ДТП автомобіля й електротранспорту*

ДТП автомобіля й електротранспорту*
З приходом весни на міських вулицях відновиться активний рух легкого електротранспорту «останньої милі», який останнім часом переміщується не тільки по тротуарах. Експерти СК «УНІКА» розповіли, що робити водієві авто в разі ДТП за участю електросамоката і в яких випадках спрацює Поліс ОСЦПВ.

Хто в ліс, хто по дрова

При виїзді на проїжджу частину водії електросамокатів часто поводяться непередбачувано і створюють аварійні ситуації. Так відбувається через відсутність норм законодавства, що регулюють ПДР для легкого електротранспорту. Ситуацію повинен змінити законопроєкт №3023, але він поки прийнятий тільки в першому читанні.

На цей час статус «самокатників» ніде не закріплений. У ПДР немає визначення електричного самоката як транспортного засобу. Крім того, водії легкого електротранспорту не можуть оформити електронний або паперовий поліс ОСЦПВ, тому за наявності своєї провини в ДТП повинні компенсувати шкоду іншим учасникам руху зі своєї кишені.

До речі: водієві авто в будь-якому випадку варто оформити обов'язкову страховку на авто, що можна зробити як в офісі страховика, так і онлайн. Розмір покриття залежить від програми: наприклад, при замовленні страховки на сайті https://uniqa.ua/ua/private/auto/avtograzhdanka/kupyty-elektronnyy-polis-osago/ можна додатково збільшити ліміт на 250 або 550 тисяч гривень.

Водій електросамоката — що за звір такий

Одні водії електротранспорту переміщається по вулицях як пішоходи, інші — як велосипедисти та «мопедисти». Через відсутність у «самокатників» закріпленого законом статусу можуть виникнути складності при врегулюванні ДТП.

Співробітникам поліції доводиться імпровізувати за обставинами, орієнтуючись на більш відповідну ПДР ситуацію :

Електросамокат рухався по велодоріжці або краю проїжджої частини та різко звернув в потік машин. В цьому випадку водія можуть прирівняти до велосипедиста або мопедиста (якщо потужність двигуна понад 250 Вт).

Самокат їхав тротуаром і раптово виїхав на дорогу. Водій отримує статус пішохода.

Важливо: до появи електричних самокатів всі «самокатники» вважалися пішоходами, оскільки в момент руху постійно контактували однією ногою з дорожнім покриттям.

Яку відповідальність несуть «самокатників» в разі ДТП

Як тільки «самокатник» виїжджає на проїжджу частину, він автоматично стає учасником дорожнього руху. Якщо він порушить ПДР (для пішоходів або велосипедистів) і наїде на автомобіль або спровокує зіткнення двох машин, його притягнуть до адміністративної відповідальності.

«Самокатники» несуть відповідальність за кількома статтями. Штраф за порушення ПДР може «прилетіти» як за статтею 124 КУпАП, так і за статтею 127 КУпАП. У першому випадку винуватець заплатить 20 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян, у другому — тільки 10.

Що робити після ДТП з електросамокатом

Переконайтеся, що водій самоката не постраждав. Якщо є травми, надайте першу допомогу і викличте швидку.

Захистіть місце події знаками аварійної установки та викличте поліцію. Оскільки ОСЦПВ є тільки у вас, оформити ДТП онлайн за Європротоколом не вийде.

Зателефонуйте своєму страховику і повідомте про аварію. Уточніть, які документи необхідно подавати для врегулювання страхової події.

Хто правий, хто винен — ​​встановить суд

Якщо автомобіліст порушить ПДР, він буде визнаний винуватцем. В цьому випадку складнощів не виникне: матеріальний і фізичний збиток «самокатника» покриє автоцивілка водія авто.

Якщо ПДР порушить «самокатник», події будуть розвиватися за одним з двох можливих сценаріїв:

Суд визнає винуватцем водія самоката, і він компенсує збитки власнику пошкодженого авто.

Суд визнає винуватцем автомобіліста, оскільки саме його дії (різко вивернув кермо, пізно загальмував і ін.) привели до наслідків.

Згідно зі статтею 1187 ЦК України, водій на відміну від пішохода є джерелом підвищеної небезпеки, тому завжди повинен відповідати за завдані збитки. Для зняття з себе відповідальності доведеться довести, що аварія була спровокована потерпілим спеціально або сталася через обставини непереборної сили.

До речі: якщо вина «самокатника» буде встановлена, суд вимагатиме відшкодувати збиток автомобілісту в повному обсязі, відповідно до вимог статті 1166 ЦК України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.