Джерела безперебійного живлення: їх різновиди та особливості

Джерела безперебійного живлення: їх різновиди та особливості
Джерела безперебійного живлення (також UPS, або УПС) необхідні для забезпечення пристроїв споживачів електроенергією у разі припинення основного електропостачання. Також ДБЖ захищають підключений пристрій від стрибків напруги. Сьогодні на ринку існує кілька топологій (різновидів) систем Powercom.

Щоб правильно вибрати обладнання, необхідно детально розглянути різні варіанти:

• Резервні ДБЖ (standby);
• ДБЖ line-interactive;
• ДБЖ подвійного перетворення (double-conversion).

Резервні пристрої (Standby)


Резервний безперебійник - найпростіша топологія. Застосовується у приватних будинках чи невеликих офісах. Такий безперебійник складається із зарядного пристрою, комплекту АКБ та інвертора. Останній підключається до мережі паралельно. У нормальних умовах навантаження одержує енергію від джерела безпосередньо. У цей час АКБ безперебійника продовжують заряджатися, але сам інвертор залишається у вимкненому стані.

Лінійно-інтерактивні ДБЖ (Line-interactive)


Це вже трохи досконаліші безперебійники. Як і в системах із резервним ДБЖ, у лінійно-інтерактивних джерелах безперебійного живлення навантаження в нормальних умовах отримує електроенергію від джерела безпосередньо.

Особливістю систем Line-interactive є наявність двонаправленого інвертора та автоматичного трансформатора – безперебійник зі стабілізатором. Перший завжди включений (у резервних системах він вимкнено). За рахунок цього система Line-interactive забезпечує навантаження нормальним живленням як за підвищених, так і знижених значень напруги в мережі. У разі коливань напруги перемикач не задіюється (порівнювати: в резервних UPS він спрацьовує при будь-яких спотвореннях).

Перемикання на отримання енергії від АКБ у системах Line-interactive відбувається лише при відключенні подачі електрики. Система живить навантаження до того часу, поки не закінчиться заряд в АКБ. Купити лінійно-інтерактивний ДБЖ можна, вивчивши точки продажів на сайті єдиного імпортера в Україну Powercom.ua.


Системи Online ДБЖ


Такі джерела безперебійного живлення "Повірком", як каже сама назва, здійснюють перетворення двічі. Система складається з випрямляча (він же зарядний пристрій), інвертора та АКБ. У нормальному режимі електрика від джерела надходить у випрямляч, де випрямляється та перетворюється на постійний струм. Далі інвертор знову перетворює постійний струм змінний, який далі подається на навантаження. АКБ тим часом живляться постійним струмом від мережі.
Коли припиняється подача електрики, обладнання починає отримувати електроенергію від UPS.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.