Луцьким музейникам передали картину за 2,5 мільйона євро

Луцьким музейникам передали картину за 2,5 мільйона євро
До Волинського краєзнавчого музею 22 серпня працівники управління СБУ Волинської області передали картину 16 століття, яку оцінюють у 2,5 мільйона євро.

Картину в листопаді 2012 року затримали працівники Ягодинської митниці спільно зі спеціалістами Служби безпеки України. До цього часу витвір живопису був речовим доказом у кримінальному провадженні, пов’язаному з замахом на перевезення через державний кордон культурних цінностей.

Як розповів начальник управління Володимир Мельникович, в листопаді минулого року лучанин використав картину як дно саморобного ящика. Ємкість він тримав у автомобілі, в якому перевозив продукти харчування. Під час такого маскування мистецький твір зловмисник пошкодив, адже пробив у трьох місцях цвяхами.

Зі слів експерта музею та хранителя Наталії Пушкар, картина вимагає реставрації. Потім витвір планують експонувати у Художньому музеї Луцька, що на території замку Любарта.

На полотні зображений портрет князя Ангальта з роду Ангальт-Цербських Йоганна IV. Цікаво, що на звороті дошки збереглося зображення родового герба (який нанесли пізніше за портрет) та датування портрету – перша половина XVI століття.

Зі слів Наталії Пушкар, на грудях у портретованого зображений портрет його дочки Маргарет, яка померла у шестирічному віці. Тому можна чітко стверджувати, що це картина саме XVI століття після 1547 року і перед 1551 роком (рік смерті князя Ангальта).

Зображений на витворі князь працював у суді та активно сприяв Реформації церкви 1535 року.

Національний науково-дослідний реставраційний центр не дав висновок про авторство портрету, надавши йому статус невідомого німецького художника. Втім, волинські експерти поділилися здогадками.

«Київ трішки побоявся брати на себе відповідальність, адже це державна структура. А ми вважаємо, що це картина пензля Лукаса Кранаха Старшого. Хоча саме цієї роботи немає в інтернеті. Але очевидно, що вона потрапила в Україну у післявоєнний період», - зазначила Пушкар.

Національний науково-дослідний реставраційний центр картину оцінює у 2,5 мільйона євро. Зі слів директора краєзнавчого музею Анатолія Силюка, на аукціоні вона буде коштувати куди більше.

Виявити закордонного покупця картини не вдалося. Сам же ж зловмисник стверджує, що купив картину за 1800 гривень на одному з луцьких ринків. Вироком Любомльського районного суду Волинської області контрабандиста засудили на 4 роки позбавлення волі з іспитовим терміном два роки з конфіскацією предмету контрабанди.

Нагадаємо, що у музеї діє постійна виставка «Врятована для України». Це предмети розкоші, побуту, ікони, які намагалися незаконно перевести за кордон та були передані управлінням СБУ.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 24
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
картину продати,а 2,5 млн євро срямувати для онкохворих дітей-врятувати кілька десятків життів!а на дядька того намальованого нехай дивиться якийсь олігарх з ОАЕ.
Відповісти
і правильно буде.
Відповісти
правильно! а то в тому музеї, якщо не пліснява, то миші з)їдять
Відповісти
а ле продати заналiчку щоб немати мороки
грошi вiд проданоi картини дати на квартиру тiй жiночцi що помиi вилила в мiськiй радi,
Відповісти
мистецтво цінніше за життя
Відповісти
Вже не так давно у нас вже затримували гравюру одного великого майстра - Піккассо (ранній період) на митниці. Значить можна зробити висновок, що такі картини, мабуть, пробують пересікти правдами і не правдами наш держкордон. І що є покупці на них там за бугром.
Відповісти
Наталія Пушкар нехай би вже йшла на заслужений відпочинок. 81 рік - це серйозно. Може "не так" оцінити. І без того, вона багато "оціночних" гріхів має. У нас така система, що важко позбутись людини, тому щ довго працює. Там є молоді і далеко розумніші за Пушкар. А ще нехай розкаже, скільки полотен гниє в підвальних запасниках музею. Там дуже цікава статистика...
Відповісти
" Зі слів директора краєзнавчого музею Анатолія Силюка, на аукціоні вона буде коштувати куди більше" - а проверить слабо? Что-то мне подсказывает, что это очередной мыльный пузырь. Вот выставьте на Sotheby's, тогда и поглядим.
Відповісти
а я "тупо"(простите за сленг) не понимаю, каким образом эта новость должна согреть сердца Волынян (голодный, не будет восхищаться велеколепием творения), какой с этого всего резон?! Вот правильно первый коммент был, типа, продайте и отдайте деньги детям, или вот хотябы в школу №3, которая по словам тогоже ВП "розвалюється на дві частини"...
Відповісти
А чувство гордости за родное село? Вот будете в столицах и так невзначай скажите, а у нас картина за три лимона зелени в музее есть.:))))
Відповісти
Тот директор, хоть трезвый был на мероприятии?
Відповісти
ну що ви за люди??? якби десь продали, загнали колекціонерам - то ніхто б і не взав, а тут прикрасить луцькі музеї така річ!!! а за онкодітей то вже побійтесь Бога, музей не має таких грошей і не витрачає їх, а той хто так пише, і копійки на тих дітей не дасть! далеко вам до цивілізованих людей. нащо те мистецтво? так? краще нічого, не читати, не дивитись, не розвиватись?!!! а в музеях нічого не гниє, хоча там ніхто нічого не ремонтує, бо владі то не треба а тримається все на небайдужих людях...але як то кажуть не будемо бімер перед свиньми сипати...нема сенсу
Відповісти
Те, що "там ніхто нічого не ремонтує" - то правда, але те, що "владі то не треба", ви такого не кажіть. Маю справу з місцевим бюджетом і знаю, які кошти виділяються на цей музей. Райони, села - це інше питання. Тут статус обласного краєзнавчого. І гроші з бюджету сюди ідуть дуже пристойні. А чому, як ви кажете, нічого не ремонтується і куди діваються ті кошти - це вже питання до їхнього директора.
Відповісти
чи ти з дуба впала...ясно,що у музея немає 2,5 млн євро для хворих дітей,і що ніхто її не продасть задля благодійної цілі.я про теорію відносності:шматок древнього полотна проти десятків життів.
Відповісти
если эта картина стоит 2.5 млн.евро, то сколько стоят картинки луцких художников?
Відповісти
Нічого не розумієте, то не пишіть. Про онкохворих дітей має думати держава а не бідні музейники. Люди роблять добро, хочуть зберегти цінні речі, а то так все вивезеться, як і раніше вивозилось. Хай краще буде в музеї, чим в приватній колекції. Якраз місцевий бюджет до обласного не має відношення, не пишіть дурниць. Видно з коментарів, які "добрі" люди живуть на Волині. Ви бідному і гривні не кинете, а пишете за онкохворих дітей. Я в шоці з вас, волиняни((((
Відповісти
вам краще в бар сходити, чим в музей. деградація в людей повна. тільки за гроші всі і думають.
Відповісти
да,хай ходять в бари і п'ють а картини і інше хай дальше вивозиться. скоро все вивезуть. всім всерівно.
Відповісти
думав, хоч на волині адекватні люди живуть, тепер знаю, що помилявся. з ваших слів випливає,що музейники замість депутатів мають виділяти гроші на дітей хворих. тільки цим дітям навіть якщо вони виздоровіють на вижити в цій країні.
Відповісти
Вже давно народну мудрiсть сприймаю як аксiому.

В даному випадку: "Кожен народ гiдний свого уряду".

Як сказав Шендерович нещрдавно: "Украiнцi вибрали очiльника-бандита, тому i живуть по бандитським законам".
Відповісти
З чого випливає, що "музейники замість депутатів мають виділяти гроші на дітей хворих"? Мабуть в першому пості мається на увазі те, що як би влада була раціональнішою, то знайшла би краще застосування цій картині, ніж віддати гнити в якийсь музей, який і музеєм тяжко назвати.
А щодо коштів, то скільки їх не виділяй, той музей як був задрипаним, таким і залишиться поки там таке керівництво.
Відповісти
Для Вас цiннiсть не те що в рамi, а сама рама.

Вашi життевi прiоритети включають лише матерiальнi цiнностi.

Сьогоднiшня влада - це Вашi представники. Вони без сумлiнь вирубають парк чи сквер i облаштують на його мiсцi автостоянку.
I всю вiдповiдальнiсть переведуть на папереднiкав.
Відповісти
А чому ж тоді директор цього музею у передвиборчих листівках ПР закликає лучан голосувати за Регіоналів?
Відповісти
Все що написано у коментах повна неправда і наклеп. Відома краєзнавець Пушкар Н. Ю. має лише біля 60 років,вона жива історія Волині і міста, розмова з нею на ісоричні теми збагачують інтелектуально кожного, хто звернеться у музей. а картини всі пройшли повну реставрацію фахівцями найвищого рангу. Хто не знає що дає людині споглядання кртини, той пише всяку нісенітницю, біля багатьох картин люди уздоровлюються, це позитивнв енергетика передана крізь віки, надія на краще, антидепресант духовний. Такі картини повинні належати суспільству, а не закритій колекці.
Відповісти
Останні новини
Луцьким музейникам передали картину за 2,5 мільйона євро
22 серпень, 2013, 13:44