Що таке обтяження на нерухомість, і яким воно буває*

Що таке обтяження на нерухомість, і яким воно буває*
Унаслідок обтяжень на нерухомість відзначаються обмеження прав на майно і свободи дій щодо проведення будь-яких операцій. В результаті власники не мають можливості вільно розпоряджатися подібними об'єктами. Про те, що таке обтяження нерухомості, і які бувають різновиди розповідають експерти АН «Авезор». А ознайомитися з пропозиціями ви можете на сторінці «Продаж квартир в Харкові» https://avezor.com/prodazha-kvartir-v-harkove/.


Що таке обтяження на нерухомість


Під поняттям обтяжень на ринку нерухомості маються на увазі обмеження, що виникають на підставі договорів, і є запорукою обмеження можливості користування і розпорядження майном. Обтяження можуть виникати з волі власника, наприклад, заставу нерухомості в банківських організаціях, так і проти неї, наприклад арешт.

Фіксація обтяжень здійснюється в єдиному реєстрі. У разі вчинення правочину щодо нерухомості нотаріусом проводиться перевірка інформації щодо неї саме в цій базі. Важливо враховувати, що вчинення будь-яких юридичних операцій з об'єктом нерухомості зовсім не скасовує існуючі обтяження, і вони продовжують свою дію. Даний порядок зберігається абсолютно незалежно від того, чи була у покупця інформація щодо обтяжень чи ні.

Оренда нерухомості


Оренда також є свого роду обтяженням щодо об'єкта. У цей період орендар має право вільно користуватися квартирою, а власник повинен забезпечити квартирантів цією можливістю, і не створювати перешкод. Подібний порядок буде збережений протягом усього терміну дії укладеного договору оренди, абсолютно незалежно від будь-яких інших юридичних дій щодо нерухомого майна. Навіть в тому випадку, якщо будинок або квартира були продані, угоду між власником і орендарем залишається дійсним. Точно такий же порядок відзначається і в випадках, коли нерухомість передана в користування в рамках позики. Власники мають право згідно з чинним законодавством продати такий об'єкт без згоди осіб, які проживають на реалізованої площі. Однак в такому випадку на нового власника перейдуть всі обов'язки і права, які були передбачені договором оренди або позикою.

Нерухомість в заставі


Іпотека є чистим видом обтяжень. У таких випадках будинок або квартира є заставним майном банку. Проведення будь-яких юридичних дій щодо таких об'єктів можливе лише за наявності відповідного дозволу від іпотекотримача. Проведення угод щодо такої нерухомості є можливим, однак в даному випадку обов'язки щодо погашення боргу автоматично перейдуть на нового власника нерухомості.

Можлива реалізація заставного майна банківською організацією. Операція проводиться в примусовому порядку з аукціону. Подібні ситуації можливі у випадках, коли початкові позичальники систематично порушували умови кредитного договору. Цей варіант тягне за собою для покупця певні ризики, адже не виключено, що первинний позичальник в судовому порядку буде робити спроби повернення нерухомості та визнання угоди недійсною.

Непоодинокими також є випадки, коли можливий продаж нерухомості платниками іпотеки з метою переуступки боргу. Подібні операції трапляються, коли у первісного покупця відсутня можливість самостійно виплачувати взятий у банку кредит. Тут ризиків значно менше, так як обидві сторони договору добровільно його підписують.

Арешт квартири


Накладення арешту на нерухомість тягне за собою заборону на подальше розпорядження майном. Причиною для подібних заходів може бути порушення умов кредитних договорів. В даному випадку мається на увазі, що особа, якій будинок або квартира були передані на зберігання, має забезпечити збереження нерухомості в належному вигляді. Арешт квартири є найбільш суворим з існуючих обтяжень, адже продаж квартири, або виконання будь-яких інших юридичних дій, є забороненими. При перевірці нерухомості при виявленні арешту нотаріусом накладається заборона на реалізацію об'єкта до того моменту, поки обтяження не буде знято.

Є співвласники


Також є обтяження, які стосуються не всього будинку або квартири, а певної її частини. У тому випадку, коли права на нерухомість розділені між декількома людьми, розпоряджатися подібними об'єктами можна тільки за наявності згоди всіх власників. Як приклад можна розглянути реалізацію нерухомості, купленої в шлюбі. Навіть якщо на момент проведення операції шлюб розірвано, продаж можливий тільки при наявності згоди другого з подружжя в письмовій формі. В іншому випадку друга сторона згідно з чинним законодавством має право подачі позову до суду щодо визнання угоди недійсною.

Чи безпечно купити квартиру з обтяженнями


У тих випадках, коли обтяження не є причиною заборони на відчуження квадратних метрів, є можливість його реалізувати або подарувати. Однак після того, як угода буде здійснена, обмеження переходять до нового власника. Саме з цієї причини перед підписанням договору купівлі-продажу в обов'язковому порядку проводиться перевірка нерухомості на наявність обмежень. У певних випадках угода з нерухомістю, на яку накладено обтяження, є незаконною. Тоді така угода є недійсною, і у покупця є серйозний ризик втратити свої гроші.

У базі порталу нерухомості Avezor представлений і вторинний ринок житла, однак об'єкти перед демонстрацією клієнтам проходять ретельну перевірку. Тому співпрацюючи з нами ви можете бути впевненими в юридичній чистоті угоди. Телефонуйте, і вам допоможуть підібрати нерухомість, відповідну вашим вимогам та очікуванням.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.