Влада хоче позбавити населені пункти Волині статусу «чорнобильців», ‒ «Свобода»

Влада хоче позбавити населені пункти Волині статусу «чорнобильців», ‒ «Свобода»
Влада хоче незаконно позбавити усі населені пункти Волині статусу потерпілих третьої категорії після аварії на Чорнобильській АЕС, - каже Богдан Козік.

Наприкінці липня із державного агентства управління зоною відчуження надійшли експертні висновки про стан радіологічного забруднення населених пунктів області, - повідомили у прес-службі ВО «Свобода» з посиланням на голову Камінь-Каширської районної організації Богдана Козіка.

Згідно із цими експертними висновками усі населені пункти Волинської області (в тому числі і Камінь-Каширський район) пропонується позбавити статусу потерпілих третьої категорії. Тобто, вважати, що ці території вже не є забрудненими радіонуклідами.

«Такий експертний висновок не є остаточною підставою для рішення про позбавлення чорнобильського статусу. Щоб отримати більш точну інформацію про стан радіологічного забруднення населених пунктів і територій, потрібно було би провести подібні експертні радіологічні дослідження (так звану паспортизацію населених пунктів) щорічно і впродовж не менше п’яти років поспіль! В області такі дослідження проводились лише 2011 року і тільки у двох «чорнобильських» районах – Любешівському (у 3 населених пунктах) та Маневицькому (у 4 населених пунктах). А в Камінь-Каширському районі такі дослідження не велись зовсім.

Радіонукліди(радіоактивні ізотопи), якими забруднена наш район – це стронцій та цезій, що мають періоди піврозпаду по 30 років. Через 30 років вміст цих радіонуклідів зменшиться лише у два рази. Фактично, чинна влада безпідставно вирішила максимально зменшити витрати чорнобильських субвенцій і дотацій на Камінь-Каширський район та Волинську область загалом. І це при тому, що кількість онкозахворювань зростає. Ось такою є справжня соціальна політика режиму Януковича стосовно волинян», - озвучив суть проблеми депутат Камінь-Каширської районної ради від ВО «Свобода» Богдан Козік.

Зазначимо, що 16 серпня 2013 року сесія Камінь-Каширської райради ухвалила звернення до Волинської облради з проханням відтермінувати перегляд меж зон радіоактивного забруднення і сприяти у проведенні дозиметричної паспортизації населених пунктів регіону.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я теж вважаю, що оголошувати всю територію Камінь-Каширського району "чорнобильською" було невірно, окремі населені пункти можливо. А то є села Ратнівщини і Старовижівщини, які територіально знаходяться всередині Каширщини, то вони не "чорнобильські", а Каменські - "загрязнені". Не секрет, що свого часу камінські полішуки скористались своїми зв'язками в області - Іщик та інші Київ - Шевчук та інші і пролобіювали собі пільги.
Відповісти
Сьогодні картина із радіоактивним забрудненням на територіі трьох районів набагато краща як була навіть 10 років тому.Радіологічні досліджея проводились вцих районах постійно.І тут не треба піаритись політикам.Це ж витрачаються величезні бюджетні кошти.А ще врахуйте скільки в нас липових потерпілих.
Відповісти
Правильно, а то ті Полішуки здоровіші за всіх і при вступі до ВНЗ якогось милого на державні місця проходять, коли в голові знань нуль. Бачиш но чорнобильці. Ніби вся облясть не постраждала.
Відповісти
учісь, братка учісь)))
Відповісти
Останні новини
Влада хоче позбавити населені пункти Волині статусу «чорнобильців», ‒ «Свобода»
20 серпень, 2013, 13:01