Спати на годину довше: Україна переходить на «зимовий» час

Спати на годину довше: Україна переходить на «зимовий» час
Україна цієї неділі, 31 жовтня, переходить на зимовий час.

Переведення годинників буде на годину назад, тобто поспати можна на годину довше. Перехід відбудеться о четвертій ранку за київським часом, коли знову настане третя година.

Як повідомляє "Суспільне", ідею почали запроваджувати під час Першої світової війни для підтримки економіки. У США "літній" час називали "воєнним", позаяк він діяв під час двох світових воєн. У радянській Україні на "літній" час перейшли у 1981 році.

Зміна часу в Україні відбувається разом з усім Європейським союзом і більшістю країн Європи двічі на рік: в останню неділю березня країна переходить на літній час, а кожної останньої неділі жовтня повертається на "зимовий", тобто стандартний поясний час. 62 країни світу продовжують традицію переходу на літній і зимовий час. До прикладу, це Німеччина, Бельгія, Іран, Куба, Велика Британія, Мексика та інші.

Попри це, у 2019-му Євросоюз постановив скасовувати процедуру часового переходу, але питання не було вирішене остаточно через пандемію коронавірусу. Низка країн ЄС вже відійшли від цієї норми.

Скасування переходу на "літній" час

У березні 2021 року Верховна рада не підтримала законопроєкт про перехід на єдиний час, тобто скасування "літнього" часу. Водночас спікер Верховної ради Руслан Стефанчук заявив, що після переходу України на "зимовий" час парламент може повернутися до розгляду законопроєкту про відмову від переходу на "літній" час. Отже, цей перехід може бути останнім.

Вплив переведення годинників на здоров'я

Зимовий зсув часу – не зайва година сну, а реальна проблема для внутрішнього годинника людини, що може обернутися серйозними порушеннями здоров’я та самопочуття. В чому полягає шкода десинхронозу читайте у нашому матеріалі Перехід на зимовий час: чи є приховані ризики для здоров’я.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.