Як правильно носити шкільний рюкзак?

В шкільному віці рюкзак для дитини – це її щоденний незамінний супутник. Саме тому так важливо слідкувати і привчати дітей до того, як правильно носити рюкзак.

Регулярне неправильне носіння рюкзака може призвести до безлічі неприємних проблем, адже в молодшому шкільному і підлітковому віці хребет активно росте і формується. Неправильне носіння може спричинити викривлення хребта (сколіоз, кіфоз, лордоз), призвести до хронічних болей у спині і навіть спровокувати погіршення зору та головні болі, адже при викривленні хребта можуть перетискатись важливі нервові закінчення.


Щоб дитині не хотілось носити рюкзак неправильно, по-перше важливо вибирати для неї зручні та якісні моделі, які не навантажують спину, а навпаки підтримують її. Саме такі підліткові рюкзаки ви зможете знайти на сайті Lapa Bags за посиланням (https://lapabags.com/catalog/podrostkovye-ryukzaki-dlya-malchikov/ ).

Також намагайтесь привчати дитину носити рюкзак правильно з першого класу, що ця навичка була доведена до автоматизму і у школяра не виникало думки робити якось по іншому.

Носити рюкзак потрібно лише за плечима на обох лямках. Забороняється носити виріб на одному плечі, у руці (користуватись короткою ручкою рекомендується лише, якщо треба перенести рюкзак на коротку відстань, наприклад, з одного в інший клас) або на грудях спереду.


Щоб рюкзак сів на спину так як треба, відрегулюйте його відразу після покупки. Лямки потрібно підтягнути і зафіксувати на такому рівні, щоб рюкзак щільно прилягав до спини. Зверніть увагу при цьому, де проходять межі рюкзака. По правилах верхня межа рюкзака не має бути вище за лінію плечей та торкатись голови або потилиці. Дно рюкзака має бути на рівні поперека або трохи вище, щоб не заважати дитині при ходьбі. Користуйтесь додатковими фіксаторами, якщо такі передбачені виробником. Найчастіше шкільні рюкзаки оснащені грудними фіксаторами, які закріплені на лямках.

Також треба правильно розподіляти навантаження всередині рюкзака. Треба дотримуватись наступної логіки – найважчі предмети кладуться ближче до спини. Таким чином у задні відділи рюкзака ми складаємо підручники та ноутбук, а далі кладемо зошити та іншу канцелярію. Не забувайте слідкувати і за загальною вагою рюкзака, адже часто саме надлишкова вага рюкзака спонукає дітей придумувати різні неправильні способи носіння, щоб полегшити його. За санітарними нормами вага заповненого рюкзака має бути не більшою за 10% від маси тіла дитини. Враховуючи середню кількість підручників і зошитів, які потрібно щодня носити до школи, рекомендуємо купувати легкі моделі рюкзаків до 1 кілограма.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.