Чи всі ваші страви безпечні?*

Чи всі ваші страви безпечні?*
Рік назад людство стикнулося з новою загрозою - коронавірусом, що за однією з правдоподібних версій прийшов до нас через їжу (у китайській кухні нерідко використовують диких тварин — змій, кажанів, мавп, комах — яких на наш погляд аж ніяк не можна їсти). Після цього багато людей стали обережніше ставитися до свого раціону. І не дарма. Навіть у звичних нам стравах ховається небезпека.

Свинина
Сире або недосмажене м’ясо може містити сальмонели, лістерії та E.Coli. Легко заразитися ними при вживанні недостатньо термічно обробленої свинини або після користування брудними дошками, ножами та іншими приладами, яких торкалося сире м’ясо. Свинина має готуватися до температури як мінімум 63 градуси за Цельсієм всередині шматка, потім ще “відпочити” не меньше 3 хвилин перед подачею на стіл.

Суші
Страви, що готуються зі свіжої риби, рису і овочів багаті на вітаміни, мікроелементи та жирні кислоти омега-3. Але існує небезпека “підхопити” від сирої риби бактерії або паразита під назвою анізакіазіс, що викликає блювоту, діарею та болі у шлунку. Тому маленьким дітям, вагітним і годуючим жінкам, людям зі слабким імунітетом краще не вживати сиру або напів готову рибу. Крім того, потрібно мати на увазі, що такі різновиди як тунець, риба-меч або акула накопичують багато ртуті, тому краще не включати їх у раціон.

Сирі яйця
Сирі яйця можуть містити сальмонелу, яка викликає харчове отруєння. Найкращий спосіб не ризикувати здоров’ям -- це готувати яйця до тих пір, поки й жовток, і білок не стануть цупкими. Ставте у холодильник страви з яйцями (наприклад, салати або соуси) одразу після того, як приготували їх. Дуже ретельно обирайте яйця для соусів, де використовують їх сирими (наприклад, для домашнього майонезу) та мийте перед використанням.

Устриці чи мідії
Можуть містити різні види вірусів та бактерій з тієї води, де були виловлені. Наприклад, vibrіо, що викликає важкі запалення шлунково-кишкового тракту, діарею, блювоту, запаморочення, і навіть гепатит А. Тому треба бути дуже обережними, обираючи сирі морепродукти, або краще - термічно їх обробляти.

Севіче
Ця страва з сирих морепродуктів, маринованих у лимонному чи лаймовому соку становиться дедалі популярною і в нашій країні. Сировина для її приготування може містити бактерії та паразитів, що викликають харчове отруєння. Не вживайте непросмажені чи непроварені морепродукти, якщо знаходитеся у групі ризику.

Борошно та сире тісто
Сире тісто для солодкого печива виглядає дуже спокусливо. Діти люблять скуштувати те, що ще не готово. Але у сирому борошні можуть міститися небезпечні бактерії, наприклад, E.coli. Намагайтеся утриматися від того, щоб з’їсти шматочок тіста і не додавайте сире борошно у страви, що не підлягають термічній обробці. Після роботи з ним обов’язково мийте руки.

Найкращі й найпростіші поради від лікарів сайту MedPravda: дотримуйтеся елементарних правил гігієни, ретельно мийте продукти перед вживанням (особливо салати, овочі, фрукти — все, що їсте у сирому виді). Термічно обробляйте м’ясо, яйця та рибу, не спокушайтеся реанімувати те, що вже варто викинути. Не випробувуйте зайвий раз свій імунітет. Будьте здорові!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.