ДВП, ДСП, МДФ: у чому різниця*

ДВП, ДСП, МДФ: у чому різниця*
Людям, які не пов'язані з виробництвом меблів, складно назвати відмінності різних видів плит та визначитись, які з них більше підходять для створення шафи, комода. Адже кожен варіант має свої особливості експлуатації, позитивні сторони та недоліки.

Якщо ви вирішили вперше створити меблі для дому своїми руками, інформація, викладена в публікації може виявитися дуже корисною.

ДВП


Для виробництва листів застосовується метод гарячого пресування. Для цього використовуються целюлозні волокна, які змішуються з синтетичними смолами та деякими добавками, що покращують експлуатаційні якості матеріалу. Такими добавками є антисептики, що перешкоджають утворенню грибка, гнилі та підвищують рівень вологостійкості парафін, каніфоль.

Тильна сторона матеріалу має фактуру, що нагадує дрібну сіточку. На лицьову частину ДВП зазвичай наноситься меламінова плівка. У зв'язку з технологічними особливостями виробництва листи мають невелику товщину.

До плюсів дерев'яно-волокнистих плит відносять тривалий період експлуатації та відмінну теплоізоляцію. Але вони схильні до впливу вологи, внаслідок чого спектр їх застосування обмежений. Такий матеріал переважно використовується для створення днищ висувних ящиків столів, шаф бюджетного класу, а також задніх стінок меблів.

МДФ


Цей вид волокнистих плит відрізняється середньою щільністю і виробляється з дуже дрібної тирси. Для цього використовуються відходи деревообробки та ліс, призначений на вирубку. Після проходження через пару високого тиску невеликі кубики потрапляють на машину. Далі протерта маса просушується і прямує на склеювання із застосуванням лігніну та парафіну.

Це означає, що МДФ екологічно чистий матеріал. До інших його плюсів відносять:

• гарне зчеплення волокон;

• збереження форми та геометричних розмірів тривалий час;

• можливість експлуатації за відносної вологості до 80%, тоді як використання натуральної деревини рекомендовано лише до 60%.

МДФ-листи надходять у продаж завтовшки від 4 до 22 міліметрів. Їхня поверхня має однорідну структуру, відрізняється хорошою щільністю, що спрощує зовнішнє оздоблення. Такий матеріал використовується при виробництві меблів, міжкімнатних дверей, ламінованих підлог.

ДСП


При створенні плит методом пресування використовуються стружка та синтетичні смоли. Сировиною для них виступає деревина невисокої цінності різних порід. На експлуатаційні властивості листів впливають форма, щільність, розмір подрібнених частинок, обсяг та якість матеріалу для зв'язування.

У продажу в Луцьку можна знайти деревно-стружкові плити, виконані в один, два або три шари. Їхня щільність варіюється від дуже малої до високої. Матеріал використовується для оформлення інтер'єрів, створення перегородок, дахів, недорогих меблів.

До плюсів плит відносять міцність, простоту механічної обробки, склеювання та фарбування, гарні звуко- та теплоізоляційні властивості. Їхній мінус — наявність у складі формальдегідних смол.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.