Що таке фалафель і в чому його користь*

Що таке фалафель і в чому його користь*
Фалафель — арабська страва, що є кульками з нуту, обсмажений в олії.Традиційно фалафель готують з відвареного турецького гороху або бобів, рідше з квасолі. Боби пробивають блендером або перетирають до пастоподібного стану, додають спеції та обсмажують до появи красивої золотистої скоринки. Саме тому варто фалафель купити.

Фалафель шалено популярна не тільки в Ізраїлі, а й у всіх арабських країнах, країнах Європи й останнім часом набуває популярності в Україні. І не дивно, адже фалафель — це високобілкова їжа, що ідеально підходить для заміни м'яса в період Посту, для вегетаріанців та веганів. До речі, одним із провідних постачальників продуктів левантійської кухні на території України залишається компанія SigNature. Нут дуже корисний і низькокалорійний, містить всі необхідні амінокислоти для людини. У ньому міститься корисний для імунітету та крові калій та магній.

Історія страви


Країни досі сперечаються за право називатись його батьківщиною. Однозначної думки про походження фалафеля немає. Багато істориків кулінарії вважають, що батьківщиною фалафеля був Стародавній Єгипет, де його, щоправда, готували з місцевого гороху. Для жителів на той час він служив заміною дорогих м'ясних продуктів. Велику популярність фалафель отримав у так званих левантійських країнах. Паста заправляється часником, прянощами та зеленню.

Як готують класичний фалафель


Фалафель є смаженою у фритюрі кулькою. Так зване тісто для нього роблять із нуту чи квасолі. Можна також змішати ці два інгредієнти. Обов'язково додають різні спеції та зелень. До речі, не обов'язково робити фалафель у формі кулі. Це також може бути коржик, щоб зручніше було класти в сендвіч. Бувають жовті та зелені фалафелі залежно від того, поклали туди більше зелені чи куркуми. Також часто кульки обсипають насінням кунжуту, тоді виходить кунжутний фалафель.

Будь-яка розмова про фалафель супроводжується згадкою хумуса. Одне без іншого практично не існує. Також цю страву заведено їсти зі спеціальним коржем і соусом тахіні. Але не слід вважати ці традиції обмеженням. Можна зробити бургер за традиційним рецептом на кунжутній булці, а замість котлети покласти в нього фалафель — це вже стало міським звичаєм. Але люблять цю страву не лише за універсальність, а й за величезну кількість корисних для організму речовин, серед яких кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, цинк, мідь, марганець, вітамін С, тіамін, пантотенова кислота, вітамін В та фолієва кислота.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.