Новини криптовалют: що таке NFT*

Новини криптовалют: що таке NFT*
Абревіатура NFT (non-fungible tokens) - невзаємозамінний токен. Якщо стисло, це технологія, за допомогою якої можна закріпити за собою володіння будь-яким цифровим мистецтвом. Простіше кажучи, завдяки NFT ви зможете купити чи продати картинку, гіфку, відео, трек та будь-який інший цифровий продукт на спеціальних інтернет-аукціонах. Більше новин стосовно NFT можна знайти на https://cryptonovunu.com.ua/. А ми розповімо, з чого усе почалось.

Вперше про NFT заговорили у 2017 році. Тоді дует Larva Labs представили CryptoPunks – колекцію із 10 000 аватарів. Вона складалася з неповторних портретів. Кожен портрет був пов'язаний із кодом у блокчейн-платформі Ethereum і мав свій токен з інформацією про власника зображення. Так що завантажити будь-який портрет з колекції міг будь-хто, але офіційним власником картинки була людина, чий Ethereum-гаманець був вказаний у NFT до цієї роботи.
Коли всі 10 000 аватарів було розпродано, люди почали перепродувати портрети. Червень 2017 можна вважати стартом онлайн-аукціонів: тоді перший портрет продали за долар. У грудні 2020-го останню картинку віддали за 2,9 тисячі доларів.

І що, за NFT справді дають гроші? О так! Наприклад, глава Twitter продав свій перший твіт за 2,9 мільйона доларів. А The New York Times перетворили на NFT свою колонку і продав її за 570 тисяч доларів. Музику як NFT теж продають. Так The Weeknd заробив на NFT-аукціоні 2 мільйони доларів, продавши пісню, гіфки і картинки. А Ілон Маск навіть записав техно-трек про NFT.

Художникам із NFT щастить найбільше. В Нью-Йорку картину Бенксі купили за 95 тисяч доларів, щоб спалити її у прямому ефірі та перетворити на NFT-токен. У чому сенс покупки NFT, якщо на ту саму картину Бенксі можуть всі дивитися? Фішка у тому, що покупець NFT-лоту є його власником. І тільки він має оригінал цього цифрового мистецтва. Це найголовніше у NFT.

Наприклад, ви можете прямо зараз скачати зображення картини «Гравці в карти» Поля Сезанна і поставити його на аватарку у своєму Інстаграмі. Але оригінал знаходиться у володіннях сім'ї еміра Катару – вони купили його у 2011 році за 250 мільйонів доларів. І сам оригінал належить лише їм.

Також справи зі «Зоряною ніччю» Ван Гога, «Таємною вечерею» да Вінчі та «Чорним квадратом» Малевича. Ви можете нескінченно завантажувати копії, робити з них шпалери або друкувати зображення на футболках - це тільки підвищить цінність оригіналу. Але не зробить вас його власником.З NFT та сама історія. Це одночасно і діджитал-арт, і можливість верифікувати будь-яке творіння: трек, картинку, анімацію чи навіть мем.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.