Лучани протестують проти військової техніки. ФОТО

Лучани протестують проти військової техніки. ФОТО
Жителі вулиці Коновальця, що у Луцьку, хочуть, аби військові прибрали зі спального району станції тропосферного зв’язку, які, зі слів лучан, негативно впливають на здоров’я та психіку.

Проблема протистояння між військовими і мешканцями існує не перший рік. 7 серпня мешканці вийшли на вуличний мітинг, аби в чергове підтвердити своє незадоволення сусідством з потужними передавачами.

З житловими будинками 3 та 5 на вулиці Коновальця, межує військова частина. Одразу за парканом дві тарілки – одна більша, а друга менша. Мешканці кажуть, що відчувають їх дію.



Мовляв, під чач передачі чи прийому інформації відчутна вібрація. Більше того, саме сусідство з технікою на думку багатьох стало причиною онкозахворювань та нервозності.



Мешканець будинку Олександр Мельничук зазначає, що поховав тестя і тещу. Родичі жили у будинках біля станції і померли від раку. Він пов’язує їх смерті з дією техніки.



Тутешній мешканець і один з організаторів мітингу Валерій Скришевський розповідає, що пробував з’ясувати тип станції, її потужність, години роботи та ймовірну загрозу. Втім відповіді не отримав – одні лиш відписки.

«Все це, сказали, таємно. Але з досвіду своєї роботи колишнього військового я знаю, що під час роботи станцій меншої потужності, які ми використовували у свій час, ми прибирали людей 50 метрів з тильної сторони і до кілометра прямої видимості сигналу станції. Цю станцію невідомо хто поставив. Хто дав дозвіл поставити станцію у житловому районі?», - запитує Валерій Скришевський.



Військові ж переконують: загрози життю і здоров'я людей немає.

«Цей об’єкт для прийому зв’язку. Він використовується лише для прийому інформації, для підтримання зв’язку з віддаленими підрозділами, які дислоковані на ділянці дислокації Луцького прикордонного загону», - каже перший заступник начальника Луцького прикордонного загону, начальник штабу підполковник Олег Шевченко.



Зі слів військового, передача інформації здійснюється іншими засобами передачі. А усі станції встановлені відповідно до затверджених державних стандартів. Підполковник Олег Шевченко говорить, що скарги громадян надходили неодноразово щодо роботи станції. Втім висновки санстанції свідчать, що рівень допустимого граничного рівня електромагнітного випромінювання, не перевищено.



Натомість мешканці нарікають: станція у момент дослідження санстанцією була вимкнена. На всі питання військові радять звертатися до санстанції. А мешканці лише хочуть, аби станцію прибрали.

«У нас дві породіллі. Одна у минулому році похоронила дитину невідомо від чого. Зараз вже, слава Богу, народила. А друга два рази намагалася народити, але нічого не виходило. Вишку поставили близько 7 років тому», - каже жителька Віра Дмитрук.



«Я відчуваю вібрацію. Як то кажуть, до психозу. Буває, що вона відбувається 5-7 хвилин. Це на психіку діє. Чому за містом не поставити?», - зазначає мешканка.

Організатори мітингу запросили на захід кандидата у депутати до Луцької міської ради у 10 виборчому окрузі Василя Токарського. Той розповів, що до нього неодноразово зверталися мешканці зі скаргами на роботу станції. Таких звернень - більше сотні.

Токарський заявив, що підготував офіційне звернення до голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука, Голови Державної прикордонної служби Миколи Литвина, луцькому міському голови Миколі Романюку та Президенту України Віктору Януковичу з проханням перенести станцію.

Під відповідним зверненням підписи поставили ще кілька десятків присутніх на мітингу мешканців.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 16
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Неизвестность порождает страх.
Відповісти
треба влаштувати їм публічні лекції з радіоастрономії і біології
Відповісти
Вася, захисти нас!!!
Відповісти
Можна сподіватись, що реакція буде скоро. Станцію треба перенести на аеродром або в Омеляники, там їй місце. І хто міг додуматись в житловому масиві поставити такий радіовипроміюючий пристрій? Дебіли. Навіть в радянські часи такого не допускалося.
Відповісти
А кто доказал, что излучатель? Есть замеры, есть акты? Что-то есть, что подтверждает факт излучения и его характеристики?
Відповісти
Это "Что-то" есть выборы! Характеристики писать не буду, и так всё ясно
Відповісти
В радянські часи ставили станції на вул.Львівській,на території військового містечка і на Омелянику теж. Так що інформація не відповідає дійсності.
Відповісти

Такий "безобыдный" пристрій для першого кроку встановіть під вікнами штабу... оце буде ФАКТ!
Відповісти
Фіксуйте новий спосіб ведення передвиборної агітації кандидатами у Луцьку міську раду. Пропоную назву - "Ніхто крім мене,..." (у даному випадку - Токарського). Хоча, схема "скандал - обіцянка вирішити - мандат - амнезія" не ним винайдена.
Відповісти
Організатори мітингу запросили на захід кандидата у депутати до Луцької міської ради у 10 виборчому окрузі Василя Токарського. Той розповів, що до нього неодноразово зверталися мешканці зі скаргами на роботу станції.

Дон Кіхот, просто, найшли проблему)
мікрохвильовка у квартирі при пошкоджених стінках небезпечніша у сотні разів!
позбирали бабусь наївних та спільно зло шукають))
Відповісти
Жителі вулиці Коновальця, що у Луцьку, хочуть, аби військові прибрали зі спального району станції тропосферного зв'язку, які, зі слів лучан, негативно впливають на здоров'я та психіку.

Слова пристарілих маразматиків - це найточніший прилад на сьогоднішній день для вимірювання випромінювання та сейсмоактивності... І сміх, і гріх. А деякі можновладці на недалекоглядних пенсіонерах будують політичну кар'єру...
Відповісти
передвиборча політтехнологія Токарського!!!
Відповісти
антени для прийому сигналу вчіть матерали уважно. Ви ліпше подивіться на будинки може там операторів молільного звязку є спередавачі (ото такий вигляд мають передавачі) то те може доставати. А придуріваєте ви прото-так більше консультантів та піарників слухайте та савіка шустера дивіться зовсім придурієте)))))
Відповісти
Продаю шапочки з фольги. Недорого. Вишуканий дизайн стане органічним доповненням до вашого інженерного кретинізму.
Відповісти
Мабуть слово "тропосферна" викликало містичний жах в старого кашталєта, який на совєцких аналогових радіорєлєйках служив. Борцуну про дошки пора думати, а він протестує. В мене по сусідству таких самих припездених бабкок дататруповська антена VSAT заводила, як в молодості.
Відповісти
Какие знакомые лица у протестующих и их лидеров. Вася , ты же БАРЫГА , нахрена тебе шпионские страсти?!
Відповісти
Останні новини
Лучани протестують проти військової техніки. ФОТО
08 серпень, 2013, 11:45