстреному порядку почали ліквідовувати сліди розташування каналізаційного колодязя. А вже наступного дня, 17 липня, до них з перевіркою приїхала санепідмслужба. На думку Василя Смоковича, про це хтось заздалегідь повідомив порушників. Наразі вирішення питання по суті перебуває на контролі у народного депутата.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"...звели каналізаційний колодязь, відстійник якого знаходиться..." - це про що мова? Хіба можна так писати? Можливо так краще: "...влаштували каналізаційний септик, який знаходиться..."?
Відповісти
Зри в корень проблемы! Зачем к словам придираешься?
Відповісти
Чтобы зрить в корень, надо чтобы написанное было понятно, а не догадываться, что же имел ввиду "уважаемый редактор".
Відповісти
цей Ковтуненко - суддя Луцького міськрайнного суду... Відома птиця, до речі. Тому не дивно, що санепідемслужба раптово осліпла.

http://pravoscope.com/judge-kovtunenko-vitalij-volodimirovich-s/court-luckij-miskrajonnij-sud-volinsko-oblasti-s/section-acts
Відповісти
Цей Ковтуненко - з тих суддів, яким узагалі не місце в правоохоронній системі. І мова не тільки про низький фаховий рівень, не лише про "аргументовану" упередженість, він ще й просто хамло!!
Відповісти
А суддя Вищого адміністоративного суду України Міша Смокович - випадково не родич Вєри Смокович?
Відповісти
Останні новини
Вражаючі фото 2013-го
18 липень, 2013, 11:59
У Маневичах санстанція приховала результати аналізу забрудненої води,‒ «Свобода». ДОКУМЕНТ
18 липень, 2013, 11:41