На Волині судитимуть двох нотаріусів

На Волині судитимуть двох нотаріусів
До суду скерували дві кримінальні справи щодо приватного нотаріуса з Любомля К. та державного нотаріуса з Нововолинська Б., які від імені держави складали та підробляли завідомо неправдиві документи.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Волині.
Кримінальні справи порушені за ознаками складів злочинів, передбачених частиною 1 статті 364 та частиною1 статті 366 КК України.

Як розповів заступник прокурора області Сергій Масалов, два представники нотаріату переступили Закон і принесену присягу.

Зловживаючи службовим становищем, ці посадовці, які діяли умисно і корисливо, вчинили службове підроблення, тобто внесли неправдиві відомості в офіційні документи.

Крім того, вони від імені держави складали та підробляли завідомо неправдиві документи.

Як повідомили у прокуратурі, ці нотаріуси заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян як в місті Любомлі, так і в місті Нововолинську.

«В наш час кожна людина володіє матеріальними цінностями, надбаними власною працею чи отриманими в результаті успадкування – квартирою, земельною ділянкою чи якоюсь іншою нерухомістю. Уявіть, що на вашу земельну ділянку чи квартиру, як це було в райцентрі Любомль чи в місті Нововолинську, наклав оком ділок зі зв’язками. І в результаті його злочинної змови з таким корисливим нотаріусом ви залишаєтесь без свого майна. Чи не отримують його законні спадкоємці, бо ось такі спритники, використовуючи зв’язки та службові повноваження, які їм надала держава, поступають незаконно, на користь своїх спільників», – розповів Масалов.

Заступник прокурора також навів приклад, коли в місті Ковелі були порушені і скеровані до суду кримінальні справи стосовно нотаріуса Ковельського районного нотаріального округу Д. та його колеги з Млинівського районного нотаріального округу М.

За його словами, вони так само, порушуючи Закон, видавали довіреності, за якими незаконно відчужувались земельні ділянки місцевих жителів.

«Власник однієї з них взагалі перебував за кордоном. На тій ділянці незнайома людина побудувала собі будинок і почувала себе повним господарем. Ось в чому суспільна небезпека таких караних діянь, які сьогодні активно розслідуються органами прокуратури Волині. До речі, і в Ковелі, і в смт. Млинів Рівненської області екс-нотаріуси отримали покарання і звільнені з займаних посад. Ошукувати наших громадян вони більше не будуть», – запевнив Масалов.

Так само незаконну діяльність таких «служителів» нотаріату в Любомлі та Нововолинську вчасно припинено, зазначив прокурор.

Відповідальним посадовцям загрожує покарання у вигляді обмеження волі на строк до 3 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.