Через бучу у Волиньраді хочуть «вдосконалити» регламент

Через бучу у Волиньраді хочуть «вдосконалити» регламент
Питання «кнопкодавства» у Волинській облраді запропонували врегулювати змінами до регламенту.

Таке попереднє рішення прийняли під час засідання голів фракції та депутатських груп разом із головою облради Володимиром Войтовичем 4 вересня.

Як пояснив Войтович, зібратися вирішили через конфлікт, який виник через голосування за призначення ректором ВІППО Петра Олешка, коли проголосувала картка відсутнього депутата Богдана Дівнича.

Обговорити проблему прийшли голова фракції ПР Олександр Башкаленко, лідер депутатської групи «Нова Волинь» Борис Клімчук, голова фракції ВО «Свобода» Олександр Пирожик, його колега за фракцією Святослав Боруцький, голова фракції ВО «Батьківщина» Роман Карпюк, голова фракції «Наша Україна» Сергій Слабенко та представник фракції ВО «Батьківщина» Ігор Гузь, голова фракції Народної партії Михайло Скопюк.

До присутніх звернувся депутат Ігор Гузь. За його словами, від початку вже 3-річної роботи цієї каденції депутатів все не можуть вирішити ключове питання – голосування не своїми картками.

Тож, він запропонував «компромісне рішення»: почати чергове пленарне засідання з розгляду проекту рішення, що стосувалося відповідних змін до регламенту, який запропонував депутат Сергій Слабенко. У ньому, зокрема, йдеться про те, що картка відсутнього депутата повинна вийматися.

Друге питання, яке потребувало вирішення, на думку Гузя, стосувалося призначення Петра Олешка ректором ВІППО. Депутат вимагав переголосування.

«А далі можна йти по порядку денному», - підсумував Ігор Гузь.

Своєю чергою, Олександр Пирожик зазначив, що питання «по Олешку» просто треба зробити легітимним. «І до цього питань не буде», - додав він.

Щодо призначення Олешка, Володимир Войтович зазначив, що у разі, коли питання після переголосування не пройде, він все одно своїм призначенням зробить Петра Олешка ректором ВІППО.

«Покінчивши» і з цим, депутати почали обговорювати питання «кнопкодавства» і проект рішення Сергія Слабенка.

Висловився сам ініціатор проекту рішення. Так, Слабенко зазначив, що не можна робити картку для голосування визначальним елементом під час прийняття рішення. Мовляв, якщо картка проголосувала, це ще не означає, що депутат присутній у сесійній залі. Якщо ж відсутність депутата виявили, а картка є, то її треба вилучати тим, хто це побачив, - вважає Слабенко.

«Ніколи ніхто не дозволить приймати рішення, маніпулюючи волевиявленням депутатів», - додав депутат.

Свою думку висловив і Борис Клімчук, який повернувся до обговорення конфлікту, який виник під час другого пленарного засідання сесії. «Нам та присутність Дівнича… І не факт, що це тикали наші», - зазначив він. «Це могла бути провокація», - підтримав його Володимир Войтович.

Загалом же Клімчук зазначив, що він - за виймання і блокування карток відсутніх депутатів. Але лише за умови, якщо це буде зроблено технічно, «без людського фактору», коли депутат сам виймає картку відсутнього колеги. «Я вибачаюся, але це фігня настояща. Мова йде про машину, систему, або ми створюємо цю систему, або… Це боротьба, і є політичні прийоми», - висловився Борис Клімчук.

Тож, до зали запросили технічних працівників облради й ОДА, які б пояснили, чи можна зробити зміни в уже існуючій програмі. Відповідь була ствердною: якщо картку «прив’язати» до депутата і у разі відсутності обранця громади зробити так, щоб картка не працювала. Окрім того, лунали й пропозиції перереєстрації депутатів перед прийняттям питань, якщо виникли проблеми з голосуванням чужими картками.

Врешті, вирішили розглянути під час сесії питання змін до регламенту, де зазначено, що на вимогу депутата, за дорученням головуючого на пленарному засіданні, картку відсутнього в сесійній залі блокувати працівником виконавчого апарату облради – оператором комп’ютера секретаріату.

Рішення – за депутатами на сесії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Через бучу у Волиньраді хочуть «вдосконалити» регламент
04 вересень, 2013, 10:47