Вибори у Луцьку. Підсумки і прогнози

Вибори у Луцьку. Підсумки і прогнози
У неділю, 18 серпня у Луцьку на окрузі №10 відбулися довибори до Луцької міської ради.

Нагадаємо, вибори призначили через те, що помер обраний у цьому окрузі депутат Леонід Лаба.

Несподівано переміг у цьому окрузі кандидат від Соціалістичної партії України, юрисконсульт благодійного фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Ігор Поліщук, набравши 932 голоси.

Представник же об’єднаних найпопулярніших опозиційних сил, серед яких – ВО «Батьківщина», «УДАР» і ВО «Свобода», Дмитро Дубняк із 307 голосами зайняв четверте місце.

Про кандидата, який переміг, з’являлася інформація, що від його імені виборцям роздавали соціальні картки на 100 гривень.

Окрім того, у день виборів представники відразу кількох кандидатів заявили, що володіють інформацією: за голос, відданий за Ігоря Поліщука, виборцям пропонують 150 гривень.

ВолиньPost дізнався у кандидатів в депутати, які отримали найбільшу кількість голосів, та експерта про те, як вони оцінюють виборчу кампанію та результати виборів в окрузі №10.

***

Результати виборів прокоментував довірена особа висунутого від Ліберальної партії України кандидата Василя Токарського Михайло Шелеп. На його думку, виборча кампанія в окрузі №10 була доволі нечесною і некоректною.

Так, він загадав про провладного кандидата Аркадія Яворського і інформацію про те, що той використовував адміністративний ресурс у вигляді бюджетних коштів на ремонт доріг і прибудинкових територій.

Щодо переможця на окрузі – висунутого Соціалістичною партією України юрисконсульта благодійного фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Ігоря Поліщука, Михайло Шелеп зауважив: у цьому випадку неодноразово фіксувалися випадки підкупу виборців.

«Коли роздавалися соціальні картки, а в день виборів і напередодні і взагалі роздавалися гроші. Виборці про це свідчили, однак, на жаль, заактованих матеріалів на підтвердження цього всього у нас немає, хоча ми і переконані, що так воно і було», - повідомив він.

А от оцінюючи, власне, виборчу кампанію для Василя Токарського, Шелеп зазначив, що бажаного результату вдалося досягти.

«В принципі, планка, яку ставили по кількості виборців, по результатам, вона була нами досягнута. Власне, якби не було схем підкупу і махінацій, то результати виборів були би зовсім інші», - переконаний він.

Мовляв, недооцінили лише той факт, що інші кандидати будуть наскільки масово використовувати фінансовий ресурс для підкупу виборців і що члени електорату так легко погодяться віддати свій голос заради матеріальної вигоди.

«Ми думали, що кількість таких виборців є менша», - зазначив Михайло Шелеп.

«Ми намагалися протидіяти підкупу виборців. Виявляли в день голосування організовані групи людей, які ходили від дільниці до дільниці і спілкувалися з виборцями, запитуючи як вони проголосували. Але зафіксувати такі випадки не вдалося», - підсумував він.

***

Не дуже красномовним виявився висунутий Партією регіонів генерал-лейтенант прикордонник Аркадій Яворський. Він зазначив, що вибори вже закінчилися і результати є такими, як є.

«Переміг, як кажуть, той, кого вибрали люди. Я отак оцінюю результат», - додав Аркадій Яворський.

Щодо технологій, які використовували кандидати на окрузі №10 він зазначив: «Про соціальні картки, які роздавали від одного з кандидатів на окрузі, чув. Про це мені говорили люди буквально вчора, сьогодні. Такий хід примінявся».


***

Голова Луцької міської партійної організації ВО «Батьківщина» Сергій Григоренко щодо результатів виборів для висунутого від партії і підтриманого «УДАРом» та «Свободою» Дмитра Дубняка зазначив, що причину невдачі потрібно шукати передусім «в самих собі». Хоча і подякував усім причетним до виборчого процесу.

Мовляв, «посприяла» такому результату недостатньо активна робота з виборцями, в тому числі й роз’яснювальна.

«Деякі депутати і взагалі втратили зв’язок із виборцями. Тому, я вважаю, відповідно рецепт від цього – посилення роботи з виборцями, відкриття громадських приймалень, максимальний зв’язок депутатів і активістів партії з лучанами», - зазначив депутат.

Сергій Григоренко як керівник луцького осередку «Батьківщини» не знімає і з себе відповідальності за те, якими є результати виборів на окрузі №10 у Луцьку.

«Я розумію, що тут є частка і моєї вини. Якщо колеги поставлять питання, я готовий скласти свої повноваження, тому що відчуваю свою відповідальність. Якщо довірять далі працювати, спробуємо максимально врахувати недоліки і активізувати роботу», - додав він.

До того ж, на думку Сергія Григоренка, в окрузі відбулося «масове фінансове спокушання виборців».

«Кандидати, які зайняли перше і друге місця, спиралися не на ідеологію, не на програми, не на ідеї, а насамперед на фінанси. І, на превеликий жаль, частина виборців сьогодні проголосувала, отримавши миттєву фінансову вигоду», - зазначив голова луцької «Батьківщини».

Утім, Григоренко переконаний, що люди просто не проаналізували, для чого їх підкупляли. А це, насправді, є дуже небезпечною тенденцією.

Зокрема Сергій Григоренко проаналізував виборчу кампанію переможця Ігоря Поліщука. Мовляв, як до людини до нього жодних претензій немає.

«Але він не відомий широкому загалу ні як фахівець, ні як громадський чи політичний діяч. І він перемагає. Ми розуміємо, що з цієї точки зору частина лучан голосувала не за Ігоря Поліщука, якого практично ніхто не знав до початку виборчої кампанії, а саме за ті кошти фонду Ігоря Палиці, за ту допомогу на лікування, харчування, відпочинок, яку люди отримали», - вів далі депутат міськради.

Так, небезпечним, на думку Григоренка, є той факт, що висунути на вибори можна будь-кого, забезпечити вагомим фінансовим ресурсом і здобути перемогу.

«Все таки, на мою думку, вибори мають бути змаганням ідеологій команд, особистостей, ідей, а не товщини гаманців», - зауважив він.

***

Висунутий від Комуністичної партії України Олександр Кононович назвав вибори, коли скуповуються голоси, фарсом.

«Підтвердилася тенденція щодо того, що виключно гроші перемагають на «мажоритарці». Це підтвердили парламентські вибори 2012-ого року, де скуповувалися округи, це підтверджується і на цих виборах. Виключно гроші. Ідеологічна складова на мажоритарних округах втратила будь-яке значення. Люди голосують виключно шлунком», - зазначив Кононович.

«Я пропоную обрати округи, призначити ціни і продавати з аукціону. Стартова ціна, допустимо, одного округу – 100 тисяч гривень і хто більше. І щоб всі гроші йшли безпосередньо в округ. От і все», - додав він.

Свій результат на виборах Олександр Кононович також прокоментував: «І я, і КПУ ніколи за всю свою історію не займалися скуповуванням голосів на виборах. Наш електорат, ці люди ніколи не продадуться за 100 гривень. Але люди виживають і продають голоси».

***

Своєю чергою, переможець на довиборах до міської ради в окрузі №10, висунутий Соціалістичною партією України юрисконсульт благодійного фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Ігор Поліщук зазначив: «Виборці підтримали мене, я з цього району. Побачили, що я перспективна людина і можу щось реально зробити для району, тому і такий результат».

До того ж, додав Ігор Поліщук, переміг він ще й через те, що люди «довіряють фонду Ігоря Палиці і Ігорю Петровичу і бачать, що робиться фондом для них».

Щодо фактів підкупу виборців, про які розповідав депутат облради Ігор Гузь, Ігор Поліщук розповів, що йому про це нічого невідомо.

«Якщо такі факти і були, то, можливо, це і провокація з боку моїх політичних опонентів, про що я Ігорю Гузю і говорив», - констатував переможець на виборах в окрузі №10.

***

А от голова правління Волинського відділення ВГО Комітет виборців України Юрій Кресак зауважив: якщо розглядати усю виборчу кампанію в окрузі №10 у Луцьку і її наслідки, то увесь цей процес був глобальнішим, ніж виглядає на перший погляд. Мовляв, така ситуація є типовою для усіх українських мажоритарних виборчих кампаній.

«Вони включають в себе загальномасштабне заангажування фінансовим ресурсом виборця, після чого виборець обирає тих людей, які здатні забезпечити цей ресурс», - пояснив Юрій Кресак.

Він переконаний, що такий спосіб отримання голосів на Заході розцінили б не інакше, як підкуп виборця, тому там таке й не використовують. Утім, для України це – реалії життя.

«Іменні ваучери, чи щось подібне, дитячі майданчики, асфальтування доріг, які робили кандидати, волинський виборець напрочуд оцінює. Люди підтримують того кандидата, хто може дати якісь кошти, ресурси і блага», - зазначив він.

«Політична складова, зокрема на мажоритарних округах відіграє абсолютно не першочергову роль. В бідній країні ідеї погано спрацьовують», - підсумував експерт.

Саме тому, за його словами кандидати від Партії регіонів та ВО «Батьківщина» не набрали великої кількості голосів.

«Політичні ідеї дуже часто терплять банкрутство через лідерство, яке дуже часто розчаровує виборця», - додав Юрій Кресак.

Мовляв, визначати, якій політичній партії віддати перевагу, аби та керувала на загальнодержавному рівні – це одна справа. Зовсім інакше все відбувається, коли мова йде про вибори на місцевому рівні.

«Політичним партіям складно взагалі якось впроваджувати свої ідеї навіть тоді, коли вони мають більшість у радах. Вони не можуть її загітувати голосувати за той чи інший скандальний законопроект у ВР і якесь рішення у місцевій раді, яке є важливим», - пояснив Кресак.

«Тому є питання до політичних партій, до якості їхньої роботи. Оце, як на мене, і є той зламний момент. Тож, як на мене, партії мають переглянути свою політичну стратегію щодо відношення до виборця, будувати нову систему. Якщо політичні партії починають змінюватися, то виборець це також оцінить. Тоді ця політична складова буде відігравати якусь іншу роль.

Але на місцевому рівні люди мислять більш прагматично, конкретно, зважаючи на те, які матеріальні блага від кандидата отримали», - зауважив експерт.

Юрій Кресак висловив свої припущення щодо того, чи зміниться ситуація у міськраді із приходом нового депутата Ігоря Поліщука.

На його думку, кардинально одна нова людина ситуацію у раді змінити не може.

«Зрозуміло, що буде підсилена команда, яка складається з тих депутатів, хто є прихильниками і лояльними до міського голови. Зрозуміло, що це буде на плюс в команді міського голови, який буде отримувати, скажімо, кращий контроль над радою», - зазначив Юрій Кресак.

Загалом же експерт переконаний, що Ігор Поліщук стане депутатом, який не буде підтримувати гострі політичні питання.

«Питання використання української мови – так, питання опозиційності до провладних кіл – однозначно ні. Тому цей голос десь просто підсилить команду міського голови і все», - додав Кресак.

Мовляв, Ігор Поліщук – людина лояльна до міського голови.

«Якщо подивитися співпрацю Ігоря Палиці і мерії, міського голови Миколи Романюка, то тут абсолютно стає зрозумілим, що вони є, скажімо, людьми одного бачення», - зауважив експерт.
Окрім того, експерт зазначив, що поступово депутатський корпус Луцької міської ради перетворюється на більш фінансово заангажований інструмент впливу певних кіл, які мають певний ресурс, зокрема, і в обласному центрі.

Ймовірність впливу Поліщука на майбутні вибори мера Юрій Кресак також заперечує.

«Це просто політичні ходи, як мені здається, але вони не мають на меті нести якусь приховану загрозу чинному міському голові. Я б так не розглядав. Хоча є різні зони впливу, особисті моменти, але от чим вирізняє себе нинішня владна вертикаль в Луцьку: підбираються люди, кадри, які розуміють один одного і сприймають одні й ті ж самі правила гри. Тому тут, швидше за все, якихось різких поворотів, як за часів «помаранчевих», навряд чи можливі», - висловив свою думку експерт.

Хоча Кресак і зазначає, що до 2015-ого року, на коли й заплановані наступні вибори луцького міського голови, може багато чого змінитися.

Підготувала Юлія Шрамко (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 28
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Перемагають сильніші.
Можна створити привабливу, навіть красиву ідеологію,
але на ділі мертву.
Наприклад, "Український ПРОРИВ" і з її допомогою перемогти, але лише раз.
Збрехавшому раз, вдруге не повірять!
Відповісти
У комуністів теж була "чудова" ідеологія.
В голодоморах і репресіях знищими десятки мільйонів життів!
І що, за них знову голосувати?
Відповісти
Віддали Свободі і не було б підкупів
Відповісти
Токарскому, Яворскому, Дубняку и тд. . .Бой то продолжаеться)))
Відповісти
У Дубняка Д. був лозунг "Хочу стати багатим і відомим".
Всі знають - хотіти не шкідливо.

Він хотів, а Ігор Поліщук, набравши 932 голосів, вже ним є!

Діма і опозиція продовжуйте мріяти, це не шкідливо...
Відповісти
Х...й кандидат від опозиції був - раз. Опозицію мають там де й кандидата від неї - два. На місці політичні ідеї взагалі до лампочки, тут треба на вулицях лавочки і ліхтарі встановлювати - три. Ну і як сказав Григоренко колегам депутатам було на...ть на вибори - чотири.
Відповісти
А що скаже Голова Батьківщини Григорій Пустовіт?
Відповісти
Выборы честно прос...ли, сливаем воду.
Відповісти
Палица просто захотел свою фракцию в горсовете и он её создаст.
Відповісти
Ребята, а вас вообще не смущает то что все эти депутаты купленные люди, что от опозици, что от других плоит сил.Странно ,конечно, наверное если бы победила проправительственная структура и таким же способом ,возмущений то было бы гораздо больше.
Відповісти
Да Палица богат, но он же обещал ... и я жду.
Відповісти
Цілком закономірний результат, опозиція, як найпопулярніша політсила, особливо окремі депутати міськради, активно працювали на кандидата Палиці! То що тут не так?
Відповісти
це ще раз підкреслює,що українець продажніший за "жида".через це у нас немає держави"Україна",а є тільки місце на мапі з такою назвою.
Відповісти
Якщо люди готові продати душу за 150 грн. то звичайно будуть мати те що вибирають. Хто такий поліщук- ніхто пусте місце, просто піджак ходячий, але народу все одно- їм дали 19$. Ну тоді сосіть далі бидлоття!!!
Відповісти
Жителі вокзала, які проголосували за ПОліщука - бидло.
Відповісти
Батюсь Ігоря http://mvs.gov.ua/mvs/control/volyn/uk/publish/article/81148
Відповісти
Отак подивишся на коментарі і стає сумно, де береться стількі злості і зневаги, навіть якоїсь заздрості, чи що... Ви говорите про те, що перемога дісталась завдяки дитячим майданчикам, тоді скажіть хто інший крім обіцянок зробив бодай хоч це? Окрім того, знаю, що Ігор - людина справедлива, розумна і добра, чого в наш час багатьом не вистачає!
Відповісти
червона мазда належить працівнику фонду палиці микиті рабану

а новоспечений депутат забрехався
Відповісти
микита рабан ніколи не був працівником фонду.
Відповісти
відмінною рисою українського народу усі часи була заздрість. це те, що в свій час породило міжусобницькі війни і привело до гноблення та узурпації українського народу.

то ж задумайтесь, чи такий вже поганий той новообраний деутат. чи краще хай би був Токарський, якого на окрузі після виборів ніхто б ніколи не побачив, чи генерал з Одеси (хоча як до людини до нього немає жодних претензій). Цього Поліщука, думаю, що можна буде, принаймні, знайти і задати якісь запитання.

"Пусть одарен Фортуной вдруг
Наш недруг, только бы не друг;
Мы первое стерпеть готовы,
Но не переживем второго."
Джонатан Свифт
Відповісти
шелеп дійсно дав задню. вася сьогодні напевно всипав йому і находу. незалежні експерти - а як двори мели і сміття прибирали за василька. от вам і політичний аналіз і виборчий консалтинг...
Відповісти
По великому рахунку, що зміниться від того хто саме зайняв крісло, принаймі в кращу сторону?
Для чого ті дискусії хто кращий. Окремо ніхто з них ніякого впливу не має і рішень особисто не приймає. Усі користуються подарованою чи вибореною тимчасовою кормушкою-набивають кишені, про яке покращення життя міста взагалі йде річ...
Відповісти
це дійсно так.
вибори і депутатство мали би сенс, коли виборці могли би напряму дати по голові свому обранцю.
на окрузі зібрали підписи 50%+1 виборців, що визнають роботу депутата незадовільною - і він вже не депутат, без права повторно приймати участь у виборах 10 років.
тоді вони би боялись синам ділянки роздавати, чи за татові хабарі майданчики ставити.
п.с. мамочки не задоволені, дітям на тих горках кататись не можливо, дуже круті, маля мадає, а не їде. гівно поставили, замилили очі.
Відповісти
А хто такий цей молодий чоловік Поліщук, що таких зубрів місцевої політики обійшов, тут пишуть він своєю порядністю і добротою виборцям сподобався, але щось у те мало віриться. Цей хлопчина зробить усе, що йому накаже його шеф - Палиця, обрали чергову маріонетку... папет шоу...
Відповісти
міші шелепу респект - прос....в 400 тис. грн Токарського на виборчу кампанію, ото "політтехнолог" попрацював на Палицю.Провокатор, чорнушні листівки сочіняв на всіх...Теоретік.. Лопату в руки і до праці...міша!!
Відповісти
Мести двори і збирати сміття в жилетці "За Токарського" - ось справжнє покликання цього політолога і політтехнолога з великої дороги...
Відповісти
Ну чого вчепилися за Шелепа з Находом, а за що жити політтехнологам, в яких бабло грантове кінчилося? Бондар їх підтримує, бо стара команда, - мають ВолиньМедіа,(Наход в часи "Помаранчевої революції" був членом політради партії та опікав технологічні питання "Нашої України" на майданах), Шелеп теж не відставав від колеги. А тут "Опора" грошенят мериканських підкинула. Але, видно, вуйко Сем, зелений папір пошкодував на розвій демократії в Україні, от і шукають хлопці чим зайнятися... А Токарського розвели - бо сам не подумав, коли йшов проти грошей Палиці - отакий і результат. І чого в таких випадках винуваті завжди технологи... Менше заздрити треба, народ, їх заробки дуже роздмухані язиками... он обидва роки 3 їздять на Ланосах. От херой Гузь, для прикладу, відстоюючи інтереси селян з молоком, хапаючи корів за вимя, за програшну кампанію з Івахівим, купив Хюндай - Сонату за 270 000грн. от кого дибати треба, а тут до Шелепа вчепились - душа кампанії і не краде стільки. Ще самі прибіжите у Волинь-Медіа за трохи слухати їх аналіз. Люди - будьте толерантними.
Відповісти