GPS-навігації у луцьких маршрутках і далі не буде: перевізники і «Візор» знову не домовилися

GPS-навігації у луцьких маршрутках і далі не буде: перевізники і «Візор» знову не домовилися
Луцькі перевізники все ніяк не можуть знайти спільної мови з міською владою у питанні облаштування GPS-навігацією громадського транспорту Луцька.

Про підключення до системи GPS-навігації у Луцькій міській раді говорили 9 лютого на нараді з перевізниками.

Заступник начальника відділу транспорту Луцької міськради Олександр Середа зазначив: лучани часто скаржаться на роботу громадського транспорту. Чимало претензій стосуються недотримання графіків, затримок на зупинках, особливо у центрі міста, перегонів, які часто влаштовують водії маршрутівок. Особливо обурюються люди, яким іноді доводиться чекати потрібний автобус одну-дві години.

«Тому всі автобуси треба обладнати GPS-навігацією. На часі – створення диспетчерської служби, щоб можна було чітко контролювати рух громадського транспорту», – вважає чиновник.

«Я розумію, перевізникам може бути вигідним бути без GPS. Бо так ввечері можна знімати з рейсів автобуси, коли мало пасажирів», – додав він.

Втім у Луцькій міській раді таки налаштовані довести справу до кінця, хоча все уже тривалий час затягується.

Нагадаємо, луцька мерія відтермінувала час встановлення у луцьких маршрутках систем GPS-навігації: раніше її повинні були встановити до 1 січня 2012 року, потім у мерії називали новий термін – 1 лютого. Однак до цієї дати перевізники все одно не встигли.

Під час наради 9 лютого перевізників знову агітували купувати GPS-обладнання у підприємства «Візор», яке ще у 2010 році виграло відповідний тендер. Втім більшість перевізників працювати з «Візором» не хоче, оскільки їх не влаштовує вартість обладнання та супровідних послуг, які пропонує переможець тендеру.

До слова, у грудні 2011 року члени постійної депутатської комісії Луцької міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження рекомендували перевізникам встановлювати навігатори на власний розсуд.

Директор фірми «Візор» Степан Чухрій під час наради вкотре презентував перевізникам свою систему GPS.

«Будь-який житель міста може зайти в інтернет на сайт mak.lutsk.ua, вибрати безпарольний доступ і подивитись, як рухаються маршрутки в даний момент, як вони рухались протягом дня, і порівняти з графіком руху», – розповів Чухрій.

Вартість системи «МАК», пропонованої «Візором», коливається від майже двох тисяч гривень до понад дев’яти тисяч. Найдешевший варіант – це облаштування GPS-навігації через смартфон. Таке обладнання коштуватиме 1 850 гривень.

Щомісячна абонплата у «Візора» вартуватиме 135 гривень –
1таку суму перевізники муситимуть сплачувати за кожну маршрутку.

Як стало відомо на нараді, підприємство-перевізник «Санрайз» обслуговується львівською фірмою «Цвітова сервіс».

Представник фірми Георгій Лук’янець розповів, що їхнє обладнання вартує до 2 500 тисяч гривень, щомісячна абонплата складає всього лиш 26 гривень.

Представник АТП №1 Михайло Шаміс продемонстрував і свою систему. Вона вже застосовується на маршрутах №4 та №24.
За інформацією директора Луцького підприємства електротранспорту Івана Грицанчука, систему GPS-навігації, яку пропонує АТП №1, будуть впроваджувати і на ЛПЕ.

Зауважимо, нині ЛПЕ має більше сотні маршруток.
Однак, за словами директора «Візора» Степана Чухрія, системи, які пропонують опоненти, дещо поступаються візорівській. Мовляв кожен лучанин може зайти в інтернет і побачити, як рухаються маршрутки. Інші системи такої можливості не дають.

Втім заступник луцького міського голови Василь Байцим наголосив, що сперечатись не варто, адже мерія налаштована все-таки вирішити це питання.

«Диспетчеризація в місті буде. Є переможець тендеру – «Візор». Хоча є скарги на цю фірму. Нехай перевірять, наскільки законно проведений тендер», – сказав він.

Байцим також наголосив, що найближчим часом перевізники, які не хочуть купувати обладання у «Візора», повинні домовитись про інтеграцію даних зі своїх GPS-систем у систему «Візора», аби переможець тендеру надсилав зведені звіти у відділ транспорту мерії.

Директор «Візора» намагався переконати, що це проблемно, мовляв системи його конкурентів дещо несумісні із системою «МАК». Проте над цим вирішили попрацювати і зустрітись 1 березня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Фірма жахлива, дуже багато обману з їхньої сторони, уважно читайте договір бо брешуть і нечервоніють.
Відповісти
Пан Середа хороший хлопець, але у відділі транспорту до цих пір не проведена робота по регламентації процесу контролю за перевізниками.
На мою думку, відділ транспорту повинен був вже давно дати відповіді на такі запитання:
1. Дані якого типу і з якою періодичністю перевізники повинні надавати відділу транспорту для контролю за якістю перевезень (для фіксування відхилень від графіку руху).
2. Як відділ транспорту планує забезпечувати поточний контроль за рухом транспорту для верифікації наданих перевізниками звітних даних (доступ до перегляду руху транспорту в режимі реального часу, випадкові контрольні спостереження тощо).
3. Як відділ транспорту забезпечуватиме об'єктивність та відкритість контрольних замірів (залучення громади до перевірок, відкритий доступ до он-лайн перегляду руху транспорту перевізниками-конкурентами тощо)
4. Які санкції покладатимуться на перевізників у випадку:
- порушення ними графіків руху;
- фальсифікації наданих звітних даних, виявлених у результаті незалежної перевірки.
Відповіді на ці запитання до цих пір відсутні. У той же час акцент робить на інструменті (GPS-системах) а не на результаті. Результатом же є не просування інтересів Візора чи будь-якого іншого постачальника систем, а контроль за дотриманням укладених тендерних угод та, відповідно, покращення якості пасажирських перевезень у місті.
Відповісти
Пошукав я їхні сайти, цих перевізників. Зайшов на сайт http://mak.lutsk.ua/guest - хоч щось видно. Не ШИБКО, але хоч видно, де щось їздить
Сайт АТП 1 http://gps.atp1.com.ua - І ніц нема для нас, лучан, все запаролено.
"Санрайз" http://geopos.ru/ - взагалі виходить російський ! Хоч би підтримали українського виробника!
Що краще сидіти в теплому будинку і подивитись де ж зараз є моя маршрутка чи стояти на морозі і чекати... Хай опріділяться там, в МіськРаді -кому вони роблять. Я особисто хочу знати коли мені з дому виходити -а то мерзнеш, поки хтось з маршрутників "соізволить приїхати"
Відповісти
Поки ви тут розгрібаєте кому дешевше, кому дорожче, працюєш стовпом на зупинках на півставки - ждеш маршрутку. Зайдеш зігрієшся від цигаркового диму водія та обнадійливого матюка щодо пільг.
Відповісти
Видно файні гроші замішані, якщо аж три різні трекери. Причом один то тендерний від фірми, що хоч замішана в ІТ індустрії, і (якось дивно) два перевізника ! Хай краще займаються не торгівлею, а покращенням маршруток. Може й не потрібно буде трекерів.
Відповісти
Останні новини
GPS-навігації у луцьких маршрутках і далі не буде: перевізники і «Візор» знову не домовилися
09 лютий, 2012, 19:29