Особливості сонячних електростанцій — чому варто перейти на альтернативну електроенергію*

Особливості сонячних електростанцій  —  чому варто перейти на альтернативну електроенергію*

Сонячні електростанції: переваги й недоліки в Україні


Споживаючи сьогодні будь-яку доступну нам енергію (за винятком атомної й енергії припливів) ми насправді побічно споживаємо енергію, яку нам подарувало cонце. Засмага на пляжі, фотосинтез на грядці, багаття на риболовлі, сушка білизни, світло і тепло від ТЕЦ або ГЕС, поїздка на автомобілі — це все, кінець кінцем, енергія Сонця. Тому дуже логічна загальносвітова тенденція отримувати цю практично невичерпну енергію безпосередньо, шляхом перетворення в зручну для нас форму, таку як https://greensystem.com.ua/ua.

20-30 років тому електричний струм з сонячних панелей був космічною розкішшю, яка застосовується тільки на орбітальних станціях, через те, що самі батареї були дуже дорогі, а ККД — низький. Зараз щорічно у всьому світі серійно виробляється сонячних панелей на загальну потужність близько 40 ГВт. Сумарна потужність вже встановлених панелей становить 150 ГВт, що приблизно становить половину потужності експлуатованих атомних реакторів, причому тенденція до щорічного зростання зберігається. Ціни на панелі та інші складники щорічно знижуються.

Переваги застосування сонячних панелей


До основних переваг належать ці 3 якості:

• Високий ККД, енергія відмінної якості.
Поширеною є хибна думка, що тільки в теплих країнах доцільно будувати сонячні електростанції. Навпаки: підвищення температури знижує ККД панелі, тому часто максимальним виявляється вироблення в березні-квітні, а не в червні. Сучасні інвертори, що перетворюють постійний струм сонячних панелей у звичний змінний, в цей час мають дуже високий ККД і видають енергію відмінної якості, часто більш стабільну, ніж мережева.

• Довговічні, практично не вимагають догляду.
Сонячні панелі довговічні й практично не вимагають догляду. Витративши один раз деяку відчутну суму на їх придбання та установку, Ви будете довго отримувати безплатну енергію. Сонце не знає інфляції, індексації, квотування, ліцензування та інших принад ринкової економіки.

• Екологічний фактор.
У нашій країні багато хто не замислюються про екологічну складову проектів, проте, екологія буде все більше і більше впливати на ціну, тому тарифи на енергію будуть рости, а ціни на сонячні панелі — знижуватися. Протягом найближчих 5 років відбудеться докорінна зміна ситуації, коли сонячна енергія прийде в кожен будинок, на кожен дачну ділянку, на кожне підприємство. Далекоглядні замовники вже зараз працюють з випередженням.

Недоліки сонячних панелей
Не можна не відзначити й недоліки, які поки стримують широке застосування фотогенерації. Панелі видають електрику тільки тоді, коли на них потрапляє сонячне світло (в тому числі й розсіяне). Вночі генерації немає, а в щільну хмарність вона сильно знижується. Запасати енергію за допомогою акумуляторів поки досить дорого. Короткі дні в листопаді-січні також негативно позначаються на продуктивності сонячних електростанцій.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Особливості сонячних електростанцій — чому варто перейти на альтернативну електроенергію*
31 липень, 2021, 14:33