Етнічні поляки об’єдналися у волинське «братство лікарів»

Етнічні поляки об’єдналися у волинське «братство лікарів»
Створено громадську організацію «Волинське товариство лікарів польського походження» - про мету і завдання новоствореного товариства розповідає його голова Сергій Прокоп'юк.

Як пише «Волинь-нова» серед волинян, зокрема і серед лікарів, є багато етнічних поляків. Проте організації, яка би об'єднувала лікарів польського походження, донедавна не було.

«Аналогічні товариства, до речі, в Україні вже існують у Житомирі, Києві, Вінниці, Львові, Бердянську, - каже Сергій Прокоп'юк. - У Білорусі діє три таких товариства: в Мінську, Барановичах і Гродно. Тож давно назріла потреба створення товариства і на Волині, — говорить Сергій Іванович. — Кістяк товариства становлять лікарі, які мають польське коріння чи походження, знають або вивчають польську мову. Але в нашому статуті ми написали, що членами товариства можуть бути і лікарі іншого етнічного походження, які прихильно і з повагою ставляться до польської культури і мови.

— Як виникла ідея створити товариство і чому?

— Думка створити «Товариство лікарів польського походження» виникла давно. За останніх 20 років Польща досягла значних економічних успіхів. 11 років тому в Польщі запроваджено страхову медицину. І це дало новий позитивний поштовх в розвитку польської охорони здоров'я. Польські лікарні насичені сучасним обладнанням, а польські лікарі завдяки євроінтеграції отримали можливість без перешкод навчатись і працювати практично в будь-якій країні світу. У Польщі щороку проводяться як національні, так і міжнародні конференції і з'їзди в усіх галузях медицини. У той же час в охороні здоров'я України тільки розпочато реформування, не запроваджено, як у всіх розвинених країнах, страхової медицини. І тому нам є чому повчитись у Польщі.

— Хто з лікарів найактивніше включився в роботу?

— Заступниками голови товариства обрано лікаря Луцької міської лікарні Романа Трача та лікаря Рівненської обласної клінічної лікарні Віктора Беднарського, адже членами організації будуть і колеги з Рівненщини. Вирішення юридичних питань доручили лікарю поліклініки № 3, який має і юридичну освіту, Ігорю Галичу, фінансових питань — лікарю обласної клінічної лікарні Георгію Щуруку, інформаційно-аналітичну роботу вестиме лікар обласної клінічної лікарні Олександр Щурук. До речі, вже створено сайт товариства. Він двомовний - польською і українською мовами. На сайті ми розміщуємо всю необхідну інформацію для лікарів, які мають бажання і планують вчитися в Польщі. Головна мета нашої роботи — підвищення професійної кваліфікації, встановлення фахових і товариських контактів з польськими колегами та різними міжнародними медичними організаціями.

— Які ж переваги дасть лікарям членство у товаристві?

— Лікарі товариства матимуть можливість без перешкод проходити післядипломне навчання у клініках і вишах Польщі, братимуть активну участь в національних і міжнародних конференціях і з'їздах в Польщі, зможуть регулярно отримувати польські медичні видання і застосовувати набуті знання і навички. У наукових конференціях, які буде організовувати товариство, братимуть участь польські лікарі і науковці з усього світу. Все це підвищить рівень медичної допомоги в нашому краї.

— За якою адресою знаходиться товариство?

— Адреса товариства: Луцьк, проспект Президента Грушевського, 21, обласна клінічна лікарня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: здоров’я
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 16
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Серед засновників - чимало українців, які ніякого найменшого відношення не мають до поляків. Цікаво, чи у Польщі створили б "Товариство поляків українського походження"? Та "ні в жисть"! Назвали б інакше, не "польського походження", було б чесніше. Зрозуміло, що за ним стоїть прагення поїздити у Польщу, повчитися, бо там справді медицина не рівня нашій, але при чім тут "етнічного походження"? Як там у Шевченка? Німець скаже - ви моголои. Моголи, моголи...
Відповісти
Надіються, що бездарний лікар Прокоп'юк їм Карту Поляка допоможе зробити
Відповісти
Наклепи можна робити, я сам націоналіст і не дуже люблю поляків але заради правди скажу одне: Прокоп'юк С.І. (як і його покійний батько, царство йому небесне) дуже хороший лікар. А свідченням цьому є велика черга, яка стоїть завжди під його кабінетом. Сам звертався раз, одного разу допоміг моїй матері і не повірите, хабарів він ні разу не просив. Чому до його колег люди не ходять на прийом, а всі хочуть попасти до нього?
Відповісти
Цікаво звідки ви маєте таку інформацію, що серед засновників нема людей польського походження. Думаю всі жителі пограниччя (особливо укр-пол) мають відношення один до одного. В Польщі багато етнічних українців, які зараз поляки і навпаки. У кожного дідусь\бабуся і т.д. має якесь коріння по той чи інший бік:)
Відповісти
А що тут поганого що людина прагнуть вдосконалити свої знання??? . Головне не назва, а ідея!!!!
Можливо, що знання, які набудуться при обміні досвідом комусь в НАШОМУ місті врятують життя!!
Простіше когось обси........ти , чим самому щось зробити.
Чи можливо Ви пан Н. Малімон просто заздрите???
Відповісти
Остання новина! Даєш на лапу (або у кишеню білого фартуха) 600 EURO - і маєш Карту поляка!
Відповісти
Знаю, що таким займається пан Валентин, польський шовініст та провокатор, голова товариства ім. Єви Філінської, але там такса 700 евро, а не 6000. Сумніваюсь, що товариство лікарів зможе робити карти поляка, адже це галузева організація, якщо ти не лікар, то ти не зможеш там перебувати, ось так!
Відповісти
Да... це тєма відома. у кулуарах такі пропозиції Прокопюка обсуждаються. він собі канторку по клепанню карт відкрив при явному подсобнічестві собутильника консула Савіцького
Відповісти
А те, що завдяки цьому консулу в Луцьку відбуваються безкоштовно виставки не лише польські, а й українські в Галереї мистецтв, виставки ікон, де представлені всі конфесії, а не лише католики, те, що приїзжають геніальні вистави в Театр ляльок, зокрема вистава Лесі Українки, те, що він підтримує джазові концерти та фестивалі, цього звісно Ви панове не бачите. Для мене стало одкровенням те, що цей пан зумів вивчити на пристойному рівні українську мові і вчить далі. Думаю у нього слід повчитись багатьом. Раз живеш і працюєш тут, то будь-добрий вчи нашу мову. А пану консулу дякую за все хороше, що він робить для нашого міста. Це один з 5 поляків, яких я поважаю
Відповісти
Прокопюки,Щуруки-лікарі з класом, вони не продаються!!!
Відповісти
Процвітання новоствореній громадській організації «Волинське товариство лікарів польського походження», удачі та здоров'я її керівництву, та від себе додам, що знаю Сергія Івановича як професійного лікаря та просто хорошу людину!
Відповісти
собаки гавкають, а караван іде, впевнений, що показником роботи нового товариства буде не купа чуток, а хороші справи...бажаю успіхів товариству!!!
Відповісти
Бажаю успіу
Відповісти
Сучасну БЕЗКОШТОВНУ медицину знаю не з чуток. Дипломи купуються за гроші, а знання ...... можливо, з часом набудуться. Головне під час медичної карєри заробити побільше грошей, неважно як!
Європейський досвід показує зворотня. Тому добре, що створюються потібні організації, з метою обміну досвідом, залучення кваліфікованих спеціалістів, хоча б щось корисне для нашої медицини, а то лише реформи на папері.
Відповісти
Говорити багато чого можна!!!!!
І звичайно простіше когось обс....ти , давати ляпаси, плюватися( як показують останні новини), чим щось толкове придумати для розвитку НАШОГО міста !!!
Відповісти
Приємно бачити, що ми рухаємось до Європи. Бажаю успіху Сергію Івановичу в цюму ділі...
Відповісти
Останні новини
Етнічні поляки об’єдналися у волинське «братство лікарів»
13 лютий, 2012, 09:54