У Луцьку – скандал через пам’ятник відомому поетові. ФОТО. ВІДЕО

У Луцьку – скандал через пам’ятник відомому поетові. ФОТО. ВІДЕО
У Луцьку розгорівся скандал через встановлення пам’ятника українському поетові та художнику, лучанину Костянтину Шишку – мистецтвознавці, художники та скульптори заявили, що проти встановлення такого пам’ятника.

Митці зібралися 24 серпня у сквері на вулиці Лесі Українки, щоб висловити свою позицію.

Як розповів художник Микола Ковальчук, фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» створив комісію, яка оголосила конкурс на проект пам’ятника поету-шістдесятнику Костю Шишку в Луцьку. На конкурс, який ще ніби не закінчився, приходили роботи різних авторів.

Проте, за словами художника, невідомим чином пам’ятник уже виготовили та встановили 23 серпня у сквері на розі вулиць Лесі Українки та Кривого Валу.

«Тишком-нишком привезли вчора то все поставили. Ніхто навіть нічого не знає і не знав. Це або відмивання грошей, або для галочки», - припускає художник.

Він не розуміє, як так сталося, що поза конкурсом встановили пам’ятник, і називає це «чиновницьким свавіллям».

Скульптуру зробила Ірина Дацюк, - каже скульптор Михайло Шумський. Він вважає, що її роботи – «це рівень третього курсу училища, навіть не інституту». Тому встановлення такого пам’ятника Шишку – профанація.

«Це пам’ятник дуже низької художньої вартості», - заявляє мистецтвознавець, директор Луцького художнього музею Зоя Навроцька.

«Аматорщина витісняє мислячих людей на узбіччя. Ця позиція є продуманою», - вважає художниця Наталія Кумановська про ситуацію, що склалася.

Перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук заявив, що встановлений об’єкт – не пам’ятник, а паркова скульптура. Відтак, претензії митців – марні, каже віце-мер.

«Де написано, що це пам’ятник? Це паркова скульптура. Тут не написано, хто це і що це», - заявив Кравчук.

Фотограф Віктор Чухрай вважає, що «це перейшло всі норми».

«Такого цинізму по відношенню до людей міста, до митців, відкритого, давно не було», - заявив він.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: проблема
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 43
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мені цікаво,що зробили для луцька ті хто мітингують .Крім ляпання язиком та критики нічого."Ревізорів" у нас багато,а засукати рукави і працювати ....
Відповісти
Ті, хто з ваших слів "ляпав язиком" є відомі архітектори, мистецтвознавці, фотографи. І вони знають, що говорять. Справа не в тому, що поставили пам'ятник, чи садово-паркову скульптуру, як говорить Святослав Кравчук, а який і в який спосіб, незважаючи на те, що цей пам'ятник був довгоочікуваний і фахівці працювали над його розробкою. Не може фонд за свій кошт ставити, що захоче і де захоче!
Відповісти
Як бачимо, може.
І ставить.
Годинник сонячний в тіні, скульптуру паркову не в парку і депутата у міськраду.
Працюють "бабки", усьо пучком.
Відповісти
Памятник треба ставити той, ЯКИЙ ЗАТВЕРДИЛА ХУДОЖНЯ РАДА!
І ЦЕ БУДЕ СПРАВЕДЛИВО! І ЩЕ ОДНЕ, ТУТ ПИШУТЬ РІЗНІ КОМЕНТИ
ТІ ЛЮДИ ,ЯКІ ЛУЦЬКА ПО СУТІ НЕ ЗНАЮТЬ І ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ ЛУЦЬКА, ТО ЦЬОМУ НЕ ДИВУЮСЬ. ЇХНІ КОМЕНТИ ЦЕ НЕВІГЛАСТВО!
Відповісти
якщо вказані вище фахівці створять інший (новий) пам"ятник, та ще знайдуть інвестора, який втілить це в життя, то немає нічого поганого, якщо у місті буде 2 або 3 пам"ятники Шишку - для усіх знайдуть місце. тільки ви усі згризете один одного, зокрема той, чий проект не пройшов як зараз авторку скульптури. реконструкція скверу проводилась за рахунок приватних інвесторів - тому не потрібно обрехувати Кравчука , що він тут обікрав лучан. а ще були розмови, що тут бруківка не така, не ті ліхтарі і т.д...
Відповісти
Яких, таких "геев" сквер?
Відповісти
Гєєв сквер тому, що поблизу прокуратура.
Відповісти
Але не скульптори. Тому і не має на Волині ніде їхніх скульптур таких геніальних (...відомих архітекторів, мистецтвознавців, фотографів, "фахівців скульпторів філософів"). Те що вони колись випили з автором каву є тільки поводом до написання двох рядочків своїх і для себе мемуарів, а не ліпити скульптуру
Відповісти
митці і мисткині. Їх завдання - метати. Працюють коні...
Відповісти
берії харашо працювали.таваріщ памятає..
Відповісти
ну і шо... конкурс неподілили? смішно слухали "митців"
Відповісти
Місто належить ЛУЧАНАМ КРАПКА! Зоя Навроцька та художньо-мистецьке середовище МАЄ право вирішувати дане питання, а не холоп кривцйицкого кравчучка!
Відповісти
..."художньо-мистецьке середовище баби Зої"? Це оці старі алкоголіки і імпотенти "первоцвіт нації" що щодня на каві базікає понад 50 років і нічого на Світі не лишив після себе, крім купи пустих пляшок під столом - "хвотохрафи", "містєцтвознавцы", "видатні украэнськіє шкульптори" ... Ідіть по норах і бухайте.
Відповісти
А тепер послухайте ось що. Вся ця вбога "мистецька" гопота ніякого відношення до поета Костя Шишка не має. Їхній єдиний мотив - попіаритись. Коли у поета забрали квартиру і він мусив доживати в сирому підвалі, ніхто з цих "мистців" цього чомусь не помічав. А тепер вони влаштували танок на кістках Костянтина Тимофійовича. Якщо їх не влаштовує цей скульптурний витвір - хай зроблять на свій кошт ще один, або декілька. Тому цим бувшим комсомольским вилупкам треба тихенько мовчати і не відкривати своїх маленьких запроданських ротиків. Майте сором. Не ганьбіть память ВЕЛИКОГО ПОЕТА.
Відповісти
Мирослав, ви судите по собі. Це ви тут піаритесь за рахунок виливання бруду на інших. Люди, які вийшли на протест зробили це свідомо, оскільки їм не байдужа архітектура нашого міста. Щодо вшанування памяті луцького поета, то таким карикатурним памятником (витвором-ви...ером) її можна тільки спаплюжити.
Відповісти
куманівський, поліщук, шумський, навроцька, жежерун, та інші - заздрили ПОЕТОВІ. Його память на віки, а вони - ніщо і звати їх ніяк.
Відповісти
МИРОСЛАВ--ВСЕ ВЛУЧНО І ВІРНО.ЛЯПАТИ ЯЗИКОМ-НЕ РОБИТИ
Відповісти
Давайте поміркуємо:
1) Вийти на вулицю, висловити свою громадську позицію та дати фахову оцінку = робити
2) Писати коменти на волиньпості = ляпати язиком
Відповісти
дивився сьогодні, дуже зручне місце по вечорах чарочку розпити, столик на трьох, стали, погуділи, хільнули і про мистецтво побалакали, компанія приємна - памятник :-)
фонарі ті два довго не протягнуть, вони не антивандальні.
сквер - це голосно сказано!
видно, що робили в останню хвилину, бруківка лежить аби як, схоже на показуху.
а про художню цінність говорити складно, для когось і яйце розмальоване художня цінність, а хтось з'їсть і не помітить, малєвич, хитрий жид, квадрат намалював чорний і придумав суприматизм, зібрав баранів і розвішав лапшу на вуха, то де які по сьогодні на нього кипятком пісяють.
знаєте, з таким же успіхом можна намалювати ромб з підлоги деревяного сільського туалету в який всі сруть та підвести наукову базу, розповісти про погляд знизу та ліричну байку про художню цінність.
про те, це лишиться диркою в туалеті.
Відповісти
з 8 ранку до вечора, протягом 6 тижнів в 36- градусну спеку хлопці вкладали бруківку. і чомусь ти патякало, невдаха-скульптор, не спромігся не те, щоб допомогти, а робітникам навіть мінералку принести - і це не показуха була б, а скромна подяка за важку працю. а причина в тому, що ти й твоя кагорта здатні тільки з свого лайна цукерки ліпити, і самим же їх і їсти разом із заздрощами до інших, приказуючи як надхненно смердить ваш талант.
Відповісти
теж мені, раби на галері!
вони задарма працювали, чи за їжу? нє, за воду!
бачили ми тих робітників, перші тижні у магазині горілку купляли, а останній ще ввечері приходили, жалілись, що вночі працюють.

Відповісти
а ти таки цукерками об"ївся. молоді хлопці працювали там, а не алкаші. а ти в цей час "матеріал" для своєї майбутньої ліпнини в туалеті "пропрацьовував"
Відповісти
а ніхто не казав, що алкаші, багато людей вживають, але алкоголізмом не страждають.
просто стрес хлопці знімали, темп через бездарне керівництво був шалений.
на рахунок ваших туалетних методів творіння - методика цікава, про те, не проектуйте власний спосіб творити на інших.
Відповісти
скульптору - Кость Шишко - це ГЕНІЙ! Перед яким ти просто НІЩО. Квола булька. Вся ця "мистецька" тусня лопається від заздрощів, бо їм ніякого памятника не поставлять. Нема за що. Тому вони так бісяться. При житті поета вони зневажали його, особливо Цюриць та Жежерун. Мерзота!
Відповісти
Навроцька вже давно посміховисько в місті. Вона має вирішувати щось дотичне до спадщини ВЕЛИКОГО ПОЕТА КОСТЯ ШИШКА? Яке блюзнірство...Це взагалі мізків не мати, щоб таке патякати. Все, до чого торкається ця панєнка, перетворюється в кіч. Хай краще дякує Януковичу, котрий дав гроші на ремонт Хуж.музею.
Відповісти
Силюку треба задуматись, кого він призначив директором худ.музею...
Відповісти
браво sergeevskver! так їх!
Відповісти
СЕР - сквер, чи ГЕЄВ -сквер, чи Сер-Геєв-сквер однаково звучіть бридко.
може краще назвати Слава ЛГБТ?
Відповісти
ооо..заквоктали і закудкудахкало старйо мистецьке, бо ж як то так, їхнє мистецтво проігнорували! не звернулися до вєлікіх горада сєво.

нормальний пам*ятник. вони хоча б один адекватний поставили?
Відповісти
Бог з ним з пам’ятником.
Ви подивіться, що вони "ваяють" на задньому плані.
Як можна на старій вулиці 20-30х років ліпити до польської забудови своє "чудо". І так робиться на кожному вільному клаптику.
Ці "районного розливу" будівельники гроблять місто не гірше від "совецьких строителей".
Відповісти
других проблем у луцке нету .. тико памятники невидомому паэту...
Відповісти
У нас в Луцьку якийсь парадокс з пам'ятниками. Шевченка з Лесьою Українкою місцями переплутали. На Київському майдані вліпили ту недолугу каплицю, яка туди ніяк не вписується по архітектурі. Ще хочуть Бендеру поставити перед загсом (нічого не маю проти Степана Бендери, але на тій площі пам'ятнкам не місце). Біля міської ради невеличкий пам'ятник Св. Миколая, візуально роздавлений спорудою міської ради, виглядає іграшково маленьким. У старому місті біля костелу Петра і Павла поставили сучасний монумент і їм плювати на історичну цінність та естетику. А біля покровської церкви на пам'ятному знаці невдале розміщення напису (перенос слова свя-титься)...Я вже мовчу про той космічний годинник
Відповісти
Шановний пане! У Вас чудова українська мова! Чому ж тоді Ви назвалися Konstantyn ? Коли потрібно було б - Kostyantyn ???
Відповісти
ну тож працюють СериГеї, а в них, як відомо, все через ЗАД! )))))
Відповісти
Оце так ЕПУПЕЯ)
Відповісти
Я не митець(можливо на жаль), але я за те щоб в місті було побільше таких місць. І честь і хвала хто їх робить. А всім патякалам по лопаті в руки і нехай розчищають десь в іншому місці та створюють свої мистецькі шедеври... Як з"являться, то ми подивимось як їхні ж колеги так само будуть дерти глотку обсіраючи нове творіння вже на них! Що тоді вони заговорять...???
Відповісти
імена тих, хто відмітився - це прямо якийсь розстрільний список, чесне слово
Відповісти
Сьогодні вранці, йдучи на роботу, була приємно здивована оновленням на розі вул. Кривий Вал. Гарні лавочки, бруківка покладена, дуже гарна скульптура. Звичайно, мені стало цікаво, кому вона присвячена і хотілося б побачити табличку, щоб зрозуміти. Та її немає. Мені соромно, але я не знайома з творчістю Костя Шишка і тому я навіть не подумала, що це він. Просто сподобалось - і все. Ну , справді, гарно ж. Але відкриваю інтернет і бачу оце все , що і ви бачите.Чому будь-що зроблене в цьому місті зустрічається таким негативом? Тож не за бюджетні гроші зроблено. Тож не поставили в центрі міста якусь еротично-неетичну композицію. Невже хай будуть смітники та бур'яни навкруги? І я теж за те, щоб таких місць було побільше і не тільки в центрі міста.
Відповісти
Митці бунтують через те що їм не дістався даний проект де можна заробити грошей. От і мітингують. А лучанам все-одно хто зробив памятник, головне щоб він був і місто було гарне. А оці митці накинулись на даний проект як собаки на кістку, а одна з заслужених в лапках людина мистецтва думає що може тепер вирішувати хто що має робити, а хто ні і ще й поливає колегу брудом, а це дуже низько з її сторони. А вибрали наскільки я зрозумів роботу молодого скульптора, бо не загинав сильно пальці і не вимагав космічних сум за скульптуру.
Відповісти
Дорогі пані та панове, дуже добре що всі тут висловлюють власну думку стосовно наболілого. А чи не простіше б було запитати самих лучан хочуть вони щоб цей монумент був там чи ні? І взагалі усі монументи. Вважаю що опитування населення, найточніший метод. Кому? Де? За що? а саме головне для чого? Все таки ми ж нація.
Відповісти
Все це печально! Така велика кількість відгуків від людей, яким сподобався цей недолугий пам'ятник лише підтверджує той факт, що з естетичним вихованням у нашому суспільстві - погано!Інтелігентних, освічених, добре вихованих і свідомих громадян виявилося так мало! А збидліле і тупе "населеніє" навіть не може збагнути того, що йому намагаються донести ті, кому не байдужа доля нашого міста. Нехай торжествує Кравчук, Палиця, Романюк і т.п. - з цим "населенієм" можна робити що завгодно! Вони "схавають" скульптури Дацюк, Рижука, їм сподобаються "Буратіни" і знищені сквери та згвалтована історична спадщина... сумно визнати, але у Луцька нема майбутнього! Залишається лише звернутися до людей небайдужих: збережіть старі фото із зображеннями вулиць нашого міста, замалюйте, хто має хист, луцькі пейзажі, просто запям'ятайте, щоб колись розповісти своїм дітям і онукам
Відповісти
Знав Костя Шишка,спілкувалися,пили разом каву і не тільки!Поважав,поважаю і буду поважати цю Людину!!!Коли побачив цю скульптуру,то зрадів,що не забули його, відчув тепло Його душі.Не знаю який би пам"ятник йому зробили відомі митці,але скажу чесно - до величних - мені байдуже,у них немає душі,а цей,простий,як зовні і був Наш Кость Шишко,бо все Величне у нього було в ДУШІ - Вічна Йому Пам"ять!!!
Відповісти
Інтєлігенти СССРа астанавітєсь!!!!
Відповісти
Останні новини
У Луцьку – скандал через пам’ятник відомому поетові. ФОТО. ВІДЕО
24 серпень, 2013, 18:22