В УАПЦ Філарета назвали політиканом

В УАПЦ Філарета назвали політиканом
УАПЦ вирішила припинити будь-яке спілкування з представниками УПЦ КП: на думку першоієрарха УАПЦ Мефодія, УПЦ КП є «політичною організацією, а її патріарх – політикан».

Після засідання собору Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) ієрархи церкви вирішили перервати будь-яке спілкування з керівництвом Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) щодо об'єднання в єдину церкву, пише Дзеркало тижня.

«Ми сподівалися на братський діалог, а прихильники УПЦ КП, наприклад в Івано-Франківську, у цей час розповсюджували листівки із закликами до священиків УАПЦ не слухати своїх архієреїв і переходити до Філарета», – повідомив першоієрарх УАПЦ Мефодій, пише «КоммерсантЪ-Украина».

«Філарет перебуває за межами канонічного православ'я і нас тягне туди ж – туди, де церква буде гнити», – сказав Мефодій.

В УПЦ КП заяви митрополита Мефодія викликали обурення.

«В УПЦ КП зовсім інші настрої. Наша церква єдина, і переходити в УАПЦ ніхто, звичайно ж, не буде», – запевнив секретар Священного синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

Слова митрополита Мефодія про неканонічність патріарха Філарета викликали в УПЦ КП особливе здивування.

«Якщо вони мислять категоріями Москви, в якій вважають, що Філарет – не патріарх, а відданий анафемі мирянин, то тоді вони самі у кращому випадку – заборонені у служінні священики Московського патріархату, а в гіршому – прості миряни. Мефодій же – ніякий не митрополит, а заборонений у служінні протоієрей Валерій Кудряков», – пояснив архієпископ Євстратій (Зоря).

За його словами, УПЦ КП продовжить діалог з окремими єпископами та священиками УАПЦ, охочими об'єднатися.

Нагадаємо, перемовний процес між церквами розпочався 14 вересня 2011 року, після зустрічі їхніх предстоятелів – патріарха УПЦ КП Філарета (Денисенка) і глави УАПЦ митрополита Мефодія (Кудрякова).

Вони домовилися сформувати комісію, яка працюватиме над об'єднанням церков.

Однак незабаром представники УПЦ КП заявили про припинення діалогу, оскільки керівництво УАПЦ висунуло в якості обов'язкової умови для продовження перемовин відставку патріарха Філарета.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Таке враження, що за тими сварками вони вже забули для чого взагалі існує церква
Відповісти